• Πολιτική

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα

    • NewsRoom
    Κ. Μητσοτάκης – Ρ. Τ. Ερντογάν

    Κ. Μητσοτάκης – Ρ. Τ. Ερντογάν (Πηγή: Twitter @anadoluagency)


    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

    Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα, εκμεταλλευόμενοι και το «θετικό» κλίμα που επικρατεί το τελεταίο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για συνάντηση μισής ώρας.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

    «Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

    Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

    Σήμερα είναι η τρίτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συανντήθηκαν στο περιθώριο μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

    Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν και έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

    Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

    Μητσοτάκης: Κι εμείς έχουμε νέα ομάδα πια στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν μια καλή επαφή.

    To τουρκικό πρακτορείο Anadolu για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:

    Πέραν του κρίσιμου τετ α τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν λίγο συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν θέτοντας επί τάπητος θέματα ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας,

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στις 12:30, αμέσως μετά τις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο.

    Μητσοτάκης: «Σημαντικές διαφορές με Τουρκία αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη»

    «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν.

    «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», πρόσθεσε.

    «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης για ακτοπλοϊκά: Οι αυξήσεις έγιναν στο δίμηνο της ακυβερνησίας

    Σκέρτσος: Eλκυστικά πακέτα τιμών στα ακτοπλοϊκά στις δημοφιλείς γραμμές – Δεν θα δοθεί Ship Pass

    Μηταράκης: Δεν θα δεχθούμε το καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο – Από Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες



    ΣΧΟΛΙΑ