• Πολιτική

    Reuters: Έτσι θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

    • NewsRoom


    Σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με τη Τουρκία θα περιοριστεί αρχικά η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ  σύμφωνα με δηλώσεις  αξιωματούχου των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις — ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Ο αξιωματούχος δεν είπε κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα παράσχει υπηρεσίες στις περιοχές τις οποίες θα πάρει από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

    Σε ένα τουίτ, ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας μέσα στη Συρία έδειξαν ότι μπορεί να παράσχει ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους, και πρόσθεσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

    Χθες Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με τη σχεδιαζόμενη από καιρό επιχείρηση για τη δημιουργία αυτής που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία και οι πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν σε αυτήν.



    ΣΧΟΛΙΑ