• Πολιτική

    Σήμερα στην Βουλή το προεκλογικό πακέτο παροχών

    • NewsRoom
    βουλη

    Ελληνική Βουλή


    Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων κατατίθεται σήμερα στην Βουλή το πακέτο προεκλογικών παροχών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.

    Το πακέτο περιλαμβάνει τη λεγόμενη «13η σύνταξη», η οποία θα χορηγηθεί την Δευτέρα 20 Μαΐου, και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) από τον προσεχή μήνα.

    Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προβλέπεται να ψηφιστεί αύριο, δύο ημέρες πριν από το Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ακούσει την πρώτη κριτική για τις παροχές και το σχέδιο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022.

    Το πακέτο παροχών, πάντως, δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα άρχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα η νέα έκδοση ενός 7ετούς ή 3ετούς ομολόγου να «παγώνει», καθώς υπό τις δεδομένες συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα διακινδυνευμένο να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση, όπως σχεδίαζε να πράξει με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    Το πακέτο παροχών Τσίπρα έχει ανοίξει μέτωπο και με τους δανειστές. Αιχμές για τις φοροελαφρύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και για κοντόφθαλμη χάραξη της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που υπονομεύει την ανάπτυξη άφησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν.

    Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη «13η σύνταξη» ωφελούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

    Ειδικότερα:

    • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.
    • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα εισπράξουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.
    • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.
    • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 772.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 ευρώ και πάνω, και κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Η παροχή αφορά μόνον την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές. Το δημοσιονομικό κόστος της θα ανέλθει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα 800 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, από τον ερχόμενο μήνα θα επιστρέψει ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (η μείωση αυτή είχε γίνει από την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά ακυρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο Μνημόνιο), θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα από το 24% στο 13% και ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Ωστόσο, ο ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα και στα αναψυκτικά θα παραμείνει, όπως και για τα αλκοολούχα, στο 24%, ενώ η μείωση ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα ουσιαστικά «εξουδετερώνεται» από την πρόσφατη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 15% στο 10% για όσους εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους.



    ΣΧΟΛΙΑ