• Πολιτική

    Reuters: Σε αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% στοχεύει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και να επιτύχει μέση αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2%, σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας στη Σόφια.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τσακαλώτος έχει αναφέρει πως στόχος μετά την λήξη του προγράμματος είναι «να διατηρήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕπ έως το 2022», αλλά και «να να χρησιμοποιήσουμε όλο το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο για την μείωση φόρων και την τόνωση των κοινωνικών δαπανών».

    Η στρατηγική της Ελλάδας, γράφει το δημοσίευμα, προβλέπει μέση ανάπτυξη του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 2% «υποστηριζόμενη από μια δυνατή ανάκαμψη στις επενδύσεις και τη ιδιοκατανάλωση».

    Παράλληλα, το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει μια σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, καθώς και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην φορολογία θα αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή.

    Η συγκρότηση μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη είναι μεταξύ των όρων που συνδέονται με την τελική εξέταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν από την χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης να βγει από τα δεινά της, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Αυτό είναι το μεταμνημονιακό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital controls: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τσακαλώτου-Πότε αναμένεται πλήρης άρση των περιορισμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση Τσίπρα-Γκουρία: «Είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ