ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαθιά διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 750 δισ. ευρώ, και οι προοπτικές μίας συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου είναι αβέβαιες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν απάντησε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων – 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Ο Μισέλ θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Ολλανδία – που θέλουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις επιχορηγήσεις – επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία.
Ο Μισέλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το 70% του πακέτου κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας τα επόμενα δύο χρόνια. Συνολικά, ο Μισέλ θα προτείνει όπως οι χώρες έχουν συνολικά τρία χρόνια για να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, επίσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος. Θα υπάρχουν, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη – μέλη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Κάνοντας μία ακόμη παραχώρηση στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, ο Μισέλ θα προτείνει περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ για επτά έτη. H πρόταση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από τον τυφώνα Ντουτζουάν – 58.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
- Ζελένσκι: Έτοιμος για «ενεργειακή εκεχειρία» με τη Ρωσία – Ανοιχτός σε τριμερή με Τραμπ και Πούτιν
- Wall Street: Πιέσεις σε Dow Jones και S&P 500 από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο – Σε νέο ρεκόρ έκλεισε ο Nasdaq
- Γεωργιάδης: Ο Μητσοτάκης θα πάρει αυτοδυναμία και βάζω και στοίχημα, ούτε μία στο τρισεκατομμύριο συγκυβέρνηση με Βελόπουλο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.