• Πολιτική

    Σκέρτσος: Ένα debate με όλους τους αρχηγούς

    • NewsRoom
    Άκης Σκέρτσος

    Άκης Σκέρτσος (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, η χώρα μας πέτυχε όχι μόνο να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και να καταγράψει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,1% παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα ένα ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς.

    O υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε στην εισήγησή του κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι, με βάση των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή το 2022, «Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας που έφερε πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη μετά την πανδημία» είπε και διερωτήθηκε τι έχουν να πουν για αυτά τα αποτελέσματα όσοι προέβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υιοθετούν και σήμερα ένα καταστροφικό αφήγημα για την οικονομία.

    «Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρω ότι μεγάλες και εύρωστες οικονομίες όπως η Γερμανία σημείωσαν έλλειμμα της τάξης του 1,1% η Γαλλία 2,8% και η Ιταλία 3,6%» σημείωσε και συμπλήρωσε «επί της θητείας μας το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 29 δις ευρώ από το 2018 και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 35 μονάδες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης πάρα το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε όλοι μαζί, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κράτος και κυβέρνηση οδήγησαν τον οίκο S&P να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι και ο εθνικός μετεκλογικός στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα εκλογής μας και σημαίνει φθηνότερο δανεισμό».

    «Χρειάζεται πολύ θράσος ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα βαρούσε τα νταούλια και δήθεν θα χόρευαν οι αγορές να μας εγκαλεί για την επενδυτική βαθμίδα. Πάντως ξανακλείνοντας τις τράπεζες με την προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη όπως απειλεί ο εκ νέου δυνάμει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο πράγμα που πρέπει να περιμένουμε είναι η επενδυτική βαθμίδα» υπογράμμισε ο κ Σκέρτσος.

    «Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της κυβερνητικής ενημέρωσης για την προεκλογική περίοδο από τον προκάτοχο μου, Γιάννη Οικονόμου, θα ήθελα να επισημάνω και δημόσια το ύφος, τη σοβαρότητα και τη μετριοπάθεια με την οποία υπηρέτησε αυτό το ρόλο επί ενάμιση και πλέον χρόνο. Σε ό,τι αφορά τη δική μας πλέον επαφή και επικοινωνία, στόχος μου είναι μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες να έχουμε τακτικές ενημερώσεις εδώ στη ΓΓ Τύπου , ώστε να απαντώ στις ερωτήσεις σας και ταυτόχρονα να σας παρουσιάζω: πρώτον το προεκλογικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μαζί με τα θέματα της επικαιρότητας και δεύτερον μια θεματική ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης στους πλέον κρίσιμους τομείς πολιτικής που αφορούν τους πολίτες» είπε ο κ. Σκέρτσος.

    «Στόχος μας όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου χωρίς τοξικότητα αλλά με εστίαση στα αποτελέσματα των πολιτικών μας που έκαναν καλύτερη τη ζωή των πολιτών» σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάζει πίνακες που είναι κατά τη γνώμη του και ο μόνος τρόπος να ελέγχονται όσα λέγονται δημόσια από τα κόμματα και τα στελέχη τους. «Η επιμονή στην τεκμηρίωση δεν είναι κάποια τεχνοκρατική εμμονή. Αντιθέτως αποτελεί δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου» σημείωσε.

    «Διότι πολύ απλά ό,τι δεν μετριέται δεν μπορεί να αξιολογηθεί στην πραγματική του βάση. Αυτό βρίσκεται στην πυρήνα αυτού που αποκαλούμε «πολιτική με απτά αποτελέσματα» αλλά και πολιτικός διάλογος ουσίας» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

    Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν ανέφερε ότι με εντολή του πρωθυπουργού εστάλησαν χθες 2 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. «Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, συγκεκριμένα με τη Γαλλία και την Ιταλία ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν ήδη με ασφάλεια 12 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες ομογενείς μας. Επιπλέον μία ομάδα των 11 πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος έφτασε στο Τζιμπουτί αργά τα μεσάνυχτα. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός. Η κατάσταση στο Σουδάν θα τεθεί σήμερα ως πρώτο θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με δική μας παρέμβαση. Ευχαριστούμε τους εταίρους και τις σύμμαχες χώρες της περιοχής για την βοήθεια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και εξυπακούεται ότι η κυβέρνησή μας συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση με ασφάλεια όλων των ομογενών από τη φλεγόμενη χώρα» είπε.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat είπε: «το 2022 – μια πολύ δύσκολη χρονιά όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης – η χώρα μας πέτυχε όχι μόνο να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα +0,1% παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

    Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της διπλάσιας του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας που έφερε πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη μετά την πανδημία».

    Αναρωτήθηκε τι έχουν να πουν όλοι εκείνοι που προέβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υιοθετούν ακόμη ένα καταστροφικό αφήγημα για την οικονομία

    «Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρω ότι η Γερμανία σημείωσε έλλειμμα -1,9%, η Γαλλία -2,8% και η Ιταλία -3,6%. Επί θητείας μας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ. και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 35 μονάδες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη» σημείωσε.

    «Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, οδήγησε τον οίκο S&P να αναβαθμίσει την Παρασκευή σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος -για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα εκλογής μας – και σημαίνει φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας» πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε δε ότι χρειάζεται πολύ θράσος ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ -που θα βαρούσε τα νταούλια και δήθεν θα χόρευαν οι αγορές- να μας εγκαλεί για την επενδυτική βαθμίδα. «Το ποιος εργάζεται για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και ποιος εγκλώβισε τη χώρα στην ύφεση και την υπερφορολόγηση την περίοδο 2015-2019 ιδίως της μεσαίας τάξης είναι γνωστό. Πάντως, ξανακλείνοντας τις τράπεζες με την προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- Βαρουφάκη (όπως ήδη απειλεί ο εκ νέου δυνάμει κυβερνητικός τους εταίρος) το τελευταίο πράγμα που πρέπει να περιμένουμε είναι η επενδυτική βαθμίδα», υπογράμμισε.

    Επιπλέον είπε ότι την εβδομάδα που πέρασε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά εγκαινίασε το πρόγραμμα «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το δημόσιο.

    «Πρόκειται για μια νεαρή μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά που εγκαταστάθηκε δωρεάν σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι , έναν από τους πρώτους δήμους στους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. Και είμαστε μόλις στην αρχή, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή 46 δήμοι από όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

    Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη βασική δράση του προγράμματος “Σπίτι μου” για την παροχή δηλαδή φθηνών άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Θυμίζω, νέοι έως 39 ετών και ευάλωτοι, 137.000 πολίτες συνολικά, είναι οι ωφελούμενοι από την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους για την οποία εξασφαλίσαμε 1,8 δισ ευρώ από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους» είπε συμπληρώνοντας ότι πάλι έπεσαν έξω όσοι μιλούσαν για πρόγραμμα φιάσκο. «Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο: Έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα σε τρεις εβδομάδες σχεδόν 19.000 αιτήσεις -18.895 για την ακρίβεια – και έχουν λάβει προέγκριση οι 996 συνολικού ποσού Euro110.6εκ με μέσο ποσό δανείου Euro111.000» τόνισε.

    Επίσης υπογράμμισε ότι η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας αυτά τα 4 χρόνια μαζί με τους σημαντικούς πόρους του ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ επέτρεψαν να υλοποιήσει η κυβέρνηση κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. «Είναι το πρόγραμμα δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» με πόρους 490 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, το υψηλότερο ποσό που δόθηκε ποτέ για τέτοιο σκοπό .

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 νέες δράσεις δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και φροντίδας υγείας – για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων που ευθύνονται για το 85% των συνολικών θανάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μετά την επιτυχημένη δράση «Φώφη Γεννηματά» στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 120.000 δωρεάν μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα σε 7.697 γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο και έως το τέλος Μαΐου ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα , για τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού και επαναλαμβάνω είναι δωρεάν.

    Να θυμίσω ότι στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους» ανάφερε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης είπε ότι στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί να υπάρχουν “γαλατικά χωριά ανομίας”. «Και στη Μύκονο που δυστυχώς φαίνεται να αποτελεί εμβληματική περίπτωση πολεοδομικής αυθαιρεσίας θα εφαρμοστεί ο νόμος» τόνισε.

    «Θυμίζω ότι πριν το Πάσχα προχωρήσαμε σε σχετικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία με αναπομπή αρμοδιοτήτων περί πολεοδομικών παραβάσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική κυβέρνηση και με σύντμηση προθεσμιών για την διοικητική διαδικασία αυτοψίας, κοινοποίησης και ενστάσεων επι πολεοδομικών παραβάσεων.

    Έτσι, την Παρασκευή θυροκολλήθηκε στη βάση αυτόφωρης διαδικασίας για εν εξελίξει παράνομες εργασίες, πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές σε beach bar στην Ψαρού στη Μύκονο έπειτα από ελέγχους και αυτοψίες που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος στο διάστημα από 4 έως 11 Απριλίου. Οι επιφάνειες που κατά τους επιθεωρητές είναι άμεσα κατεδαφιστέες ξεπερνούν σε πρώτη καταμέτρηση τα 600 τετραγωνικά και ελέγχεται όλη η κατασκευή για άλλες αυθαιρεσίες . Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα προσφυγής εντός δέκα ημερών κατά της απόφασης κατεδάφισης.

    Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 22,2 εκατ. ευρώ, σε beach bar στον Πάνορμο για ευρύτατες πολεοδομικές παραβάσεις συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Για κάθε χρόνο που διατηρείται η αυθαίρετη κατασκευή θα επιβάλλεται πρόστιμο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα προσφυγής εντός δέκα ημερών. Μετά την οριστικοποίησή του ο νόμος δίνει δυνατότητα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης και κατεδάφισης, εάν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει αυτοβούλως σε κατεδάφιση παράνομων/αυθαίρετων κατασκευών.

    Βάζουμε φραγμό σε κάθε παράνομη πράξη, σε κάθε παράνομο σχέδιο που επιχειρείται να υλοποιηθεί με εκβιασμούς και έκνομες συμπεριφορές» ανέφερε.

    Επιπλέον αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ. «Πριν από 4 χρόνια υποσχεθήκαμε στους Κρητικούς και τους επισκέπτες του νησιού ότι θα γίνει ο μεγάλος αυτός οδικός άξονας και αυτό κάνουμε κάνουμε πράξη. Αυτή είναι η διαφορά μας με άλλες κυβερνήσεις που το υποσχεθήκαν χωρίς να το υλοποιήσουν. Σήμερα 2 από τα 3 τμήματα του έργου έχουν μπει σε φάση κατασκευής με χρηματοδότηση περίπου 2,5 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ» είπε .

    «Τα οφέλη προφανή και τεράστια : θα αναβαθμιστεί η Οδική Ασφάλεια με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά τα θανατηφόρα δυστυχήματα, θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου για τις μετακινήσεις , πιο άνετη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση ,περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του μετώπου, αύξηση της απασχόλησης στη περιοχή με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και των προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης» πρόσθεσε.

    Επίσης μίλησε για τα έργα υποδομής που υλοποιεί η κυβέρνηση και στην Πελοπόννησο. «Στη Μεσσηνία είναι η αναβάθμιση του Οδικού ‘Αξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη , μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη με τους κυριότερους οικισμούς και τουριστικούς πόλους της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.

    Το έργο είχε ωριμάσει επί της κυβέρνησης Σαμαρά, βάλτωσε επί κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το προχώρησε πάλι η κυβέρνησή μας.

    Το άλλο σημαντικό οδικό έργο στην Πελοπόννησο, είναι η Νέα Επαρχιακή Οδός Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων που θα συνδέσει το οδικό δίκτυο του νομού Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου – Τριπόλεως). Την Παρασκευή υπογράφηκε και αυτη η σύμβαση ΣΔΙΤ για το τελευταίο τμήμα, μήκους 7 χλμ. της επαρχιακής οδού από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας-Δερβενάκια-Μυκήνες. ‘Αλλος ένας οδικός άξονας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη και συνολικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας» είπε.

    Τι έγινε αυτά τα 4 χρόνια

    Ταυτόχρονα παρουσίασε τη μεγάλη εικόνα, τι έγινε αυτά τα 4 χρόνια στον τομέα των υποδομών και τι έγινε στην τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    «Δημοπρατήσεις:

    • 07.2019 έως σήμερα (ΝΔ) έχουν δημοπρατηθεί 14 δις. Euro έργα
    • 2015 έως Ιούλιος 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) δημοπρατήθηκαν 3,5 δις. Euro έργα

    Συμβασιοποιήσεις:

    • 07.2019 έως σήμερα (ΝΔ) έχουν συμβασιοποιηθεί 5,5 δις. Euro έργα
    • 2015 έως Ιούλιος 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) συμβασιοποιήθηκαν 857 εκατ. Euro έργα

    Οδικά έργα σε εξέλιξη 2019-2023:

    • 633 οδικά έργα και έργα αγροτικής οδοποιίας π/υ 4,5 δις. Euro

    Εμβληματικά οδικά έργα

    • Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
    • Flyover Θεσσαλονίκης
    • Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου
    • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65
    • Αυτοκινητόδρομος Αμβρακία-‘Ακτιο

    Σύνδεση 6ου προβλήτα Θεσσαλονίκης

    • Επεκτάσεις Αττικής Οδού
    • Αυτοκινητόδρομος Μπράλος-‘Αμφισσα

    Αεροδρόμια:

    • Νέος κύκλος παραχωρήσεων 22+1 περιφερειακών αεροδρομίων
    • 250 εκ. Euro για εργασίες αναβάθμισης σε 37 αεροδρόμια

    Με εμβληματικότερο όλων το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου που ήδη κατασκευάζεται και θα αποτελεί το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Μεσογείου το 2027.

    • Σιδηροδρομικά έργα και έργα Μετρό
    • Σε εξέλιξη σιδηροδρομικά έργα π/υ Euro4,5 δισ και έργα Μετρό π/υ Euro4,4 δισ.
    • Συνολικός σχεδιασμός έργων π/υ Euro11,7 δισ.

    Λιμένες και μαρίνες

    • Προς παραχώρηση 10 λιμένες και 9 μαρίνες
    • 174 λιμενικά έργα και μελέτες π/υ 710 εκ. Euro
    • Δέσμευση 161 εκ. Euro για αναβάθμιση μαρίνων και καταφυγίων τουριστικών σκαφών

    Έργα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων

    • Σε εξέλιξη 1.387 έργα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων π/υ 5,3 δις Euro»

    «Η χώρα μας χάρη στη συστηματική δουλειά της κυβέρνησης και των υπουργείων υποδομών-μεταφορών, ναυτιλίας, οικονομικών, ανάπτυξης και εσωτερικών (με τα κονδύλια ύψους 80 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης) υλοποιεί σήμερα το πιο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στην ιστορία της μεταπολίτευσης. 2.300 έργα, οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, σε κάθε γωνιά της χώρας.

    Ένα εργοτάξιο η Ελλάδα

    Η σύγκριση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα εργοτάξιο μετά από χρόνια στασιμότητας σε αυτό τον τομέα. Στα 4 χρόνια που προηγήθηκαν έγινε όλη η απαραίτητη δουλειά βάσης, τεχνικής και χρηματοδοτικής ωρίμανσης, δημοπράτησης και συμβασιοποίησης ώστε έως το 2027 και εντέλει το 2030 η χώρα μας να διαθέτει το πλέον σύγχρονο δίκτυο δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων σε κάθε γωνιά της από τους Τοξότες έως τα Χανιά και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο» είπε ο κ. Σκέρτσος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει μόνο με πολιτική βούληση, επιμονή, όραμα και κυρίως σχέδιο. «Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Η πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια πέρασε και ξεπέρασε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις: τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, την παγκόσμια πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

    Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες αφού συγκρίνουν, θα κρίνουν με γνώμονα το καλύτερο για τους ίδιους και τη χώρα, δεν θα αφήσουν το πολιτικό σύστημα να ξαναγίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα παραπλανηθούν από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Δεν θα ψηφίσουν έναν πρώην πρωθυπουργό που πήγε στον Βερολίνο αναζητώντας διαπιστευτήρια «εξευρωπαϊσμού» μέσω του Γερμανού καγκελάριου και κατέληξε να καταγγέλλει – γελώντας μάλιστα, την πατρίδα του πως δήθεν η Greek Mafia διοικεί την ΕΥΠ και την Αστυνομία. Σε μια συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα δεν διστάζει να στοχοποιήσει εκ νέου κρίσιμους και ευαίσθητους για την εθνική και εσωτερική ασφάλεια κρατικούς οργανισμούς» είπε και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στον εισαγγελέα τις όποιες αποδείξεις τεκμηριώνουν τις σαθρές, όπως είπε, καταγγελίες του ειδάλλως οφείλει να ανασκευάσει.

    «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να πλήξει αντιπολιτευτικά την κυβέρνηση δεν σταματάει να εκθέτει τελικά και να πλήττει και τη χώρα και τη δημοκρατία. Αποτελεί εθνική, δημοκρατική και δυστυχώς και ηθική εξαίρεση» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

    «Το είδαμε αυτό στον πόλεμο των fake news που ξεσήκωσε στο εξωτερικό εναντίον της Ελλάδας για τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο. Αλλά και με το φρένο που επιχείρησε να βάλει στη χρηματοδότηση του φράχτη με κοινοτικούς πόρους. Απόπειρα που ευτυχώς απέτυχε χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωβουλευτων της ΝΔ.

    Το είδαμε στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του κόμματος του καταδικασμένου Κασιδιάρη. Δεν υπερψήφισε τη μόνη συνταγματικά ανεκτή λύση που είναι ικανή να βάλει φρένο στην επιστροφή μιας εγκληματικής οργάνωσης που φέρει το μανδύα πολιτικού κόμματος στη Βουλή.

    Το είδαμε στην διαχείριση της υπόθεσης του ευρωβουλευτή του που κατηγορείται από τις βελγικές αρχές για βιασμό και κακοποίηση ή στον έτερο καλλιτέχνη που ενέταξε πρόσφατα στα ψηφοδέλτια του παρά τον σεξιστικό και ομοφοβικό λόγο που επανειλημμένα έχει εκφράσει δημόσια κατά συμπολιτών μας.

    Το βλέπουμε στην περιφρόνηση που δείχνει στις αμετάκλητα καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση καθήκοντος που έχουν διαπράξει επιφανή στελέχη του σύμφωνα με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τα οποία παραμένουν στις τάξεις του και στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών» είπε.

    “Η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον επιλεκτική”

    Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αμετροεπή στελέχη του, όπως χαρακτηριστικά είπε, να ζητήσουν συγγνώμη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για όσα έλεγαν περί δήθεν τσιμεντώματος της Ακρόπολης. «Η έκθεση της UNESCO που χαρακτήρισε το Μνημείο πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, τους διέψευσε παταγωδώς. Και βέβαια για μας έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι χιλιάδες άτομα με αναπηρία επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια τον Ιερό Βράχο χάρη σε αυτές τις εργασίες . Η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον επιλεκτική» ανέφερε.

    Για τις προεκλογικές τηλεμαχίες και την «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Το ίδιο έκανε και το 2019 και έπεσε εντελώς έξω. ‘Αλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων».

    «Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε βέβαια τραμπικά δριμύτερη. Είχε δηλώσει πως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει η «προπαγάνδα» της Ν.Δ. Τώρα μας αναλύει, επίσης με παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι η «προπαγάνδα» αυτή είναι: ο αριθμός τηλεμαχιών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι:

    «1. υπάρχει ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο για να ελέγχει το χρόνο προβολής των κομμάτων όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές.

    2.Ότι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα.

    3. Όσο για την πρόταση περί υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων χωρίς στάθμιση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τι να πει κανείς; Η στατιστική γελάει και η λογική κλαίει.

    Για να το πω απλά με μια εικόνα ώστε να αντιληφθούν όλοι τι είναι αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα.

    Και σε κάθε περίπτωση ας προσέχουν τι ζητούν διότι είναι πολύ πιθανό τα αστάθμητα δεδομένα να επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για τον ίδιο».

    «Μόνη εξήγηση για αυτό τον θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τις εκλογές αλλά ασχολείται με το μετεκλογικό αφήγημα της καρέκλας του κ. Τσίπρα που άρχισε ήδη να τρίζει» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΝΔ στο Αιγάλεω, αύριο θα επισκεφθεί τη Λιβαδειά και τη Θήβα, την Τετάρτη το απόγευμα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον Ελληνικό Κόσμο και την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τους Δελφούς όπου στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ θα έχει μια συζήτηση με τον διευθυντή ειδήσεων Βόρειας και Νότιας Αμερικής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ. Το Σάββατο 29 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιτέα, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ