• Top Stories

    Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση λίγο πριν τις κρίσιμες Συνεδριάσεις της Δευτέρας

    • NewsRoom


    Μαζί με το προσφυγικό, σε έξαρση προβλέπεται να βρίσκεται και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το επόμενο τετραήμερο.

    Βέβαια, η σημερινή μέρα ως φαίνεται δρα ως στάδιο προετοιμασίας για αυτό το τετραήμερο, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά σήμερα στις 10:00 τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος εχθές βρέθηκε στην Βιέννη, ενώ σήμερα το απόγευμα θα συναντήσει Davutoğlu και Erdoğan. Φυσικά αυτή η συνάντηση έγινε εν όψει ης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας τη Δευτέρα στις 6 Μαρτίου, όπως θα γίνουν και οι επακόλουθες.

    Συγκεκριμένα, στη συνάντηση Τσίπρα- Tusk, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε απέραντη αποθήκη ψυχών, καλώντας όλες τις χώρες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε: «Θα ζητήσουμε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, αλλά και απευθείας από την Τουρκία των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο».

    Επιπλέον αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα το προσφυγικό. Όμως η σύσκεψη δεν προβλέπεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Ο Λεβέντης, αλλά και η Ν.Δ, έχει ήδη καταθέσει την άποψη του ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την άσκηση βέτου σε αποφάσεις Ε.Ε, που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση. Το βέτο αυτό όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα αφορά στα οικονομικά θέματα που εκκρεμούν και θα προκύψουν.

    Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό εκφράστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό  μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δηλαδή ότι τα σύνορα στην περιοχή της Ειδομένης θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που θα κριθεί στη Σύνοδο.

    Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι ζωτικής σημασίας για την στάση που θα κρατήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενόψει της Συνόδου. Ο Τσίπρας θα επιδιώξει να υπάρξει δέσμευση από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ότι θα ενεργοποιηθεί το  πρόγραμμα μετεγκατάστασης, θεωρώντας ως μόνους «αντιπάλους» την Αυστρία και τις χώρες του Višegrad, οι οποίοι ενδέχεται να κρατήσουν την ίδια ή και σκληρότερη στάση.

    Φυσικά εκτός από προσφυγικό το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο, ένα τρέχον θέμα είναι η προγραμματισμένη Συνδιάσκεψη του Eurogroup, με τη συμμετοχή του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία θα κριθεί η τύχη της αξιολόγησης.

    Και οι δύο συνεδριάσεις (Σύνοδος-Eurogroup) , έχουν δημιουργήσει πολλές σκέψεις εν σχέση με το τι θα αποφασισθεί. Οι πιέσεις της Commission προς το ΔΝΤ, για χαλάρωση των μέτρων, κάνουν πολλούς να ανησυχούν για το αν θα παρθούν αποφάσεις ή θα παραταθεί η παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ