• Πολιτική

    Σκληρό πόκερ των Τούρκων με το Oruc Reis – Η Αθήνα παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις

    • NewsRoom
    Oruc Reis

    Oruc Reis


    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, το οποίο εισήλθε χθες εντός του ανατολικότερου σημείου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

    Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η Αθήνα παρακολουθεί στενά και ψύχραιμα όλες τις εξελίξεις ξεκαθαρίζοντας στην άλλη πλευρά ότι δεν δέχεται εκβιασμούς.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η Τουρκία προϊδεάζει για νέες έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν από το Oruc Reis σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα 6 μίλια μεταξύ Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου, αλλά και νοτίως της Κρήτης.

    Ωστόσο, τονίζει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, «όλο αυτό είναι μέρος μιας τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν αποσκοπεί να δημιουργήσει μια πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μετρήσιμος αντίπαλος για να προβεί σε κάτι τέτοιο. Είναι όμως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία έχει ως στόχο να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους όρους της Τουρκίας».

    Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί

    Ο πρωθυπουργός ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες και με την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ειδικά στον Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν είναι αποδεκτή, όταν ένα μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας έχει προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά απέναντι σε ένα άλλο.

    Το Oruc Reis, ακολουθούμενο από πλήθος τουρκικών πολεμικών πλοίων, έχει ποντίσει καλώδια στην θάλασσα, αλλά δεν έχει ξεκινήσει έρευνες, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την σκοπιμότητα των τουρκικών κινήσεων.

    Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Άγκυρα θέλει να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο πλου του Oruc Reis στην περιοχή που έχει περιλάβει με την Navtex.

    Από την πλευρά της Αθήνας, κόκκινη γραμμή είναι η έναρξη σεισμικών ερευνών εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωναν χθες ότι το πλήθος των πλοίων και υποβρυχίων που ακολουθούν το Oruc Reis κάνει πρακτικά αδύνατη την πραγματοποίηση ερευνών, ωστόσο και μόνο η εικόνα εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα.

    Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες, που πλέουν τριγύρω του, ενώ το ακολουθούν δύο συνοδευτικά πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν».

    Τα ελληνικά πλοία εξέπεμπαν από τους ασυρμάτους προειδοποιητικά μηνύματα ανά 15λεπτο προς τα τουρκικά, καλώντας το Oruc Reis να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ