• Πολιτική

    Ρώσοι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν την παρουσία Σύρων αντικαθεστωτικών στη Λιβύη

    • NewsRoom


    Ρώσοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία έστειλε Σύρους  αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, την ώρα που και η ίδια δήλωσε ότι τα στρατεύματα της πρόκειται να εγκατασταθούν σταδιακά στην εμπόλεμη χώρα, όπου ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), έχει εξαπολύσει την «τελική επίθεση» για την κατάληψη της Τρίπολης, με εντολή του ηγέτη του, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

    Μετά από αναφορές και δηλώσεις από διεθνείς παρατηρητές σχετικά με τη παρουσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη Λιβύη, Ρώσοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle ότι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί απεστάλησαν πράγματι στη Λιβύη.

    Οι διπλωμάτες επεσήμαναν το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας σχετικά με το θέμα συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται πως το κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 2 Ιανουαρίου ενέκρινε νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαράτζ, μετά το αίτημα του ίδιου. Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε μάχες, αλλά θα εκπαιδεύσουν τοπικές δυνάμεις στη χώρα.

    Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται στις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης, με τη Μόσχα να υποστηρίζει τον Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία την κυβέρνηση της Τρίπολης.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και η GNA αρνήθηκαν ότι εστάλησαν στοιχεία του FSA στη Λιβύη. Ωστόσο, εάν πράγματι είναι αλήθεια, δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά στρατεύματα συνεργάζονται με τους συριακούς αντάρτες επί τόπου.



    ΣΧΟΛΙΑ