• Πολιτική

    Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από Ουκρανία – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    • Αλίκη Χατζή
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Δαγούμας, ανέλυσε στον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του όλα τα σενάρια που έχει εκπονήσει το Gas Coordination Group, το οποίο λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    Το χειρότερο σενάριο που αναλύθηκε είναι η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα προκληθούν σημαντικά ελλείμματα στην τροφοδοσία της αγοράς, ενώ το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

    Το αισιόδοξο σενάριο που αναλύθηκε προβλέπει τη διακοπή μόνο του διαδρόμου του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι περίπου μηδενικές, αφού η χώρα μας θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

    Μετά από εκτενή και αναλυτική συζήτηση, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι παριστάμενοι είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό πλήγμα στον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση τα εναλλακτικά σχέδια που αναλύθηκαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

    Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη για την ενέργεια και την Ουκρανία

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόγκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

    Τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξηφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Οι επιπτώσεις μίας πολεμικής σύρραξης στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα

    Μπόρις Τζόνσον: Πιθανή η ρωσική εισβολή τις επόμενες 48 ώρες-Ένα βήμα πριν τον γκρεμό

    ΥΠΕΞ: Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία

     



    ΣΧΟΛΙΑ