• Πολιτική

    Συνέδριο ΝΔ: Τα μπουζούκια χωρίς τσιγάρο, τα μηνύματα και ο Σαμαράς

    • NewsRoom

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια μικρή «σύνεδρο»


    Σε πανηγυρικό κλίμα διεξήχθη το τριήμερο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τρεις ειδήσεις «έβγαλε» ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρομοίασε την διαδικασία σαν «μπουζούκια χωρίς τσιγάρο» κάνοντας ευθεία αναφορά στα μέτρα Κικίλια για τον περιορισμό του καπνίσματος.

    Η ομιλία του Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή το βράδυ, περιελάμβανε τρεις ειδήσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την παραπομπή του θέματος στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

    Η δεύτερη έχει να κάνει με την στήριξη των αδυνάτων και την διανομή κοινωνικού μερίσματος. Εξήγγειλε ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Το μέρισμα θα κατευθυνθεί κυρίως σε μακροχρόνια άνεργους, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

    Η τρίτη εξαγγελία αφορούσε την κατάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις διαδηλώσεις. «Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι απολύτως σεβαστό, όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο όγκος της κάθε συνάθροισης και η επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν μια ‘χούφτα’ άνθρωποι με το ‘έτσι θέλω’ να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, να ταλαιπωρούν τους πολλούς και να αποφασίζουν για τη ζωή των κατοίκων, των καταστηματαρχών, ακόμη και των ξένων επισκεπτών».

    Μπουζούκια χωρίς τσιγάρο

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην πανηγυρική ατμόσφαιρα του συνεδρίου, που επιτάθηκε από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, αλλά και από το ότι η εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου είναι ακόμη νωπή. Αναφερόμενο στο κλίμα αυτό είπε: «Κάπου άκουσα ότι ένας σύνεδρος είπε ότι συνέδριο χωρίς εκλογές είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Συμφωνώ. Ή σαν μπουζούκια χωρίς τσιγάρο, θα μπορούσα να προσθέσω! Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την άψογη διαδικασία και τον πλούσιο διάλογο, δηλώνω υπερήφανος».

    Ωστόσο, με τις δύο ομιλίες του έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος και στην κυβέρνηση: «Δεν θέλω να ξεχνάτε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι πάντα κακός σύμβουλος. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας» είπε την Παρασκευή, ενώ κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, την Κυριακή, ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν υποκύπτει -και δεν θα επιτρέψω να υποκύψει- στον κυβερνητισμό».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε με έμφαση και το στίγμα της ΝΔ: Ξεπερνά, είπε, τα παλιά πολιτικά σύνορα που χαρακτηρίζονται από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά και μετακινούνται στο δίλημμα «πίσω ή μπροστά», κάτι που καθιστά προοδευτική την πολιτική εκείνη που φέρνει την ανάπτυξη.

    «Και δίνει κοινωνικό πρόσημο όχι μόνο στην αναδιανομή του πλούτου, αλλά και στον δρόμο που αυτός θα αυξηθεί προς όφελος όλων» είπε. Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο δρόμος για την περαιτέρω ενδυνάμωση της κεντροδεξιάς παράταξης και της ισχυροποίησής της στην κοινωνία.

    Σε άλλη γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς

    Παρά το ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή, θέτοντας μια δεξιά ατζέντα, της οποίας εμφανίστηκε ως ο κύριος εκφραστής στο εσωτερικό της ΝΔ.

    Έκανε, όπως αναμενόταν, αναφορά στο οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μιλώντας για «λαθρομετανάστευση», ενώ είπε ότι η χώρα «υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό».

    Μάλιστα, εμφανίστηκε αντίθετος στην δημιουργία ανοιχτών κέντρων στην ενδοχώρα, με το σχέδιο δηλαδή που προωθεί η κυβέρνηση.

    Επίσης, για την τουρκική προκλητικότητα είπε ότι «κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν».

    Η ομιλία Σαμαρά προκάλεσε αίσθηση ως προς τον τόνο της ανοιχτής διαφοροποίησης, ωστόσο ο πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε στο τέλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ