• Πολιτική

    Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό-Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για νέους περιορισμούς και πανηγύρια


    Την καθιερωμένη σύσκεψη με το επιτελείο του για την εξέταση της κατάστασης με τον κορονοϊό, τρεις μέρες μετά την λήψη των μέτρων στα σύνορα για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει όχι μόνο ψυχραιμία, αλλά και «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

    Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

    1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

    3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

    Το δεύτερο «μέτωπο» που απασχολεί ειδικούς και κυβέρνηση, είναι τα φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και πανηγύρια.

    Με τα εγχώρια κρούσματα να έχουν αυξηθεί επίσης και να διαπιστώνεται πως είναι «διάσπαρτα», οι φόβοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι υπαρκτοί, καθώς σημειώνουν πως πιθανότατα υπάρχουν μικροεστίες που «πυροδοτούν» αυτή την αύξηση.

    Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε τα κρούσματα από το προηγούμενο 24ωρο, τα οποία ήταν 31. Από αυτά, μόλις τα τέσσερα ήταν από ελέγχους στα σύνορα, ενώ άλλα τρία είναι από άτομα που πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο.

    Συγκεκριμένα βρέθηκαν ακόμη:

    έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
    πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
    πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
    ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
    έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
    ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

    Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Χαλκιδική υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς το θετικό δείγμα προέρχεται από ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο ήταν σε κατασκήνωση, το διάστημα 5-10 Ιουλίου. Το κορίτσι έκανε πυρετό και υποβλήθηκε στο τεστ, το οποίο βρέθηκε θετικό. Αυτό έφερε συναγερμό, με τα παιδιά να απομακρύνονται από την κατασκήνωση. Έγιναν μάλιστα και έλεγχοι σε 4 παιδιά και μία κοινοτάρχη, αλλά τα δείγματα ήταν αρνητικά.



    ΣΧΟΛΙΑ