• Πολιτική

    Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ: Δεν θα διευκολύνουμε την πορεία του, λέει η Αθήνα

    • NewsRoom

    Το ιρανικό τάνκερ Grace 1


    Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

    «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ» υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία, θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό, όπως προβλέπουν οι κυρώσεις» συμπλήρωσε ο Πομπέο.

    Το Adrian Darya 1 -το πρώην Grace 1- αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.

    Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και μία έμμεση απειλή για ενδεχόμενες κυρώσεις, αν ανοίξει τα λιμάνια της στο Adrian Darya.

    Μόλις χθες, Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη στο ιρανικό τάνκερ. Οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, ωστόσο, ανεβάζουν ένα επίπεδο την κλίμακα του διπλωματικού θρίλερ που εξελίσσεται, καθώς κάνει σαφή αναφορά σε κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον.

    Η Τεχεράνη από την πλευρά της προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις και ενέργειες αν οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανακόψουν με τη βία την πορεία του πλοίου.

    Εν τω μεταξύ, το Reuters διόρθωσε πρωινό τηλεγράφημα, σύμφωνα με το οποίο το ιρανικό τάνκερ συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

    Σε νεώτερο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι το τάνκερ, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου, έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία».

    «Το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία» μετέδωσε το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.

    Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

    Η απάντηση της Αθήνας

    Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα, περιμένοντας να δει την πορεία που θα ακολουθήσει το ιρανικό τάνκερ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως «έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή το δεξαμενόπλοιο.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Το δεξαμενόπλοιο Grace 1 και το φορτίο του «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι’ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ, ξεκαθάρισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    «Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει» συνέχισε, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

    Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω δεξαμενόπλοιο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου» σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

    «Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης» είπε, αναφέροντας ότι το φορτίο που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού.

    Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.



    ΣΧΟΛΙΑ