• Πολιτική

    Παρά τον σάλο συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

    • NewsRoom

    Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τις αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

    Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου με συναινετικό τρόπο. Ο κ. Καλογήρου, στην επιστολή του, ανέφερε μεν ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό και νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας», ωστόσο αναγνώριζε ότι αντιλαμβάνεται το πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει.

    Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».

    Όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές παρά τις αντιδράσεις από τον πολιτικό και νομικό κόσμο, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για τις αλλαγές ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής.

    Η κυβέρνηση απαντά ότι διατηρεί στο ακέραιο όλες τις αρμοδιότητές της, επομένως μπορεί να κάνει τις προτάσεις της για τα πρόσωπα του νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Ωστόσο, η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με Προεδρικό Διάταγμα επικυρώνει την πρόταση της κυβέρνησης. Η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ