• Real Estate

    Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο 15.000 ακίνητα

    • NewsRoom
    κτηματολογιο

    Κτηματολόγιο


    Σοβαρό κίνδυνο να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου αντιμετωπίζουν 15 χιλιάδες ακίνητα, που δεν έχουν δηλωθεί ακόμη στο Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σχετική καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

    Όπως αποκαλύπτουν τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τα ακίνητά τους υπολογίζονται περί τους 14.850 υπόχρεους, οι οποίοι εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η πιθανότητα κινδύνου απώλειας των ακινήτων για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη την σχετική, απαιτούμενη δήλωση στο Κτηματολόγιο.

    Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα 14.850 ακίνητα εντοπίζονται σε 21 διαφορετικές περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο έληγε το 2017, ενώ για 14 ακόμα περιοχές, η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

    Στην καταγγελία της, η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι αν δεν αλλάξει η σχετική νομολογία, «θα χαθούν σπίτια και περιουσίες, σε Δήμους όπως ολόκληρα τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, αλλά και μεγάλες περιοχές της Δράμας, της Βέροιας, των Τρικάλων, της Ξάνθης, της Καλαμαριάς, της Καλαμάτας κ.λπ».

    Το χρονικό του δαιδαλώδους Κτηματολογίου

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι προθεσμίες οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που έγιναν ως «πιλοτικά προγράμματα» στο διάστημα 1997 – 1999, έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό γρίφο για τους πολίτες, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι πρώτες υπηρεσίες του Κτηματολογίου, που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2003, έδιναν ως χρονικό περιθώριο 12 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι η προθεσμία για την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο θα έληγε την 1η Αυγούστου 2015.

    Το 2013, ωστόσο, με ένα νέο άρθρο, ορίστηκε για τις νέες περιοχές, που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση το 2006 και πραγματοποιήθηκε η συλλογή δηλώσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 (Αττική, Θεσσαλονίκη και όλες οι πρωτεύουσες νομών της χώρας), ότι η προθεσμία διόρθωσης θα είναι 5 έτη για τους κάτοικους εσωτερικού και 7 για τους κάτοικους εξωτερικού.

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, το 2016, και ενώ είχε λήξει η αρχική 12ετής προθεσμία για τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, δόθηκε διετής παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού με αναδρομική ισχύ. Με τον τρόπο αυτό, εξομοιωνόταν η προθεσμία κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού στα 7 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι, ισχυούσης της νέας, αναδρομικής παράτασης, η πρώτη οριστικοποίηση θα έπρεπε να γίνει την 1η Αυγούστου του 2017, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπως και έγινε τόσο για το Κιλκίς, όσο και για άλλες 21 περιοχές που έληξαν το 2017, καθώς και 14 περιοχές που έληξαν το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2018.

    Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «τον Ιανουάριο του 2018 (ν.4514/2018 – ΦΕΚ Α’ 14/30.1.2018 άρθρο 126), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνει ακόμα μία παράταση (τρίμηνη αυτή τη φορά), η οποία όμως αφορά «αποκλειστικά σε όσες περιοχές έληξε η προθεσμία, εντός του 2018». Επομένως, για πρώτη φορά έως τότε, σε 21 περιοχές της χώρας, στις οποίες η προθεσμία είχε λήξει εντός του 2017, οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές και δίνεται εντολή στους προϊστάμενους των Κτηματολογικών Γραφείων, όσα ακίνητα φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» να τα μεταγράψουν στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου».

    Ωστόσο, πέντε μήνες αργότερα, «δίνεται παράταση ακόμα εννέα (9) μηνών, επίσης, για όσες περιοχές λήγει η προθεσμία εντός του 2018, αφήνοντας και πάλι εκτός τις 21 αυτές περιοχές». Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα Χριστούγεννα του 2018, με νέα διάταξη του ΥΠΕΚΑ, ορίζεται πως για τις περιοχές που έληξε η δεκατετραετής προθεσμία του Κτηματολογίου εντός του 2017 και για όσες έχει λήξει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2018 «έχουν οριστικοποιηθεί οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει δεκαπενταετής προθεσμία». Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι «άγνωστο για ποιους λόγους, αφήνονται πάλι εκτός παράτασης, για τρίτη φορά, οι 21 περιοχές που έληξαν το 2017, αλλά και 14 ακόμη περιοχές, που είχαν λήξει εντός του 2018».

    «Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που και πάλι εξαιρέθηκαν από την γενική παράταση, είτε έγινε κατά λάθος, είτε από πρόθεση, η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται άμεση διόρθωση της ρύθμισης αυτής, με εξάλειψη της αχρείαστης φράσης «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018», ώστε ουδεμία περιοχή της χώρας να εξαιρείται από την γενική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020!», επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

    Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση εκφράζεται η πάγια θέση της ΠΟΜΙΔΑ «πως όλες οι περιοχές και όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια συνολική προθεσμία, όπως άλλωστε προβλέπει και ο Αστικός Κώδικας, πριν το κράτος «δημεύσει» την ακίνητη περιουσία τους, όχι τόσο για να δηλώσουν τα αδήλωτα ακίνητά τους, όσο για να μην χάσουν εκείνα που δήλωσαν αλλά από λάθος της κτηματογράφησης δεν καταχωρήθηκαν, καθόλου, ή, κυρίως, καταχωρήθηκαν λανθασμένα, κατά δεκάδες χιλιάδες μάλιστα σε όλη τη χώρα!!!».

    Οι 35 Δήμοι και περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται από την τελευταία παράταση του Κτηματολογίου -καθώς έληξαν πριν από τις 30.11.2018, είναι οι εξής:
    Οι περιοχές που εξακολουθούν να εξαιρούνται από την τελευταία παράταση του Κτηματολογίου, Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ
    Οι περιοχές που εξακολουθούν να εξαιρούνται από την τελευταία παράταση του Κτηματολογίου, Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ