Η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα και ο «ύποπτος» Ρούτε

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ξέρετε (κάτι που προβληματίζει Αθήνα και Λευκωσία) ότι το θέμα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο νέο ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πρόγραμμα, λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, όπως λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις εντός ΕΕ.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ό,τι προτού ακόμα ληφθεί απόφαση έχουν ξεσπαθώσει υπέρ της Τουρκίας τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ (Ολλανδός) κ. Ρούτε, όσο και αρκετές άλλες χώρες για να στηρίξουν την Τουρκία, τόσο την αμυντική της βιομηχανία, όσο και την συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή Άμυνα.

1

Το έχουν, βλέπετε, οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ να τάσσονται ανεπιφύλακτά και πολλές φορές απροκάλυπτα υπέρ της Τουρκίας, ακόμα και όταν η Τουρκία δεν επέβαλε καμία κύρωση εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ή όταν αγόρασε τα ρωσικά S-400.

Τόσο ο προηγούμενος  Γραμματέας Γενς Στόλντεμπεργκ, όσο και ο νυν Μαρκ Ρούτε (που εξελέγη με στήριξη και της Ελλάδας) στηρίζουν Τουρκία αδιαφορώντας πολλές φορές εάν με την στήριξή τους αυτή, θίγονται συμφέροντα και ασφάλεια άλλων χωρών- μελών του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση και η κρίσιμη συνεδρίαση

Η Αθήνα και η Λευκωσία βεβαίως αντιδρούν, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει φωτογραφίζοντας την Τουρκία «πως δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών».

Και όντως έτσι είναι, δηλαδή να συμμετέχει η Τουρκία (και στα 150 δισεκ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα) την ώρα που κατέχει με τον Αττίλα το 38% της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ένα κράτος- μέλος της ΕΕ, που δεν έχει άρει το casus belli για την χώρα μας και δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της από την περιβόητη Στρατιά του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά και που τα κατασκοπευτικά της αεροπλάνα και drones παραβιάζουν καθημερινώς τον εναέριο χώρο μας.

Η άλλη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, αφού συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και θα τεθεί για άλλη μια φορά το θέμα. Μόνον, που όπως είπαμε δεν ισχύει η ομοφωνία.

 

Πιερ: Λεφτά γεννιούνται, δεν υπάρχουν

Η ισχυρή ομάδα των… κομπιούτερ της κυβέρνησης. με επικεφαλής των Πιερ. (παλιά του τέχνη κόσκινο) ξαναπιάνει δουλειά. Το επόμενο διάστημα, τον υπουργό Οικονομικών και την ομάδα του θα τους βρείτε να κάθονται μπροστά από τους υπολογιστές τους στον 6ο όροφο του υπουργείου με στόχο να υπολογίσουν, με απόλυτα ακρίβεια, πόση και ποια είναι η δημόσια περιουσία.

Με το σύνθημα «λεφτά γεννιούνται, δεν υπάρχουν», ο κομπιουτεράς υπουργός σκοπεύει να κάνει φύλο και φτερό όλη την περιουσία του δημοσίου, δηλαδή τα ακίνητα, τα ιδρύματα που τα λυμαίνονται, τα κληροδοτήματα κ.λπ. για να βρει επιτέλους ποια είναι η δημόσια περιουσία, που για την οποία όλοι ομιλούν, ωστόσο, κανείς έως τώρα δεν την έχει υπολογίσει με ακρίβεια.

Κανείς, αν και ορισμένα στοιχεία τη ανεβάζουν στα 12 δισεκ. ευρώ. Η εντολή Πιερρακάκη πλέον είναι μία: Βρείτε τάχιστα τη δημόσια περιουσία.

Για την ιστορία, σας θυμίζω ότι η ιδέα της εξεύρεσης με ακρίβεια της δημόσιας περιουσίας ξεκίνησε με την επίσκεψη του Πιέρ στο Υπερταμείο, όπου διαπίστωσε ότι περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μπορούν να αξιοποιηθούν και να γεννήσουν άλλη μεγαλύτερη περιουσία για το ελληνικό κράτος και τους πολίτες.

 

Πέντε υπουργοί, πέντε διοικητές ΟΠΕΚΕΠΕ και το πάρτι διαφθοράς δεν τελειώνει…

Είναι μείζον το θέμα, πρόκειται για απάτη εκατομμυρίων, για ένα πάρτι διαφθοράς που γίνεται εδώ και πολύ καιρό στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θυμάμαι εδώ και χρόνια τις «κίτρινες» κάρτες που μοίραζε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις αποζημιώσεις, από τότε που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση.

Και δεν είναι λίγοι, πέντε συνολικά υπουργοί έχουν περάσει (Βορίδης, Λιβανός, Γεωργαντάς, Αυγενάκης, Τσιάρας) και οι πέντε είχαν ως αποστολή να… τακτοποιήσουν το θέμα, αλλά το θέμα παραμένει και ας άλλαξαν και πέντε Πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αποτέλεσμα τώρα μας «κράζουν» οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωση και μας ελέγχουν για διαφθορά. Το «κράξιμο» στην ευρωπαϊκή γλώσσα σημαίνει πρόστιμα ή διακοπή χρηματοδότησης.

Ζήτημα που μπορεί να έρχεται από το παρελθόν (από εποχής ΣΥΡΙΖΑ που έχει ευθύνη), αλλά παραμένει άλυτο και σε αυτά τα έξι χρόνια που κυβερνάει η ΝΔ. Μαθαίνω ότι η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον 5ο κατά σειρά υπουργό, Κώστα Τσιάρα, είναι ότι άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή με καθαρές λύσεις.

Άλλωστε, ο οργανισμός διαχειρίζεται πάνω από 3 δισ. ετησίως, εκ των οποίων περίπου 2,4 δισ. ευρώ διανέμονται σε περίπου 660.000 δικαιούχους παραγωγούς.

Τυχόν μπλοκάρισμα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ θα σήμαινε αναστολή πληρωμών. Και αυτό δεν θα ήταν ένα πολιτικό πρόβλημα, αλλά κοινωνική βόμβα, κάτι που γνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει εντάσεις με τον αγροτικό κόσμο ενόψει των εκλογών του 2027.

…Και οι ευθύνες των αγροτών

Και για να λέμε την αλήθεια και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς σύμφωνα με τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για παράνομες επιδοτήσεις, ανακαλύφθηκαν και ασκήθηκαν διώξεις σε 100 υπόπτους για απάτη σε βάρος της Ε.Ε. Το μεγάλο πάρτι εντοπίζεται σε πολύ υψηλά ποσοστά στην περιοχή της Κρήτης, καθώς πάνω από το 80% των μη νόμιμων επιδοτήσεων, αφορά στην Κρήτη! Ήρθε η ώρα να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και οι πολιτικοί να πάνε και αυτοί στον πάγκο τους και όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Τα γενέθλια του Σαμαρά και η απάντηση που περιμένει

Γενέθλια έχει την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνει τα 74 και τα τηλεφωνήματα φίλων, οπαδών και βουλευτών άρχισαν από χθες. Μα χθες θα πείτε δεν γιόρταζε, γιόρταζαν όμως τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Λένα και το τηλέφωνό του συνεχώς ήταν απασχολημένο.

Κάποια ειδική εκδήλωση για τα γενέθλιά του δεν πρόκειται να κάνει αφού κάνει ένα είδος δεξίωσης τον Γενάρη ανήμερα του Αγίου Αντωνίου. Όσον αφορά τα σχέδιά του για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, ο πρώην πρωθυπουργός λέει τα εξής: «Εγώ ένα άρθρο έγραψα και έως τώρα δεν πήρα καμιά απάντηση. Τα άλλα τα βλέπουμε εν καιρώ».

Ωστόσο παλιός πολιτικός  μέγας λογοπλάστης συνήθιζε να λέει για την πιθανότητα ίδρυσης νέου φορέα.: Τις περισσότερες φορές το κόμμα καταλήγει σε… τελεία».

 

Απόβαση… στήριξης Μηταράκη στη Χίο

Πάρτε χαρτί και  μολύβι και σημειώστε: Εξι υφυπουργοί (Κοντογιώργης, Κέλλας, Θεμιστοκλέους, Άννα Καραμανλή, Ταχιάος, Τσάφος) έκαναν απόβαση στη Χίο για να στηρίξουν τον… Νότη Μηταράκη. Σε αυτούς προσθέστε και 6 γενικούς γραμματείς και την ηγεσία της ΝΔ (Νέζης, Κονταδάκης, Σμυρλής). Και όλα αυτά για την 3η συνάντηση με τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς στη Χίο, η οποία πήγε πολύ καλά με τον Νότη Μηταράκη να καμαρώνει για την στήριξη που έτυχε.

Εδώ που τα λέμε το τελευταίο διάστημα όλο απογοητεύσεις είχε ο Νότης. Δεν ξαναέγινε υπουργός, του έταξαν να γίνει Γραμματέας στο κόμμα και τελικά έγινε μόνον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά με γραφείο στο Κοινοβούλιο, (κάτι είναι κι αυτό στην ΚΟ της ΝΔ).

Με τόση στήριξη από κυβέρνηση και κόμμα θα μπορούσε ο πρώην υπουργός άνετα να επαναφέρει και το θέμα της έφιππης αστυνομίας, αφού στο προηγούμενο θέμα που έθεσε (και έχασε όμως τον υπουργικό θώκο) αυτό της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δικαιώθηκε.

Στη συνάντηση της Χίου έμαθα πως επικράτησε θετικό κλίμα και  διαπιστώθηκε μάλιστα και πρόοδος στα μεγάλα τοπικά έργα. Αφήστε που ο κ. Μηταράκης καμαρώνει και για έναν άλλο λόγο: Παραδόθηκε το νέο κτήριο του αεροδρομίου, έργο που χρηματοδοτήθηκε το 2020.

Η Ελλάδα φλερτάρει με το διάστημα

Αν νομίζετε ότι ως χώρα εκτοξεύσαμε διαστημόπλοιο προς τη Σελήνη, ή πατήσαμε στον Άρη; Κάνετε λάθος, έχουμε ακόμη καιρό. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όμως εκτελούν τα πρώτα βήματα στην παρακολούθηση και εξερεύνηση του Διαστήματος, διότι το μελλοντικό πεδίο μάχης  θα περιλαμβάνει και το Διάστημα.

Απόρροια αυτού, ήταν ότι πριν από λίγες ημέρες το ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στην άσκηση «GLOBAL SENTINEL CAPSTONE 2025» της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ (US Space Command) στο Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούσαν εκτός από Αξιωματικοί και προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Μαθαίνω ότι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την πρώτη μας παρουσία, καθώς και από τις εμπειρίες που απέκτησαν.

Εξάλλου σας θυμίζω ότι ετοιμάζεται και ο πρώτος ελληνικός στρατιωτικός δορυφόρος, όπως εξήγγειλε ο Νίκος Δένδιας.

Το πορτμπαγκάζ του αρχικοριού Μαυρίκη…

«Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι», λέει μια παροιμία και στην περίπτωση του αρχικοριού Μαυρίκη, ταιριάζει γάντι. Αυτού που έχει συλληφθεί προχθές για απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη.

Ο Μαυρίκης άρχισε τη «δράση» του αρκετά νωρίς, τότε που υπήρχαν τα κασετόφωνα, οι κοριοί και τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ.

Ιδού λοιπόν μια ιστορία από το παρελθόν που έχει τη σημασία της.

Ηταν τέλος της δεκαετίας του ’80, όταν ένα κόκκινο αυτοκίνητο, μοντέλο του 1973, σταμάτησε στη μικρή πλατεία πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κυρίτση.

Ουδείς γνώριζε τι ήθελε εκεί και κυρίως τι μεταφέρει. Ο οδηγός του, ένας τύπος ψηλός, ολίγον φαλακρός, με παράξενο μουστάκι και μαύρο πουκάμισο κατευθύνθηκε με γοργά βήματα προς την είσοδο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, στην οδό Χρήστου Λαδά, ωσάν να μην ήθελε να γίνει αντιληπτός από τους περαστικούς.

Ο αρχικλητήρας Λάμπρος τον σταμάτησε, τον ρώτησε τι ήθελε;

Ο μυστακοφόρος οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου, είπε ότι ονομαζόταν Χρήστος Μαυρίκης και είχε κάτι ενδιαφέρουσες κασέτες (όχι από αυτές που πουλούσαν οι Ρομά με λαϊκά τραγούδια), αλλά με αποκαλύψεις («πικάντικες αποκαλύψεις», όπως τις αποκάλεσε).

Από αυτά που, τέλος πάντων, ενδιαφέρουν και  τις εφημερίδες. Συνομιλίες, κυρίως του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και υπουργών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Μέχρι και τη Δήμητρα Λιάνη, τον Εβερτ, τον Αντώνη Λιβάνη και τον Γεώργιο Ράλλη παρακολουθούσε…

Ο Λάμπρος μετέφερε το αίτημα στα ανώτατα κλιμάκια του ΔΟΛ και ο Καραπαναγιώτης, διευθυντής της εφημερίδας έδωσε εντολή σε δύο δημοσιογράφους να πάνε και να δουν τι συμβαίνει.

 

…Ο Τόμπρας, οι κασέτες και ο Λέων Καραπαναγιώτης

Ήταν η εποχή του Θεοφάνη Τόμπρα, του διοικητή του ΟΤΕ, μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα ο Τόμπρας έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα του ΔΟΛ για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για τους «κοριούς και για τα ΚΑΦΑΟ με τίτλο «Εγώ ο Τόμπρας» (κατά το «Εγώ ο Κλαύδιος», του αυταρχικού Ρωμαίου αυτοκράτορα  της τότε γνωστής τηλεοπτικής σειράς) και οι υποκλοπές ήταν θέμα πρώτης γραμμής σε όλα τα ΜΜΕ που απειλούσε να ρίξει την τότε κυβέρνηση.

Το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου ήταν γεμάτο από κασέτες. Κάθε λογής κασέτες. Εκατοντάδες κασέτες υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο Μαυρίκης ζήτησε χρήματα για να τις δώσει. Κάτι θυμάμαι για… 800.000 δραχμές, ίσως και περισσότερα.

Ο Καραπαναγιώτης αρνήθηκε και είπε να τον διώξουν. Ο Μαυρίκης χαμογέλασε, άφησε το αυτοκίνητό του παρκαρισμένο εκεί στην πλατεία και πήγε δίπλα, στην οδό Κολοκοτρώνη, στα γραφεία μιας άλλης μεγάλης εφημερίδας, της «Ελευθεροτυπίας».

Δεν γνωρίζω εάν η Ελευθεροτυπία έδωσε λεφτά για τις κασέτες. Δεν το νομίζω.

Στόχος της, όπως έλεγε ο τότε διευθυντής της, ήταν να σταματήσει αυτό το κακό με τις υποκλοπές. Την επομένη η εφημερίδα βγήκε με μαύρο πρωτοσέλιδο, ως ένδειξη αποτροπιασμού.

Ήταν στην ουσία τότε ένα τρέιλερ τι θα ακολουθούσε με τους υποκλοπές. Ο Μαυρίκης παραδέχθηκε ότι είχε παγιδεύσει το τηλέφωνο του Ανδρέα, κατ’ εντολήν του στρατηγού Γρυλάκη, καταδικάστηκε το 1998 σε 5 χρόνια φυλάκιση…

Μέχρι που φθάσαμε στο… Pretador.