Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι πρώτοι των πρώτων σε Αττική και σε Θεσσαλονίκη

Σήμερα, αφού έχουμε εισέλθει και μάλιστα επισήμως, στην προεκλογική περίοδο, μπαίνω στον πειρασμό να σας παρουσιάσω τους υποψηφίους (που έχουν κλειδώσει) σε μερικές, από τις πλέον σημαντικές εκλογικές  περιφέρειες στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου όπως μου λένε, διεξάγεται στην συμπρωτεύουσα μια … πάλη … βαρέων – βαρών, για το ποιος ή ποια θα επικρατήσει, ανάμεσα σε γαλάζιους υποψηφίους.

Στην Α’ Αθηνών, που δεν θα είναι υποψήφιος, όπως δήλωσε μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι μια κατηγορία μόνος του στην πρώτη θέση. Για τη δεύτερη θέση έχει μικρό προβάδισμα ο Βασίλης Κικίλιας, έναντι των Άγγελου Συρίγου και Θάνου Πλεύρη που τον ακολουθούν παρά πόδας, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται στην 5η θέση. Αυτή η 5αδα είναι και η ασφαλής ως προς την εκλογή των υποψηφίων.

1

Σε περίπτωση που η ΝΔ εκλέξει πάλι 6 βουλευτές θα πέσουν κορμιά μεταξύ της Αλεξάνδρας Σδούκου και του Όμηρου Τσάπαλου. Σημειώνω ότι η μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την Ηλεία στην Α Αθηνών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με δυο λόγια δεν έχει πάρει ακόμα το χρίσμα.

Η ασφαλής πεντάδα του Βορρά

Στα βόρεια της Αθήνας και πάλι φαίνεται να έχει κλειδώσει η ασφαλής 5αδα. Είδα με τα μάτια μου 2 δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας. Στην πρώτη δημοσκόπηση η 3αδα ήταν κατά σειρά Κωστής Χατζηδάκης, Παύλος Μαρινάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και στη δεύτερη Γεωργιάδης, Μαρινάκης, Χατζηδάκης, με διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους. Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούσαν ότι την 5αδα συμπληρώνουν με άνεση η Νίκη Κεραμέως και ο Δημήτρης Καιρίδης, που εσχάτως εμφανίζεται ανεβασμένος λόγω και των διεθνών εξελίξεων και του τρόπου που παρεμβαίνει.

Το κοινό Ρουσόπουλου, που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, δεν φαίνεται να πηγαίνει κάπου κατευθυνόμενα, άρα για την 6η θέση που είναι πιθανό να δίνει έδρα στη ΝΔ θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων η Ζωή Ράπτη με τον Νίκο Παπαθανάση.

Ο Νίκος Δένδιας παίζει χωρίς αντίπαλο

Στον Νότο αντίστοιχη εικόνα με αυτήν του Πιερρακάκη έχει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος παίζει χωρίς αντίπαλο για την πρώτη θέση. Κάτω του δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Κωνσταντίνος Κυρανάκης και από έχει και πέρα, πέραν του Βασίλη Σπανάκη και ορισμένων άλλων  που θεωρούνται σκληρά καρύδια και αντέχουν, οι διαφορές είναι αμελητέες. Ανταγωνιστικά έχουν μπει στην κούρσα οι «νέοι» Νίκος Ρωμανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

Κρίσιμο ποιος θα κληρονομήσει της ψήφους του «ναυάρχου» Διονύση Χατζηδάκη που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν δύο ενδεχόμενες υποψηφιότητες που θα άλλαζαν άρδην την εικόνα, εκείνες των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Σταύρου Παπασταύρου, που δεν αποκλείεται οι επιδόσεις του στο υπουργείο να τον στείλουν στο επικρατείας.

Πάλη βαρέων – βαρών υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη

Η εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης εξελίσσεται  σε μία από τις πιο σκληρές, απρόβλεπτες και ανταγωνιστικές πολιτικές «αρένες» της χώρας, ειδικά για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Η επικείμενη αναμέτρηση, ωστόσο, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ εσωκομματικού ανταγωνισμού, μετατρέποντας το γαλάζιο ψηφοδέλτιο σε ένα πραγματικό «ρινγκ» πολιτικών βαρέων – βαρών και μετατρέποντας τις παραδοσιακές ισορροπίες σε ένα ρευστό παζλ για γερά νεύρα.

Η ιδιαιτερότητα της περιφέρειας έγκειται στο γεγονός ότι, πέρα από την εγγυημένη και εκτός συναγωνισμού σταυρών εκλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (εάν επιλέξει να είναι και πάλι και εκεί υποψήφιος και κρατήσει την έδρα) οι υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις θα κριθούν με όρους σκληρού ανταγωνισμού, όχι απαραίτητα πολιτικού. Αυτή τη στιγμή, η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών δημιουργεί συνθήκες ακραίου συνωστισμού, καθώς στο ψηφοδέλτιο συνυπάρχουν ήδη τέσσερις εν ενεργεία Υφυπουργοί (Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Ευθυμίου), οι οποίοι διαθέτουν το πλεονέκτημα της κυβερνητικής ορατότητας, μαζί με τρεις εν ενεργεία Βουλευτές (Κούβελας, Σιμόπουλος, Γκολιδάκης) που διατηρούν συμπαγείς, παραδοσιακούς δεσμούς με τη βάση της πόλης και διαθέτουν δοκιμασμένους μηχανισμούς.

Η περίπλοκη εξίσωση με τις νέες υποψηφιότητες

Η εξίσωση περιπλέκεται δραματικά με την επίσημη είσοδο νέων προσώπων που έρχονται από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Υφυπουργού Παιδείας και πρώην Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, αποτελεί μια ακόμη προσθήκη στο συνωστισμό του ψηφοδελτίου. Ο κ. Παπαϊωάννου έρχεται να αξιοποιήσει στο έπακρο τα ερείσματα που έχτισε στην πανεπιστημιακή κοινότητα κατά τη διάρκεια της πρυτανικής του θητείας, στοχεύοντας απευθείας σε ένα πολυπληθές, αστικό και επιστημονικό ακροατήριο.

Η κάλπη της Α’ Θεσσαλονίκης, ωστόσο, αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό πεδίο μάχης από τα ακαδημαϊκά έδρανα, και μένει να αποδειχθεί αν η πρότερη πετυχημένη θεσμική πορεία του αρκεί για να του εξασφαλίσει πρόκριμα στη σκληρή μάχη του σταυρού, η οποία διεξάγεται με πιο πολιτικούς όρους.

Την ίδια ώρα, η αναμενόμενη υποψηφιότητα του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου, συνοδεύεται ήδη από σκωπτικούς ψιθύρους στην πόλη. Ο κ. Ταχιάος φαίνεται να  επιχειρεί με κάθε τρόπο να καρπωθεί προσωπικά το σύνολο του μεγάλου κυβερνητικού έργου στις υποδομές της Θεσσαλονίκης, από το Μετρό μέχρι το FlyOver.

Μόνο που η πόλη διαθέτει μνήμη, και έμπειροι παρατηρητές σχολιάζουν ότι είναι τουλάχιστον οξύμωρο να παρουσιάζεται ως ο  «αρχιτέκτονας» των έργων κάποιος που το 2019 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αλλά ούτε δήμαρχος της πόλης. Υπενθυμίζω οτι το 2023 δεν ήταν καν υποψήφιος. Το αν η υπουργική καρέκλα και η διαχείριση των εργοταξίων θα αποτελέσουν το μαγικό διαβατήριο για να ξορκίσει τις παλιές εκλογικές αποτυχίες, μένει να απαντηθεί από τους ίδιους τους πολίτες στην κάλπη.

Εσωκομματικοί τριγμοί

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εσωκομματικοί τριγμοί εντείνονται από την κινητικότητα του Γιάννη Παπαγεωργίου, Συντονιστή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, του οποίου η υποψηφιότητα έχει ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό. Στο γαλάζιο παρασκήνιο καρφώνεται όλο και πιο έντονα η αίσθηση ότι ο κ. Παπαγεωργίου δεν συγκινείται ιδιαίτερα από τους κανόνες του fair play.

Η στρατηγική του να προβάλλει συστηματικά και επιθετικά ότι είναι ο «απεσταλμένος» και ο απόλυτος εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου έχει αρχίσει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις έως και θυμηδία. Γίνεται πλέον αντιληπτό σε ολοένα και περισσότερους ότι η τακτική αυτή, αντί να συσπειρώνει, δημιουργεί συνθήκες εσωστρέφεια ς και αθέμιτου ανταγωνισμού με τους συνυποψηφίους του, χωρίς ωστόσο η παραδοσιακή βάση του κόμματος να παρασύρεσαι τυφλά από τέτοια δήθεν «χρίσματα».

Όταν το ψηφοδέλτιο γεμίζει με βαριά ονόματα

Όπως είναι φυσικό, όταν το ψηφοδέλτιο γεμίζει με φορτώνει με βαριά ονόματα και επιθετικές συμπεριφορές κάνουν την εμφάνιση τους, αρχίζουν οι παράπλευρες απώλειες, με την πίεση να μετατοπίζεται ακόμη και στους εν ενεργεία κοινοβουλευτικούς.

Η βουλευτής που φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την ασφυκτική κατάσταση είναι η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την επικοινωνιακή υπεροπλία των υφυπουργών και τους επιθετικούς μηχανισμούς των νέων διεκδικητών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βουλευτής Επικρατείας βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, κάνοντας ακόμη και δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο.

Το να διεκδικήσει άλλωστε κανείς την επανεκλογή του, μετά από τον αρχικό διορισμό ως βουλευτής Επικρατείας, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με πολιτικό ναρκοπέδιο φαντάζει με άθλο, και το ζύγισμα του ρίσκου οδηγεί σε προβληματισμό για το αν τελικά η κάθοδος ενός όχι και τόσο “μπαρουτοκαπνισμένου” σε εκλογές προσώπου κάτω από αυτούς τους όρους έχει περιθώριο επιτυχίας.

Η ρωμαϊκή αρένα της Α’ Θεσσαλονίκης

Συμπερασματικά, η Α’ Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε μια πραγματική ρωμαϊκή αρένα. Η ανάγκη της Πειραιώς να κατεβάσει το ισχυρότερο ψηφοδέλτιο θεωρητικά  εξυπηρετεί τον κεντρικό στόχο για αύξηση του συνολικού ποσοστού του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, αλλά η εμφανής έλλειψη fair play, η αλαζονεία ορισμένων υποψηφίων και ο αδυσώπητος εσωτερικός ανταγωνισμός κινδυνεύουν να ανατινάξουν τη συνοχή της παράταξης στην πόλη.

Η μάχη για τον κάθε σταυρό θα δοθεί πλέον πόρτα-πόρτα, και το μόνο βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα θα αφήσει πίσω του πολιτικά θύματα.

ΑΔΜΗΕ: Η διάψευση της αντιπολίτευσης από τον Παπασταύρου

Τελικά, ο ΑΔΜΗΕ δεν «χάθηκε», όπως έσπευδαν να προεξοφλήσουν ορισμένοι στην αντιπολίτευση. Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο του 51% και την αγορά να στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Όσο κάποιοι επένδυαν σε σενάρια περί απώλειας του δημόσιου ελέγχου, ο Σταύρος Παπασταύρου δήλωνε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι το Δημόσιο θα παραμείνει πλειοψηφών μέτοχος. Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Όχι ως μια αμυντική επιλογή, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής. Γιατί τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας δεν είναι απλώς υποδομές. Είναι στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Στη γραμμή που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα επενδύει συστηματικά σε υποδομές που θωρακίζουν το μέλλον της. Χωρίς ισχυρά δίκτυα και διασυνδέσεις δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια. Και χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία ούτε πραγματική εθνική ισχύς.

Η ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ, επομένως, δεν ήταν απλώς μια επιτυχημένη χρηματοοικονομική συναλλαγή. Ήταν μια έμπρακτη επιβεβαίωση της κυβερνητικής στρατηγικής και μια ακόμη διάψευση όσων έσπευσαν να προβλέψουν το αντίθετο.

Ποιος πρώην υπουργός οδεύει προς κόμμα Σαμαρά

Συνεχίζονται, αλλά με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τα τηλεφωνήματα του Αντώνη Σαμαρά, τα οποία βολιδοσκοπούν υποψηφίους για το υπό ίδρυση κόμμα του.  Αυτή τη φορά ορισμένοι που  δέχονται τα τηλεφωνήματα δεν το κρύβουν, άλλοι βγαίνουν και το δηλώνουν δημόσια και άλλοι απλώς συμπαρίστανται  (με δηλώσεις) στον Σαμαρά.

Αυτοί που κοιτάζουν με κάποια ανησυχία τις κινήσεις Σαμαρά είναι οι ένοικοι του Μαξίμου, που έχουν πλέον αρχίσει να θεωρούν ως πολιτικό αντίπαλο τον Σαμαρά, όπως τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη, με μια όμως  διαφορά. Οι επιθέσεις (ή κριτική εάν προτιμάτε) απέναντι στον Σαμαρά, θα είναι ηπιότερη, πιο προσεκτική, γιατί ουδείς ξεχνά ότι χρημάτισε αρχηγός του κόμματος της ΝΔ και πρωθυπουργός.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το κόμμα Σαμαρά (εάν και όποτε υπάρξει) στοχεύει στην αυτοδυναμία της ΝΔ, δηλαδή ότι θα της στερήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Επιπλέον θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν έχουν λήξει οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ (που συνομιλούν τόσο με τον Σαμαρά όσο και με τον Μητσοτάκη) για επαναπροσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού στον χώρο όπου ανήκε.

Δύσκολη εξίσωση, πλην όμως εξακολουθεί να ισχύει.

Σύμφωνα όμως με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, γίνεται γνωστό ότι ένας από τους υποψηφίους (πέραν των άλλων) που έκλεισαν με το κόμμα του Σαμαρά, είναι ένας πρώην υπουργός της ΝΔ (οποίος όμως δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και αποστασιοποιήθηκε από το κόμμα, κάνοντας αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη), δηλώνοντας ότι θα πολιτευθεί στα Νότια, ενώ από χθες κάνουν λόγο και για μια γυναικεία υποψηφιότητα που έως τώρα ήταν πολύ κοντά στον Μητσοτάκη και οδεύει προς τον Σαμαρά.

Εκείνο που επίσης διαρρέουν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Σαμαρά, είναι ότι τόσο το όνομα όσο και το επίσημο έμβλημα του κόμματος έχουν πλέον «κλειδώσει» οριστικά, με το ενδιαφέρον της πολιτικής πιάτσας να μετατοπίζεται αποκλειστικά στο κομμάτι της στελέχωσης και της ανθρωπογεωγραφίας του εγχειρήματος. Όλα αυτά βεβαίως είναι πληροφορίες και καμία ανακοίνωση από τον ίδιο πρώην πρωθυπουργό δεν έχει γίνει παρά μόνον ότι «έλαβε τις αποφάσεις του»

Η Κίμπερλι και η 4η Ιουλίου

Η Κίμπερλι ετοιμάζεται για τη δεξίωση της καριέρας της στην Ελλάδα. Για τη δεξίωση της 4ης Ιουλίου της ημέρας της Εθνικής Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία εφέτος συμπίπτει με τα 250 χρόνια ιδρύσεως του  κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δεξίωση απ΄ ότι έμαθα δεν θα γίνει ανήμερα την 4η Ιουλίου, αλλά δύο ημέρες νωρίτερα, την 2α Ιουλίου και θα είναι λαμπρή. Ίσως και η πιο λαμπρή απ΄όλες τις δεξιώσεις που έγιναν ποτέ στην Αμερικανική πρεσβεία.

Την επιμέλεια την έχει αναλάβει προσωπικά η Αμερικανίδα πρέσβης, η οποία και θα προσφέρει συν τοις άλλοις θέαμα αμερικανικής ιστορίας, με αγήματα, με λάβαρα, με ύμνους και πολλά άλλα. Το ιδιαίτερο που θα έχει εφέτος η δεξίωση αυτή είναι ότι έχει κληθεί πολύς κόσμος, όχι μόνον πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, αλλά και πολίτες.

Νέο στρατηγείο για τον ψηφιακό πόλεμο

Πέρασα χθες Κυριακάτικα από το Πεντάγωνο και είδα οργασμό προετοιμασιών. Ρώτησα, λοιπόν, και έμαθα ότι σήμερα αναμένονται υψηλοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι (διάβαζε πρωθυπουργός), καθώς εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ.

Μου λένε ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο κτήριο διεθνών προδιαγραφών, που σημειωτέων κατασκευάστηκε σε λιγότερο από 18 μήνες, και θα φιλοξενεί την «καρδιά» της κυβερνοάμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Θα διαθέτει Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας 24ωρης λειτουργίας, εξειδικευμένα τμήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Δεδομένων αλλά και έμπειρο και εξειδικευμένο ένστολο προσωπικό. Γιατί καλές οι υποδομές, αλλά τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι.

Οι απειλές δεν έρχονται πια μόνο από αέρα, γη και θάλασσα. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται πως το έχουν αντιληφθεί και οργανώνουν σοβαρά και το ψηφιακό τους μέτωπο.

Όταν οι δημοσιογράφοι από κριτές γίνονται κρινόμενοι

Πάντα χαίρομαι όταν λαμβάνω βιβλία γραμμένα από συναδέλφους. Κυρίως όμως όταν λαμβάνω βιβλία από συναδέλφους που έγιναν πολιτικοί. Πού πέρασαν δηλαδή στην άλλη πλευρά, δηλαδή από κριτές έγιναν κρινόμενοι.

Μια τέτοια αναθεωρημένη κι εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή  (βουλευτή του ΚΚΕ) με τίτλο “Η τέχνη τού να μην πεθάνεις. Οι Απείθαρχοι”, έλαβα και παρατηρώ πως είναι   μια σύνθεση έρευνας, μελέτης και μυθοπλασίας, που οι αναγνώστες των PUBLIC το ανέδειξαν μέσα στα 10 καλύτερα βιβλία του 2021.

Κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική και μας μεταφέρει στο «μεταιχμιακό» σύμπαν μιας  ουτοπικής πόλης, όπου βρίσκονται έγκλειστα κάποια μαγικά πλάσματα που δεν χωρούν πουθενά .

Σε έναν Ουρανοξύστη που ανασαίνει και ο χρόνος έχει διαταραχτεί, πραγματοποιείται το πιο παράξενο project, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε κάποιους που έχουν «δραπετεύσει» από την Ιστορία. Ανάμεσα στις εμβληματικές προσωπικότητες των περασμένων αιώνων, ο Μπόουι, ο Λένιν, η Νίνου, ο Αϊνστάιν, ο Μπέρνχαρντ, η Μονρόε, η Κοτοπούλη, ο Προυστ, ο Αττίλας, η Γουαινχάουζ, η Λαμπέτη, ο Βέγγος, ο Σαραμάγκου, ο Φρόιντ, ο Σιδηρόπουλος, ο Γουίλιαμς, η Γώγου, ο Πικάσο, ο Βάρναλης, ο Κομπέιν, η Βασιλειάδου, ο Χόκινγκ κα. Μια παράξενη Βαβέλ, όπου περιέργως όλοι συνεννοούνται άψογα.

Το νέο Air Force One του Τραμπ και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Αυτός που ετοιμάζει μια λαμπρή υποδοχή, αρχές Ιουλίου, στον Πρόεδρο Τραμπ δεν είναι άλλος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τραμπ, ανακοίνωσε και επίσημα (αφού θεωρεί ότι τελείωσε με  δική του νίκη  ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή), ότι θα πάρει το ολοκαίνουργιο Air Force One (που στοίχισε στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου μισό δισ. δολάρια) και θα προσγειωθεί στην Άγκυρα, για την εαρινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ο Ερντογάν, όλο καμάρι λέει ότι ο Τραμπ συμμετέχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ επειδή οικοδεσπότης θα είναι ο Ερντογάν. Αλλιώς, λέει, δεν θα ερχόταν.

Έτσι άρχισαν πάλι στην Άγκυρα, οι συζητήσεις για τα F-35 και για την αναβάθμιση άλλων μαχητικών για μεσολάβηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής για την Γάζα κτλ.

Βεβαίως  θα μετάσχει και ο ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια, καθώς και με τους πρέσβεις, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ΚΜ Κατερίνα Νασίκα και κ. Νικολαΐδη (Παρίσι). Η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής είναι καθημερινή.

Quiz

Ποιος Έλληνας πολιτικός, με εξαίρετες γνώσεις στα διεθνή ζητήματα που παίζει στα δάκτυλά του τα εθνικά μας θέματα, όταν συνειδητοποίησε  τι συνέβη στη Σύνοδο των G-7 με την Μελόνι και τον Τραμπ, με τον πλανητάρχη να διατείνεται πως είναι το… αφεντικό και να ισχυρίζεται ότι η Μελόνι τον ικέτευε για μια φωτογραφία (και την αποστομωτική απάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού), ανέκραξε: «Ευτυχώς που ο Τραμπ πηγαίνει μόνον στην Άγκυρα και δεν έρχεται στην Αθήνα…»