• Πολιτική

    Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Επί τάπητος αλλαγές στη Δικαιοσύνη και αναπτυξιακός νόμος

    • NewsRoom

    Από προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά το οποίο μεταξύ άλλων θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αλλαγής ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

    Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, έπειτα από την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τις αποφάσεις που έλαβε κατά την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας θα κάνει εισηγήσεις για το πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις δύο θέσεις με σεβασμό τόσο στην ιεραρχία όσο και στην αξιοκρατία.

    Παράλληλα στο τραπέζι του Υπουργικού αναμένεται να συζητηθεί ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το θέμα που έχει προκύψει με τα διπλώματα οδήγησης.

    Όσον αφορά στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων μέσω, αφενός, της παροχής κινήτρων και, αφετέρου, της άρσης των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων όσων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε να εγκριθεί πριν από τα προγραμματισμένα για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών με στόχο να περάσει από την αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί έως την Παρασκευή (30/8).

    Η στελέχωση της Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Η νέα ΕΑΔ θεσμοθετήθηκε με τον νόμο για το «επιτελικό κράτος» και σε αυτή συγχωνεύονται έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα. Οι επικεφαλής αναμένεται να οριστούν από την κυβέρνηση. Η ΕΑΔ θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμα μέλη του συμβουλίου, ενώ προβλέπεται και διοικητής.



    ΣΧΟΛΙΑ