• Top Stories

    Συνάντηση Τσίπρα – Κυριάκου σε τεταμένο κλίμα

    • NewsRoom


    Το κλίμα σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με υπονοούμενα όσον αφορα στο ΔΝΤ, στο ασφαλιστικό και στους… περίεργους διορισμούς από την κυβέρνηση Τσίπρα στον κρατικό μηχανισμό, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση, που είχε διάρκεια μικρότερη από μιάιμιση ώρα, σημαδεύτηκε από τον «πόλεμο» ανακοινώσεων που προηγήθηκε, με αφορμή τους κομματικούς διορισμούς της κυβέρνησης στο Δημόσιο, αλλά και από τον «πόλεμο» διαρροών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ραντεβού των δύο ανδρών.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ακριβώς στις 15:00. Στην είσοδο τον υποδέχτηκε ο Νίκος Παππάς. Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τους κ.κ. Κουμουτσάκο, Λαζαρίδη και Μπεκίρη.

    Σε δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, αλλά και ειλικρινούς ενημέρωσης για τα προβλήματα της χώρας.

    «Η παρουσία σου κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να τονίσει κατόπιν: «Ανά πάσα στιγμή θα είμαι διαθέσιμος να σου παράσχω ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα».

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας» προσέθεσε.

    Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και ότι προσβλέπει σε μια ειλικρινή συζήτηση. «Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε σε πολλά. Έχω έντονη ανησυχία για πολλά ζητήματα που θα συζητήσουμε» σημείωσε.

    Συνεχίζοντας: «Από κει και πέρα οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί. Η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολιτισμένη και σε επίπεδο Βουλής, αλλά και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου».

    Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16:30, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σύγκρουσης -και αυτό, γιατί σήμερα το πρωί έχουν προηγηθεί σκληρές ανακοινώσεις από κυβέρνηση και ΝΔ με αφορμή τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

    Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος σήμερα μίλησε για «έφοδο κατάληψης τους Κράτους». «Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας» τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία επιμένει «στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

    Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

    «Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας.

    Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία. Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

    Στη συνέχεια η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

    «Η ηγεσία Μητσοτάκη διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό.Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο Νόμος; Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους;
    Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία. Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει».

    MITSOTAKIS1213-735x459

    Πάντως σε δήλωσή του, λίγο πριν τη συνάντηση, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Προσβλέπω σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί, αλλά η διαφάνεια στην στελέχωση του Δημοσίου.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, την ώρα της συνάντησης, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα συνέχιζαν να κάνουν διαρροές, μεταφέροντας στους δημοσιογράφους τι λέει ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο τετ-α-τετ που είναι σε εξέλιξη

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ. «Πρέπει να πάρεις θέση για το ΔΝΤ, να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ» φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ και να εκλεγεί καινούργιο, για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. «Δεν είναι σωστό κανενα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να υπογράμμισε.

    Του ζήτησε ακόμη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. «Το πρόβλημα δεν ειναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό» φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά «η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».

    Στη ΝΔ σχολίαζαν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο, τονίζοντας ότι αποτελούν το «μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».



    ΣΧΟΛΙΑ