• Πολιτική

    Ρελάνς της κυβέρνησης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική – Επέκταση της έρευνας από το 2015

    • NewsRoom
    Ρελάνς της κυβέρνησης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική - Επέκταση της έρευνας από το 2015


    Πολιτικά βαρύς ο χειμώνας που έρχεται με εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι που έριξε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ναι» στην σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα κονδύλια σε ΜΜΕ και για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, αλλά με διεύρυνση της υπό εξέταση περιόδου, από το 2015.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να περιλάβει την υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την προσπάθεια χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τα κονδύλια που δόθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κίνηση να ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής εκμεταλλευόμενος την αλλαγή στο Σύνταγμα, που επιτρέπει και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής -δύο φορές μέσα σε μια κοινοβουλευτική περίοδο- αρκεί να συγκεντρώσει περισσότερα 120 «ναι».

    Συμφώνα με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όλα (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) υπερψηφίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οικονόμου: Ο Τσίπρας θέλει να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του

    Ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

    «Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή.

    Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται, έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει, αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.

    Θυμίζουμε άλλωστε ότι για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την Αντιπολίτευση, χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα».

    ΚΙΝΑΛ: Διαφάνεια παντού

    «Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής και ως ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και αταλάντευτα, πάντα ήμασταν υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στο δημόσιο βίο. Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα. Χωρίς κανέναν αποκλεισμό, ούτε όταν επρόκειτο και για δικά μας στελέχη και για πεπραγμένα στελεχών των δικών μας κυβερνήσεων» ανέφερε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε:

    «Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη διάθεση μας για διαφάνεια παντού, θα ήταν χρήσιμο αυτά να τα διερευνήσουμε όχι για τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο, αλλά και για τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν και για την περίοδο εκείνη πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και θέματα δημοσκοπήσεων. Να σας θυμίζω ότι ελάχιστες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά 10 και περισσότερες μονάδες, όταν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίστροφο. Έλεγχος λοιπόν για τα πάντα και τους πάντες από το 2015 και μετά».

    Θεοχάρης: «Γελάνε και τα βοσκοτόπια»

    «Η δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τελευταία αναθεώρηση του άρθρου 68. Συνεπώς, βλέπουμε στην πράξη ότι σεβόμαστε τη μειοψηφία και της δίνουμε δικαιώματα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης και σχολίασε ότι η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής “είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις ημέρες της τετραετίας 2015 – 2019».

    «Ποιος δεν θυμάται, άραγε, τις μετρήσεις από εταιρείες που ξεφύτρωναν από το πουθενά και δημοσιεύονταν σε φίλα προσκείμενη εφημερίδα στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνιζαν τη διαφορά, λίγο πριν τις εκλογές, στις δύο και δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες;

    Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια που κάνατε, προκειμένου να χειραγωγήσετε τον διαγωνισμό με τις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

    Ποιος δεν θυμάται όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα για τις υπόγειες διαδρομές χρηματοδότησης, προκειμένου να εκδοθεί η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη;

    Αν συσταθεί αυτή η επιτροπή, θα είναι, λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Διότι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γελάνε και τα βοσκοτόπια με τα ζητήματα που θέτετε» είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Σκάνδαλα και τα μυαλά στα κάγκελα» παίζει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ – Τώρα του φταίνε οι δημοσκόποι!



    ΣΧΟΛΙΑ