• Πολιτική

    Σχοινάς: Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα απέδειξε ότι στην ΕΕ υπερισχύει η ενότητα

    • NewsRoom
    Σχοινάς

    Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές Μαρτίου κατέστησε σαφές ότι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ευθύνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανταποκρίθηκε με μια άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη και απέδειξε ότι όταν δοκιμάζεται το ευρωπαϊκό σύστημα υπερισχύει η ενότητα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ο κ. Σχοινάς στη συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για την κατάσταση των ελληνικών συνόρων στην οποία συμμετείχαν οι Έλληνες υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Νότης Μηταράκης παρουσία της επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και της υφυπουργού Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Κροατίας Τερέτζια Γκρας εκ μέρους του Συμβουλίου. Συμμετείχαν επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί και ο επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) Μάικλ Φλάχερτι.

    «Το έργο των ευρωπαϊκών θεσμών απέδειξε την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητΑ της ΕΕ να δράσει σε καιρούς κρίσης. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, οι ευρωπαίοι ηγέτες που ήταν παρόντες σε ένα Άνευ προηγουμένου δείγμα αλληλεγγύης στα εξωτερικά σύνορα, τον Μάρτιο ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν μπορεί να το επωμιστεί η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι ευθύνη όλης της Ευρώπης και έχουμε δείξει αναμφίβολα ότι όλη η Ευρώπη θα στηρίξει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν εξαιρετικές πιέσεις», είπε ο κ. Σχοινάς.

    Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε ειδικότερα στα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που πήρε η ΕΕ με τις δύο ταχείες επιχειρήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα από την Frontex και με την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα.

    Αποτιμώντας οικονομικά τη βοήθεια, είπε ότι τα κράτη μέλη προσέφεραν 90 χιλιάδες αντικείμενα άμεσης βοήθειας και οικονομική βοήθεια 700 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 350 εκατ. θα διατεθούν άμεσα.

    Με τη στήριξη της Frontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχουμε ένα νέο σχέδιο εθελοντικών επιστροφών που θα ξεκινήσει το συντομότερο και στηρίζουμε τις ελληνικές αρχές για να προωθήσουν την εθελοντική επιστροφή 5000 ατόμων,πρόσθεσε

    Η κατάσταση στα νησιά έχει σταθεροποιηθεί

    «Αυτό που κάναμε τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες απέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να εκφοβίζει την ΕΕ, όταν δοκιμάζεται το σύστημα μας υπερισχύει η ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ως προς τον κορονοϊό, είπε ότι «τα μέτρα που έλαβαν όλα τα κράτη μέλη στα εσωτερικά μας σύνορα, δικαιολογούνται από την κατάσταση αλλά θέλουμε να υπάρξει ένας ορίζοντας για την επιστροφή της κατάστασης στην κανονικότητα.

    Καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο διαχείριση κρίσης θα εργαζόμαστε για να προτείνουμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο για το οποίο εγώ και η κ Γιόχανσον έχουμε αυτή την εντολή».

    Η Επίτροπος Γιόχανσον επεσήμανε την ανάγκη για άμεσες επιχειρησιακές δράσεις, αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και «να τηρήσουμε τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

    «Οποιαδήποτε κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

    Αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στον κίνδυνο να υπάρξει τεράστια ανθρωπιστική κρίση αν υπάρξει προσβολή από τον κορονοϊό, τόσο για τους πρόσφυγες που ζουν εκτός ΕΕ, αλλά και στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες.

    Ειδικότερα για τις περιπτώσεις προσβολής προσφύγων σε καταυλισμό εκτός Αθηνών είπε ότι εκεί είναι διαχειρίσιμο είναι καλές οι συνθήκες «αλλά κρούω και τον κώδωνα του κινδύνου».



    ΣΧΟΛΙΑ