• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και ελληνοτουρκικά

    • NewsRoom


    Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

    Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε ένα αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 450 δισ. ευρώ (από τα αρχικώς προτεινόμενα 500 δισ.) και 300 δισ. ευρώ δάνεια (από 250), σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.

    Επίσης η νέα συμβιβαστική πρόταση αυξάνει τις ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού (rebates) κατά 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία ανά έτος, ενώ εισάγει τον μηχανισμό «super emergency brake», ο οποίος θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση των χρημάτων εάν έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά.

    Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

    Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ