• Πολιτική

    Σενάρια αυτοδυναμίας και κυβερνήσεων συνεργασίας, έδρες και ποσοστά – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) -Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) -Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας-Νίκος Ανδρουλάκης


    Το μίτο της εκλογικής Αριάδνης επιχειρούν να ξετυλίξουν κομματικά επιτελεία και πολιτικοί αναλυτές-δημοσκόποι μετά την οριστικοποίηση των κομμάτων τα οποία θα λάβουν μέρος στην διαδικασία, ενόψει των εκλογών της 21ης Μάϊου και πιθανότατα των επαναληπτικών, εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία ή σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας την πρώτη Κυριακή, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, με βάση όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και τις δημόσιες θέσεις των πολιτικών αρχηγών.

    Παρά τους περιορισμούς που εμπεριέχουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες αφενός αποτελούν μια φωτογραφία της στιγμής, με εξαιρετικά δύσκολη την έγκυρη καταγραφή των «υπόγειων ρευμάτων» στην κοινωνία, ιδίως μετά τα Τέμπη, αφετέρου δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα, στα ραντάρ των εκλογικών επιτελείων βρίσκονται τα εξής σενάρια:

    Πρώτες εκλογές με απλή αναλογική (αναλογική κατανομή αναποφάσιστων)

    Εξακομματική Βουλή

    Βασικό σενάριο 1- εκτός Κοινοβουλίου υπόλοιπα κόμματα σε ποσοστό 11,5%. 

    Στο σενάριο αυτό τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων, με βάση για παράδειγμα την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, θα μπορούσε να είναι:

    Βασικό σενάριο 2- εκτός Κοινοβουλίου υπόλοιπα κόμματα σε ποσοστό 8%.

    Σε αυτή την περίπτωση τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

    Όπως γίνεται αντιληπτό την πρώτη Κυριακή όχι μόνο δεν είναι δυνατή η αυτοδυναμία, αλλά, θεωρητικά, μόνο στο δεύτερο σενάριο καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (116+36=152 έδρες). Ενώ, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και τα «κουκιά» δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό «κυβέρνησης των ηττημένων» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25 (93+36+18=147 έδρες) παρά μόνο με την ανοχή ή τη συμμετοχή του ΚΚΕ, πράγμα παντελώς απίθανο.

    Ανάλογη είναι η κατάσταση, στις πρώτες εκλογές, και στην περίπτωση που η Βουλή είναι 6κομματική, αλλά μείνουν εκτός 8,5% του συνολικού ποσοστού των υπολοίπων κομμάτων (πάντα με αναλογική κατανομή των ψηφοφόρων).

    Στην περίπτωση αυτή οι έδρες κατανέμονται ως εξής: ΝΔ:115 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ: 97, ΠΑΣΟΚ:37, ΚΚΕ:21, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:15 και ΜεΡΑ25:15 έδρες.

    Και σε αυτό το σενάριο, θεωρητικά, κυβέρνηση προκύπτει μόνο με το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (115+37=152 έδρες). Και σε αυτό το σενάριο δεν προκύπτει «κυβέρνηση ηττημένων».

    Πάντα, στην κάλπη της απλής αναλογικής, σε εξακομματική Βουλή και με το εκτός Κοινοβουλίου ποσοστό των κομμάτων στο 7,5%, η ΝΔ θα έπαιρνε 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 100, το ΠΑΣΟΚ 35, το ΚΚΕ 25, η Ελληνική Λύση 13 και το ΜεΡΑ25 12. Αθροίζοντας τις έδρες προκύπτουν σαφή συμπεράσματα.

    Επτακομματική Βουλή

    Στις εκλογές της απλής αναλογικής και σε περίπτωση που έμπαιναν στη Βουλή 7 κόμματα, πράγμα πολύ λιγότερο πιθανό, τα αντίστοιχα ποσοστά, αν εκτός Βουλής έμεναν κόμματα σε ποσοστό 4,5% συνολικά, οι έδρες θα ήταν ΝΔ:110, ΣΥΡΙΖΑ:93, ΠΑΣΟΚ:36, ΚΚΕ:20, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:14, ΜεΡΑ25:14 και το έβδομο κόμμα (θεωρητικά θα μπορούσε να είναι αυτό που θα συγκέντρωνε όλο το δημοσκοπικό ποσοστό Κασιδιάρη)13 έδρες.

    Σε αυτό το υποσενάριο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς θα άθροιζαν 146 έδρες (110+36). Με την «κυβέρνηση των ηττημένων» και σε αυτό το σενάριο, θεωρητικά, να αδυνατεί να φτάσει στην απόλυτη πλειοψηφία (93+36+14=143 έδρες)

    Δεύτερη κάλπη με ενισχυμένη αναλογική

    Εξακομματική Βουλή

    Στα σενάρια μιας πιθανής κάλπης  με ενισχυμένη αναλογική (μπόνους για το πρώτο κόμμα), η ΝΔ για να αποκτήσει αυτοδυναμία 152 εδρών χρειάζεται τουλάχιστον 38,05%, με 6κομματική Βουλή και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός να ανέρχεται στο 9,35%.

    Σε αυτό το σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φτάσει τις 85 έδρες με ποσοστό 30,19%, το ΠΑΣΟΚ τις 28 έδρες με 9,75% το ΚΚΕ τις 14 με 5,38%, η Ελληνική Λύση στις 12 έδρες με 4,11% και το ΜεΡΑ25 στις 9 έδρες με 3,17%.

    Για να σχηματίσει η ΝΔ πιο δυνατή αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες, με ενισχυμένη αναλογική και έξι κόμματα εντός Κοινοβουλίου, πρέπει να συγκεντρώσει 39,1% οπότε λαμβάνει 156 έδρεςεφόσον μείνουν εκτός κόμματα σε ποσοστό 8,7%. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 30,1% και 83 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 8,9% και 24 έδρες, το ΚΚΕ 5,4% και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση 4,7% και 13 έδρες και το ΜεΡΑ25 3,1% και 9 έδρες.

    Επτακομματική Βουλή

    Αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων στη δεύτερη κάλπη με ενισχυμένη αναλογική, φτάσει το 6,26%, και εισέλθει και έβδομο κόμμα, η ΝΔ δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς θα έχει 149 έδρες με το ίδιο ποσοστό (38,05%). Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί τις 27 έδρες του ΠΑΣΟΚ (με το ίδιο ποσοστό 9,75%)

    Άρα, στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα φτάνουν στο 10%. Και μπορεί να απαιτείται ποσοστό που μπορεί να φτάνει στο 47 – 48% εφόσον είναι μικρότερο το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής.

    Και στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική, για να μπορέσει το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρέπει να υπερβεί το 37% και 38%, εφόσον τα εκτός Βουλής κόμματα άθροιζαν ένα ποσοστό 8%, όπως συνέβη το 2019. Αν τα εκτός Βουλής κόμματα φτάσουν το 10%, τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας πέφτει στο 37,3-37,5%. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το επιτύχουν.

    Οι τρεις μεγάλοι «άγνωστοι Χ»

    Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές έχουν τέσσερις κρίσιμους άγνωστους Χ.

    Πρώτον, η δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας και το πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα συνολικά, καθώς, για πρώτη φορά, θα διεξαχθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις με δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα, αυτό της απλής αναλογικής την 21η Μαΐου και αυτό της ενισχυμένης με μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, σε πιθανή δεύτερη κάλπη, ενώ οι έδρες θα κατανεμηθούν με βάση την απογραφή του 2021 που προκάλεσε αυξομειώσεις και ανακατανομές που με το «καλημέρα» και ανεξαρτήτως τελικών αποτελεσμάτων, αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη.

    Δεύτερον, πως θα συμπεριφερθούν οι αναποφάσιστοι και η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία, επίσης για πρώτη φορά λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις πρώτες εκλογές, καταγράφεται σε τόσο υψηλά ποσοστά, αν και βαίνει μειούμενη, ενώ εντός της είναι πρόδηλη η αντισυστημική ψήφος και η δύναμη των μικρών ακραίων πολλές φορές κομμάτων.

    Τρίτον, το κλιμακούμενο μπόνους στο πρώτο κόμμα, εφόσον αυτό ξεπεράσει το 25% (20 έδρες μπόνους και ανά μισό τα εκατό, μια έδρα).Για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών το πρώτο κόμμα, όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές, πρέπει να φτάσει στο 40%, πράγμα σχεδόν αδύνατο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

    Και τέταρτον , που θα κατευθυνθούν και σε τι ποσοστά οι οπαδοί του Κασιδιάρη, στον οποίο οι μετρήσεις έδιναν ποσοστά που κάποιες φορές άγγιζαν το 5%, διότι μια ενδεχόμενη μαζική μετακίνηση προς κάποιο κόμμα ενδέχεται να οδηγήσει σε επτακομματική Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό οικοδόμημα.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Απαντά μέσω TikTok σε ερώτηση για την ακρίβεια – «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία»

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι η μαύρη Ελλάδα που παρουσιάζεται στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ