• Πολιτική

    Σκηνικό σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι υποκλοπές – Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


    Δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με φόντο την καταιγίδα αποκαλύψεων για τις υποκλοπές.

    Την ίδια στιγμή όμως αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Οικονόμου σε πολλαπλές ερωτήσεις που δέχτηκε αναφορικά με το εάν είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού και άλλες υποθέσεις νόμιμων επισυνδέσεων σε πολιτικά πρόσωπα.

    Ο κ. Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά σε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στο Πρωθυπουργό να έχει γνώση για τις νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποιεί η ΕΥΠ παρά μόνον εάν υπάρξουν ευρήματα.

    Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του υπενθύμισε ότι και οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στο φως αρκετά χρόνια αργότερα.

    Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, ο κ. Οικονόμου έβαλε στο στόχαστρό του το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθεί συστηματικά να αντιπολιτευτεί τοξικά, χωρίς τεκμήρια και στοιχεία, και φυσικά χωρίς προτάσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα των πολιτών και τις προκλήσεις της εποχής» και αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης είπε πως «Είμαστε αποφασισμένοι να χειριστούμε όλα τα ζητήματα θεσμικά και να εμπιστευτούμε τις Αρχές της Πολιτείας και την ελληνική Δικαιοσύνη. Η θέση μας επί του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης είναι εξαρχής διαυγής και σταθερή. Το ζήτημα των πιθανών παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί και μάλιστα ταχύτατα. Οι διαδικασίες διερεύνησης των περιστατικών και διαλεύκανσης της υπόθεσης, όπως και της απόδοσης των ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν, έχει ήδη δρομολογηθεί. Οφείλουμε όλοι να πράξουμε ό,τι αναλογεί στον καθέναν προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν. Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας είναι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων αυτών και να οδηγηθούμε στην απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων, όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων».

    Αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν γύρω από το ενδεχόμενο παρακολούθησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η απάντηση του υπουργού καλύπτει απόλυτα την Κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι λέει αυτά που λέει και ο Πρωθυπουργός. Κληθείς δε να σχολιάσει την πληροφορία για ανησυχία ξένων πρεσβειών από το ενδεχόμενο τηλεφωνικής υποκλοπής του κ. Δένδια απάντησε λακωνικά και κατηγορηματικά: «όχι»! Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο σημείωσε ότι στην κυβέρνηση δεν είναι αφελείς και πως κατά διαστήματα λαμβάνονται σχετικά μέτρα προστασίας από τέτοιου είδους απειλές.

    Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών από εδώ και εμπρός θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη.

    Την ίδια στιγμή οι νέες αποκαλύψεις του insidestory.gr, προκαλούν νέα ένταση στο πολιτικό πεδίο. Σύμφωνα με την ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ «η αγορά του Predator «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και πως το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν απλά την ενοχή Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνουν ωστόσο και ότι ο δήθεν έλεγχος που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Μπίνη, στις εταιρίες Intellexa και Krikel χωρίς καν να ελέγξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ήταν προσχηματικός και επί της ουσίας ακόμα ένα λιθαράκι στην επιχείρηση συγκάλυψης. Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως ακόμα «ψάχνει» τους ιδιώτες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Predator. Δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

    «Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με πληθώρα δημοσιευμάτων. Τα δημοσιεύματα, όμως, αυτά ιδιαίτερα μάλιστα όταν στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζουν, αντί να διαφωτίζουν. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες και από αδιαφανείς πηγές. Η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα, η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με ψυχραιμία και με ειλικρίνεια. Με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν -επαναλαμβάνω- οι όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν και ταυτόχρονα να σταματήσουν η λάσπη και οι συκοφαντίες» απάντησε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για το πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ετοιμάζεται να αναλάβει την κυβέρνηση αναφέρθηκε με δηκτικό ύφος  ο πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής  του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μιχάλης Καλογήρου.

    «Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα των υποκλοπών και τα στελέχη της παριστάνουν τους ευαίσθητους για δήθεν κενά και «πλημμεληματοποιήσεις» στην ποινική καταστολή μετά τις αλλαγές του ΠΚ, ας γνωρίζουν ότι υπάρχει ήδη το ποινικό οπλοστάσιο που απαγορεύει τα κακόβουλα λογισμικά στη χώρα μας. Όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτό το παρακράτος παρακολουθήσεων έχουν τελέσει πληθώρα και κακουργημάτων και πλημμελημάτων.

    Συγκεκριμένα, για να μην κοπιάζουν άδικα:

    – Άρθρο 292Α ΠΚ Εγκλήματα κατά της ασφάλειας των επικοινωνιών: «1. Όποιος χωρίς δικαίωμα αποκτά πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, και με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή…4. Αν ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημιά σε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Εφόσον το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημιά υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή. Αν από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του Πολιτεύματος, όπως μνημονεύονται στο άρθρο 134Α ΠΚ ή απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, επιβάλλεται κάθειρξη.»

    – Παράνομη συλλογή και γνώση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παρ. 1 και ιδίως παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3471/2006: «3. Εφόσον ο δράστης των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψει τρίτο, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) μέχρι και εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000 €). Αν προκλήθηκε κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή για την εθνική Ασφάλεια, επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €) μέχρι και τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (350.000 €).»).

    -Τέλος, να μη ξεχνάμε τη διάταξη της εγκληματικής οργάνωσης άρθρο 187 παρ. 1 ΠΚ: «1. Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.»

    Το ανωτέρω πλαίσιο μπορούν να το επικαλεστούν, σε περίπτωση που τελικά αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ φέρονται να έχουν πέσει θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων των αρπακτικών του Predator…»

    Διαβάστε επίσης:

    Σκέρτσος: Είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του πρωθυπουργού

    Δένδιας για παρακολουθήσεις: Με κάλυψε απόλυτα ο πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ