• Πολιτική

    Βενεζουέλα: Στρατιώτες στους δρόμους, καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων (live)

    • NewsRoom


    Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση στη Βενεζουέλα, λίγες ώρες πριν από τη  μεγάλη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, για την οποία ο Χουάν Γκουαϊδό έχει ζητήσει να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

    Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, συγκρούονται στους δρόμους των πόλεων με άλλες δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση Μαδούρο. Μάλιστα, στρατιώτες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στο Καράκας και κτίρια, ενώ συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων και τους απομακρύνουν από τα σημεία.

    Εικόνες εμφανίζουν στρατιώτες με τα χέρια να έχουν ακινητοποιηθεί από πολίτες αλλά και στρατιώτες να μάχονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τον εμφύλιο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

    Δείτε live

    Μαδούρο: Καλώ σε λαϊκή κινητοποίηση

    Την ίδια ώρα, ο Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε πως μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί».

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μαδούρο έγραψε: «Νεύρα από ατσάλι! Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε».

    Αρεάσα: Η Κολομβία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος 

    Την ίδια ώρα οι εξελίξεις επεκτείνονται πλέον και εκτός των συνόρων της Βενεζουέλας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Μαδούρο κατηγόρησε ευθέως την Κολομβία πως βρίσκεται πίσω από την εξέγερση.

    Ο Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε πως «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».

    Την ίδια ώρα, η Ισπανία δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βενεζουέλα: Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Μαδούρο – Στρατός στους δρόμους



    ΣΧΟΛΙΑ