• Πολιτική

    Σε κλοιό το Μαξίμου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Οι επόμενες κινήσεις

    • NewsRoom

    Μιχάλης Καλογήρου και Αλέξης Τσίπρας


    Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης αναδεικνύεται το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

    Αυτή την ώρα η κυβέρνηση έχει την μπάλα στο γήπεδό της μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στα πρόσωπα, όπως προτάθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Χθες το μεσημέρι με επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ζήτησε από την Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στα πρόσωπα, για να λάβει την αρνητική απάντηση της Πειραιώς, η οποία είπε πως δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία»

    Η υπόθεση περιπλέκεται ιδιαιτέρως καθώς την επιλογή της κυβέρνησης σε πρόσωπα επικυρώνει με Προεδρικό Διάταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκ θέσεως τηρεί το Σύνταγμα και δεν εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση. Η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

    Σφοδρή ήταν η αντίδραση νομικών κύκλων, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Η κυβέρνηση απαντά ότι διατηρεί πλήρως τις αρμοδιότητές καθ’ όλο το διάστημα μέχρι τις εκλογές και το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει κανονικά.

    Στην επιστολή του ο Μιχάλης Καλογήρου ζητούσε την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και την συναίνεσή της για τις επιλογές στον Άρειο Πάγο σημειώνοντας ότι ναι μεν «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα», αλλά θεωρεί «θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων συνιστά δέσμευση οποιασδήποτε κυβέρνησης».

    Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε από τον αρμόδιο τομεάρχη, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σε αυτήν σημειώνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» με την επισήμανση μάλιστα ότι τυχόν απόφαση και συμφωνία «θα οδηγούσε σε βέβαιη ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.»

    Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA o υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε ότι το θέμα παραμένει προς το παρόν ανοικτό. «Ο πρωθυπουργός» είπε ο κ. Καλογήρου «και το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουν υπό τα νέα δεδομένα», χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

    Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στη 1 το μεσημέρι αποκαλύπτει τις προθέσεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις αλλαγές αγνοώντας την κριτική από τον πολιτικό και νομικό κόσμο, αλλά και το κόστος που μπορεί να έχει αυτή η κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού θα πρέπει να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα.



    ΣΧΟΛΙΑ