• Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ξεκίνησε να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

    • NewsRoom
    Διάσκεψη για την Λιβύη στο Παρίσι-Παρούσα τελικά και η Τουρκία

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό ότι τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν για τη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών και αραβικών ΜΜΕ.

    Η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για «συντονισμό και σταθερότητα», δήλωσε ο  Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι η Άγκυρα θα δημιουργήσει ένα επιχειρησιακό κέντρο στη χώρα.

    Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη αρχίσει να κινείται “αργά” προς τη Λιβύη, αποκάλυψε ο Ερντογάν. «Οι στρατιώτες μας φεύγουν τώρα και η αποστολή τους θα είναι ο συντονισμός», τόνισε o Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turk.

     «O στόχος είναι να υποστηριχθεί η νόμιμη κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, στην Τρίπολη, υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.. Αυτό δεν θα βλάψει τη συμφωνία μας, αλλά και η αποστολή του τουρκικού στρατού είναι να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός, όχι να πολεμήσει, αλλά υποστηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το CNN Turk.

    Ο Ερντογάν συνόδευσε την ανακοίνωσή του με νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως απέτυχαν τα σχέδιά τους να «φυλακίσουν την Τουρκία στη Μεσόγειο».

    «Μερικοί δεν μπορούν ακόμη να αποδεχθούν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει πρόσφατα η Σαουδική Αραβία, καταδικάζοντας την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Δεν μας ενοχλεί η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας. Τουναντίον, εμείς καταδικάζουμε την ανακοίνωση του Ριάντ».

    Για τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, είπε ότι, πέραν των περιφερειακών ζητημάτων, θα συζητήσουν το θέμα του αγωγού Turk Stream.

    Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Τουρκία ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αστάθεια στην περιοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ