Πολιτική

Συνάντηση Χατζηδάκη με ΠΟΜΙΔΑ για να λυθεί το πρόβλημα με το Κτηματολόγιο

  • NewsRoom
Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδήλωτα ακίνητα στο κτηματολόγιο και τον κίνδυνο για τουλάχιστον 15.000 ιδιοκτήτες να χάσουν την περιουσία τους, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να περιέλθει στο Δημόσιο με βάση μια φράση που συμπεριλαμβανόταν στο πρόσφατο διυπουργικό νομοσχέδιο, φαίνεται πως κινητοποίησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σχολιάζοντας σχετικό  δημοσίευμα των Νέων που αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα, «η διάταξη για το Κτηματολόγιο του πρόσφατου διυπουργικού νόμου, στην οποίαν αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», κινείται στο πνεύμα και στο γράμμα παλαιότερων διατάξεων ιδιαίτερα δε της πρόσφατης ρύθμισης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υιοθέτησε πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εν πάση περιπτώσει, το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα σχετικά θέματα με τους ενδιαφερόμενους».

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ο Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που θέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με την εκπόνηση του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Νέων, τα ακίνητα των ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να τα χάσουν βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες εξαιρέθηκαν τόσο από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Και το… κακό στην όλη υπόθεση βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, στη διατύπωση της «αχρείαστης» φράσης που περιλαμβάνεται στην προαναφερόμενη διάταξη του πολυνομοσχεδίου «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις μέχρι τις 30.11.2018, λήγει στις 31.12.2020».