• Πολιτική

    Σύγχυση φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Λαγκάρντ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Αναποφάσιστοι εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο μπορεί να ωφελήσει το ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων η δήλωση της νέας επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χθες είπε πως οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, από το 3,5% στο 1,5% – 2%.

    Η πρώτη αντίδραση, χθες, από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελαφρώς απαξιωτική για όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Πηγή από την Κουμουνδούρου σημείωνε πως οι θέσεις της είναι ήδη γνωστές και συμπλήρωνε πως αυτή είναι η πάγια θέση του ΔΝΤ και πως δεν ήταν ποτέ επ’ ωφελεία της χώρας, καθώς πάντα συνοδευόταν από σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων, «μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτρέψει».

    Από την άλλη, σήμερα, σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται σε άλλο μήκος κλίματος, και πάντως όχι τόσο απαξιωτικός για την αξία της δήλωσης της κ. λαγκάνρτ.

    Σημειώνει, λοιπόν, πως «τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ κάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη -ακόμη και στη Γερμανία- συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020».

    Ο κ. Τσακαλώτος συνεχίζει την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ακόμη πως «απέρριψε, χωρίς έστω και ένα επιχείρημα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως, και αντιθέτως με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα».



    ΣΧΟΛΙΑ