H Κίμπερλι και η απίθανη ατάκα για την Τουρκία

Ήταν μια εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία δεν κράτησε πολύ, αλλά ήταν γεμάτη από Ελλάδα. Εμφανίστηκε ενώπιον των γερουσιαστών με χαμόγελο, αυστηρά, συντηρητικά ντυμένη και έδειξε να χαίρεται όταν άκουσε τον ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο της Γερουσίας να λέει στην εισαγωγή του «έχουμε δύο χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και ο θεός να κάνει την Τουρκία σύμμαχο».

Ωστόσο όταν η Γκίλφοιλ ρωτήθηκε εάν γνωρίζει τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία (αυτόν που έχει ξεσπαθώσει υπέρ του Ερντογάν), απάντησε: «Nαι τον γνωρίζω, είμαστε φίλοι». Τουλάχιστον εάν συμβεί κάτι θα μπορεί να μιλήσει μαζί του απευθείας, όπως απευθείας μπορεί να μιλήσει και με τον Τραμπ.

1

 

Τι ρώτησαν τη νέα πρέσβη

Στην Γερουσία, να ξέρετε ότι  δεν παίζουν ρόλο μόνον οι απαντήσεις των υποψηφίων, αλλά και οι ερωτήσεις των γερουσιαστών. Και οι ερωτήσεις που έγιναν στην νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ήταν μία προς μία, καλά δομημένες, προσεκτικά διατυπωμένες και έδειξαν το ενδιαφέρον της αμερικανικής Γερουσίας προς την Ελλάδα.

Πρωτίστως φάνηκε ότι τους Αμερικανούς ενδιαφέρει το ενεργειακό. Ρώτησαν την Κίμπερλι, για την ενεργειακή συμμαχία 3+1 και πώς πρέπει να γίνει πράξη (έδωσε μια γενική απάντηση αλλά ικανοποίησε). Ρώτησαν για την ExxonMobil και την Chevron και για τις έρευνες που γίνονται νοτίως της Κρήτης, ρώτησαν για το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Και αμέσως πέρασαν στα αμυντικά και στα F-35. Η Κίμπερλι αναφέρθηκε πόσο  αυτά τα αμερικανικά αμυντικά όπλα, όπως τα F-35, τα αναβαθμισμένα F-16 σε vipers, η αναβάθμιση των Απάτσι κ.λ.π. Βοηθούν την Ελλάδα.

Άλλες ερωτήσεις ήταν οι πιο κρίσιμες και αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά. Εδώ με πολλή προσοχή η νέα πρέσβης απάντησε ότι παραμένει ανοικτός ο δίαυλος διαλόγου, αναφέρθηκε  στην αμυντική σημασία των βάσεων της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και του Στεφανοβικείου και επέμενε (σχεδόν το επαναλάμβανε στο τέλος κάθε απάντησή της), για το καθεστώς σταθερότητας που επικρατεί στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Και στο τέλος πριν κλείσει την ακρόασή της τόνισε ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερός παράγοντας στην περιοχή».

Για να μην το ξεχάσω: Με την ακρόαση αποκαλύφθηκε πότε η Γκίλφοϊλ έρχεται στην Ελλάδα. Θα είναι εδώ τέλος Αυγούστου, το πολύ αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι μετά από πολλούς μήνες χωρίς οι ΗΠΑ να έχουν πρέσβη στην Ελλάδα, λίαν συντόμως θα αποκτήσουν μία.

 

Οι Τραμπ και η Γκίλφοιλ

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως για το ποιοι ήταν δίπλα στην Κίμπερλι Γκίλφοιλ στην ακρόαση στη Γερουσία. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και της Βανέσα Τραμπ – εγγονός του προέδρου των ΗΠΑ – κάθισε στην πρώτη σειρά πίσω από την Γκιλφόιλ κατά τη διάρκεια της κοινής ακρόασης πέντε υποψηφίων ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Δίπλα του βρέθηκαν ο 18χρονος γιος της Γκιλφόιλ, Ρόναν Βίλενσι, και ο μικρότερος αδερφός της, Άντονι «Τόνι» Γκιλφόιλ Τζούνιορ, 53 ετών. «Θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες και την αγάπη μου στον γιο μου, στον αδερφό μου Τόνι και στον Ντόνι Τραμπ για τη σταθερή τους υποστήριξη», είπε η Γκιλφόιλ.

Εγώ να επαναλάβω ότι είναι η μόνη πρέσβης που μιλάει απευθείας με τον Τραμπ, κι αυτό είναι σημαντικό για τις ελληνικές υποθέσεις.

 

«Μοντέλο Έβρου» για το μεταναστευτικό

Ήταν βαρύ το κλίμα στη κλειστή σύσκεψη στο Μ.Μ. Αιτία οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, τα όσα συνέβησαν με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Βεγγάζη και με τον Χαφτάρ, η αυξημένη ροή μεταναστών στην Κρήτη άλλαξαν την ατζέντα του πρωϊνού καφέ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πήγε πίσω και η απόφαση εάν θα υπάρξει προανακριτική ή εξεταστική ακόμα πιο πίσω. Το μεταναστευτικό μπήκε στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.

Ο Κ.Μ. προτού ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση (για την οποία σημειώνω, ότι τίποτα δεν βγαίνει προς τα έξω) ζήτησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνο Πλεύρη για να μάθει λεπτομέρειες τι ακριβώς συνέβη στην Βεγγάζη με τον Χαφτάρ και γιατί έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία. Άλλωστε το μεσημέρι προτού πάει στη Βουλή είχε συνάντηση με τον Πλεύρη και μετά θα αναχωρούσε για την Ιταλία.

Αυτό που ακουγόταν όλο και πιο συχνά στον πρωϊνό καφέ ήταν το «μοντέλο Έβρου». Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Λιβύης ό,τι εφαρμόστηκε πριν από πέντε χρόνια στον Έβρο από τον υβριδικό πόλεμο που κήρυξαν οι Τούρκοι με εργαλείο τους μετανάστες.

Η διόδος της Λιβύης, είπε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να κλείσει, κλείνει από σήμερα και όποιος μπαίνει παράνομα στην Ελλάδα θα συλλαμβάνεται και θα κρατείται. Την ίδια ώρα και ο Πλεύρης έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο (διακινητές και παράνομους μετανάστες) «καθίστε εκεί που είστε, δεν σας δεχόμαστε…»

Πάντως στο Μ.Μ. δέχτηκαν με ευχαρίστηση την είδηση ότι ο γιος του Χαφτάρ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης Κανάκη Μανδαλιό,  (ο οποίος, θυμίζω ότι έχασε τα δύο παιδιά σε δυστύχημα στην προσπάθεια αποστολής ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη) και του είπε «Δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδος η χθεσινή κίνηση». Έδωσε μάλιστα πλακέτα στον κ. Μανδαλιό στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών του.

Η πίεση στο Μαξίμου και οι δύσκολες αποφάσεις

Το μεταναστευτικό, λοιπόν, επέστρεψε και η κυβέρνηση πιέζεται. Μεταξύ μας το μεταναστευτικό ποτέ δεν έφυγε. Ήταν πάντα εδώ, στα σύνορά μας, στις θάλασσες μας. Τη μια μειώνονταν οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο, την άλλη αυξάνονταν οι ροές προς την Κρήτη.

Η εμπειρία διδάσκει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις διεθνείς συνεργασίες, όπως η ελληνική-τουρκική που λειτούργησε τότε με τις συμφωνίες που έγιναν με δύο υπουργούς,  δηλαδή του πρώην υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, με τον Τούρκο ομόλογό Αλί Γερλικαγιά.

Και έως τώρα φαίνεται να αποδίδει καθώς οι ροές από την Τουρκία έχουν δραματικά μειωθεί.

Ωστόσο, η κατάσταση στην ανατολική Λιβύη βαίνει εκτός ελέγχου και οι διακινητές αποθρασύνονται. Οι φρεγάτες δεν λειτούργησαν για αυτό και λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα. Απομένει να φανεί η αποτελεσματικότητα τους.

Πάντως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν στο παρελθόν σκληρά, πριν προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Εξαίρεση ο Ορμπάν που δεν έχει ούτε ανεξάρτητα δικαστήρια ούτε σεβασμό στους κανόνες, ούτε θάλασσα. Κι έτσι ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε ακροδεξιό να ξιφουλκεί εναντίον των κυβερνήσεων

 

Καβγάς Καιρίδη – Μηταράκη – Λαζαρίδη

Συμβαίνει κάθε φορά που το Μ.Μ. ανακοινώνει μια τοποθέτηση. Ακολουθούν αντιπαραθέσεις, ενδοκυβερνητικές έριδες και παρεξηγήσεις. Η πιο πρόσφατη «παρεξήγηση», έγινε μόλις προχθές με την τοποθέτηση του Δημήτρη Καιρίδη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Και αμέσως ετέθη το ερώτημα; Ποιος από τους τρεις (Καιρίδης,Μηταράκης ή Λαζαρίδης) θα είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ποιος δεύτερος και ποιος τρίτος;

«Εγώ», απαντά κοφτά, ο Καιρίδης, γιατί όπως ισχυρίστηκε το έθεσε ως όρο προκειμένου να δεχθεί τη θέση αυτή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, όταν του τηλεφώνησε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ήταν ο δεύτερος όρος που έθεσε. Ο πρώτος ήταν να παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Κατά τον κ. Καιρίδη και οι δύο όροι έγιναν αμέσως αποδεκτοί από τον αντιπρόεδρο.

Το έμαθαν όμως οι άλλοι δύο και όχι μόνον δεν συμφώνησαν, αλλά εξοργίστηκαν κιόλας. Ο Μηταράκης επειδή είναι αρχαιότερος και με περισσότερη κοινοβουλευτική εμπειρία, δύο φορές υπουργός (7 χρόνια συνολικά υπουργός, αλλά μόλις 1 ο Καιρίδης- έλεγε) και είναι και πιο αγαπητός ανάμεσα στα μέλη της ΚΟ της ΝΔ. Άλλωστε στον ανασχηματισμό, κάτι ακούστηκε ότι τον προόριζαν ως Γραμματέα του κόμματος, θέση όμως που τελικά δόθηκε στον Κώστα Σκρέκα.

Και το όνομα του Καιρίδη ακούστηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό ως υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά τελικά προτιμήθηκε ο Χάρης Θεοχάρης. Είχε όμως, ας μην ξεχνάμε,  διατελέσει και υπουργός Μετανάστευσης και με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύτιμη η εμπειρία του.

…Και ποιος θα έχει το προβάδισμα;

«Δεν μπορεί κάποιος να αυτοδιορίζεται πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το έτσι θέλω», λένε, οι άλλοι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Το ίδιο λένε και αρκετοί βουλευτές της Κ.Ο. Η αλήθεια είναι για τη θέση του Θανάση Πλεύρη, ο Καιρίδης δεν ήταν η μοναδική πρόταση, αφού ακούστηκαν τα ονόματα της Ζέττας Μακρή, του Άγγελου Συρίγου, αλλά και της Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη, βουλευτή Εύβοιας, η οποία μεταξύ μας, είχε ένα είδος προβαδίσματος επειδή ήταν και η μοναδική Ελληνίδα βουλευτής που παρέστη στην ορκωμοσία Τραμπ.

Ούτε βεβαίως το επιχείρημα ότι θα έχεις περισσότερη προβολή που του είπαν στον Καιρίδη έπιασε, αφού βγαίνει συνεχώς στις τηλεοράσεις (και από χθες δεν άφησε μικρόφωνο για μικρόφωνο και κάμερα για κάμερα).

Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα έχει το προβάδισμα, μάλλον θα περιμένουν τον Κ.Μ. να επιστρέψει από την Ιταλία για να αποφασίσει. Και κάτι ακόμα, να ξέρετε ότι αυτή η εσωτερική κοινοβουλευτική διαμάχη στη ΝΔ,  να αφήνει τον κόσμο παντελώς αδιάφορο, ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος.

Η σκληρή γραμμή του όχι» στην προανακριτική

Αν νομίζετε πως θα σας αφήσω χωρίς νέα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνετε λάθος. Ενώ στο ΠαΣοΚ ετοιμάζονται να καταθέσουν πιθανότατα την Δευτέρα την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά στη δικογραφία και να επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε, στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Έως τώρα υπερισχύει η σκληρή άποψη, δηλαδή ένα βαρβάτο όχι» για την προανακριτική και ένα «να δούμε» για την εξεταστική. Αυτά λέγονται στις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου, στη Βουλή όμως πολλοί γαλάζιοι βουλευτές είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει πρόταση για εξεταστική, αφού, όπως λένε, δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα για κακουργηματικές πράξεις.

Αυτός που θα πάρει την απόφαση θα είναι ο πρωθυπουργός και έως τώρα ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά του.

 

Δεν θέλει FILIA η Τουρκία

Παράνομη NAVTEX, δηλαδή οδηγία προς ναυτιλομένους εξέδωσε προχθές η τουρκική πλευρά, για το ελληνικό ερευνητικό σκάφος «FILIA» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) αναπαράγοντας τη γνωστή προπαγάνδα της Άγκυρας, για την υφαλοκρηπίδα.

Βέβαια, είχε προηγηθεί η έκδοση ελληνικής NAVTEX, για το υπόψη σκάφος το οποίο διεξάγει ερευνητικές εργασίες σε συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους (πλησίον Λήμνου και Σαμοθράκης, τόσο εντός των χωρικών μας υδάτων, όσο και στα διεθνή) από 4 έως 15 Ιουλίου.

Μαθαίνω ότι στην περιοχή βρίσκεται ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο (όχι φρεγάτα) και ένα τουρκικό (όχι φρεγάτα) σε απόσταση, στα διεθνή ύδατα. Το FILIA συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του. Η χώρα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της.