• Πολιτική

    Ράγισαν καρδιές τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά – To ύστατο χαίρε στο Α’ Νεκροταφείο

    • NewsRoom

    Ο Γιώργος Τσούνης-Γεννηματάς


    Η Ελλάδα, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, αποχαιρέτησε σήμερα την Φώφη Γεννηματά, η οποία οδηγήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην τελευταία της κατοικία δίπλα στους γονείς της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

    Την σορό συνόδευσε πλήθος κόσμου αποτίοντας φόρο τιμής στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

    Λίγο νωρίτερα, ράγισαν καρδιές οι επικήδειοι που εκφώνησαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά στην Μητρόπολη Αθηνών.

    Με δάκρυα στα μάτια, φωνή που έτρεμε και λόγια συγκινητικά τα τρία παιδιά της, ο Γιώργος, η Κατερίνα και η Αιμιλία αποχαιρέτισαν την μητέρα τους.

    «Αγαπημένη μητέρα, βρισκόμαστε όλοι εδώ. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχαν όρια. Έδωσες όλες τις μάχες παλικαρίσια, ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Αντίκρυσες τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελο σου, δείχνοντας τη δυναμικότητα σου και τη θέληση για τη ζωή.

    Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με την θεία μας την Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης», είπε ο γιος της, Γιώργος Τσούνης-Γεννηματάς.

    Ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος

    «Τα διδάγματά σου είναι στήριξη για εμάς αυτές τις δύσκολες ώρες. Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι φεύγουν οι ελπίδες μου. Τώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα», κατέληξε.

    Η μικρή κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα

    Η κόρη της, Κατερίνα, που πήρε τον λόγο μετά τον αδερφό της, είπε: «Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας. Δίπλα μας στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές. Θα σε θυμόμαστε πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη να μας καθησυχάζεις».

    «Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για σένα, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μου λείψει το χάδι σου. Τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μου έλεγες πόσο με αγαπάς. Αντίο μαμά, σε αγαπάμε πολύ και για πάντα» είπε η μικρή κόρη της Φώφης Γεννηματά.

    Η μεγάλη κόρη της Φώφης Γεννηματά, Αιμιλία

    «Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες 1,2,3 πάμε. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα, είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι. Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα», είπε η μεγάλη κόρη της Φώφης Γεννηματά, Αιμιλία Γεννηματά-Ντέκα.

    «Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το φάμιλι που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, αλλά και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα, αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε», είπε η κόρης της Αιμιλία.

    Μανώλης Χριστοδουλάκης: Βαριά η σκιά της απουσίας σου

    «Λύγισε» στον τελευταίο αποχαιρετισμό στη Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

    «Πρόεδρε μας … Είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Άνθρωποι που σε αγάπησαν που σε πίστεψαν που σε ακολούθησαν που σε έβαλαν μέσα στην καρδιά τους και σήμερα νιώθουν ένα κομμάτι της να φεύγει μαζί με σένα. Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει κάτι. Μας λείπει η δική σου γενναιότητα, η δύναμή σου, το δικό σου θάρρος. Είναι πολύ βαριά η σκιά της απουσίας σου», ανέφερε συγκινημένος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

    «Εδώ μπροστά σε όσους σε αγάπησαν πολύ σου υπόσχομαι ότι θα μιλάμε για σένα. Θα μιλάμε στα παιδιά σου και στα παιδιά μας θα μιλάμε για σένα. Θα μιλάμε για εκείνη που δεν της χαρίστηκε τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμη κι οι αντίπαλοί της. Δεν βολεύτηκε ποτέ σε όσα είχε και δεν δίστασε ποτέ να αφήσει πίσω την εύκολη προεδρική καρέκλα για να μας πει “πάμε να το ξανακάνουμε Κίνημα Αλλαγής”, που έζησε όλη την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ, που έμενε, όταν κάποιοι έφευγαν και πίστευε βαθιά ότι μπορεί να το ξανακάνει μεγάλο. Εκείνη που μας έδινε κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες ημέρες και χαμογελούσε πιο πλατιά απ΄όλους στις καλές», ήταν τα λόγια του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ.

    «Πρόεδρε μας κουβαλούσες ένα πολύ βαρύ επώνυμο και μια κληρονομιά ανθρώπων που σου δίδαξε πολιτικό ήθος, εντιμότητα μια βαθιά δημοκρατική συνείδηση. Σήμερα ήρθαν όλοι να αποχαιρετήσουν τη Φώφη και όχι την κόρη του Γεννηματά, γιατί χάραξες τη δική σου πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Ποτέ σου δεν παραπονέθηκες, ποτέ σου δεν δικαιολογήθηκες, ήσουν πάντα όρθια, πάντα δυνατή, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ. Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν λύγισες ποτέ. Ούτε η αρρώστια σε λύγισε. Εσύ τη ζωή τη ρούφηξες», τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

    «Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ», γιατί δεν φοβήθηκε ποτέ, όπως είπε προσθέτοντας ότι «απόδειξη και η υπέροχη οικογένεια που αφήνει πίσω».

    «Πίστευες τους νέους ανθρώπους. Ανέστησες ένα κόμμα, όταν για κάποιους ήταν μία νοσταλγία, θα είχε γίνει μια ανάμνηση. Φύτεψες τις ρίζες, αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Εσύ μας άνοιγες δρόμους εκεί που όλοι έβλεπαν τοίχους, Συνεχίζει ορφανή η παράταξή μας. Αλλά μην στενοχωριέσαι πρόεδρε, γιατί αυτά τα δέντρα γράφουν το όνομά σου. Εσύ μας κράτησες όρθιους. Σου υπόσχομαι νίκη της παράταξης. Πρόεδρε, η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου», κατέληξε στον επικήδειο του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

    Μανώλης Χριστοδουλάκης

    Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

    Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι Ν. Δένδιας, Χ. Σταϊκούρας, Τ. Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

    Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατροϋγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σακελλαροπούλου για Γεννηματά: Στον φόβο του θανάτου η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη

    Φώφη Γεννηματά: Συντετριμμένη η οικογένειά της – Τι ζήτησε η αδελφή της, Μαίρη



    ΣΧΟΛΙΑ