• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: «Πάγος» στον Πολάκη και στροφή στην θεσμική κανονικότητα

    • NewsRoom


    Με ένα προσεκτικό άδειασμα από τον Αλέξη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη συνεχίζεται το σήριαλ της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αφού χθες η Κουμουνδούρου εξέπεμψε σήμα επιστροφής στην θεσμική κανονικότητα, μετά τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που ούτε λίγο ούτε πολύ απειλούσε να μετατρέψει τη διαδικασία σε… Κούγκι.

    Μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρέσει από την επιτροπή τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, για να τους καλέσει ως μάρτυρες, ο πρώτος δήλωσε ότι «θα είμαστε εκεί κι ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά, για να μας βγάλει έξω».

    Ωστόσο, λίγο αργότερα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, έσπευσε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει λίμπα η προανακριτική και κάλεσε τον πρόεδρό της να προστατεύσει τη διαδικασία.

    Στο ερώτημα αν οι δηλώσεις Πολάκη ότι θα αποχωρήσει μόνο με τη φρουρά αποτελούν και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι είναι «προσωπική του άποψη» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά.

    Αργότερα, η κ. Γεροβασίλη επιχείρησε αναδίπλωση λέγοντας: «Για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα εμφανίζουν δήθεν αποστάσεις και διαφωνίες εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον χειρισμό της πρωτοφανούς απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, να εξαιρέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που για το ίδιο θέμα έχουν δημόσια εκφράσει διαφωνία βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αλλά και επιφυλάξεις βουλευτές της ΝΔ. Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα το λόγο για τον οποίο γράφονται όλα αυτά και δεν αξίζουν καν διάψευσης».

    Όμως, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ναι μεν εξέφραζε διαφωνία για την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου ζητώντας την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης, ωστόσο κινήθηκε θεσμικά αποφεύγοντας την χρήση ακραίων εκφράσεων που ακούστηκαν από βουλευτές του, όπως «χουντοεπιτροπή» και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

    Αυστηρή ήταν η κριτική που άσκησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος διεμήνυσε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν χωρούν στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «παρακμιακό φαινόμενο» τις απειλές του Παύλου Πολάκη.

    Πάντως ο κ. Τασούλας εκτίμησε πως η κατάσταση δεν θα φτάσει στα άκρα. Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξει μέχρι την Παρασκευή απάντηση στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον ίδιο ζητώντας να παρέμβει στο ζήτημα της εξαίρεσης των κκ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προκαταρκτική.

     Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τασούλας, η  λύση που θα δοθεί θα είναι«στο πλαίσιο των κανόνων της Δημοκρατίας και όχι του τραμπουκισμού».

    Θέση για το ζήτημα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής. Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί χούντας ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί ακριβώς λόγω του γελοίου που περιέχουν, επιστρέφονται.

    Η επόμενη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής μετατέθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, αντί για σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ