• Πολιτική

    Qatargate: Εν αναμονή της απόφασης για την Εύα Καϊλή-Για βασανιστήρια έκανε λόγο ο Δημητρακόπουλος

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Εύας Καϊλή και το απόγευμα αναμένεται η απόφαση των βελγικών δικαστικών αρχών για το αν θα δεχτούν το αίτημα της πρώην ευρωβουλευτή για αποφυλάκιση με βραχιολάκι ή αν θα παρατείνουν την προφυλάκισή της.

    Δημητρακόπουλος: Βασανιστήρια και εποχή Μεσαίωνα

    Καταγγελτικός για τις βελγικές Αρχές εμφανίστηκε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξερχόμενος από την αίθουσα μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. 

    Όπως ανέφερε, η Εύα Καϊλή του είπε πως ήταν αρκετές ώρες στην απομόνωση και της είχαν πάρει το μπουφάν, παρότι είχε ζητήσει και δεύτερο γιατί κρύωνε.

    Η ίδια στην ακρόασή της φέρεται να επανέλαβε ότι είναι αθώα και αναφέρθηκε στο παιδί της. Επιπλέον, ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα που κλήθηκε για ανάκριση, οι Αρχές την κράτησαν 16 ώρες χωρίς παρουσία δικηγόρου, ενώ όταν ζήτησε μία κουβέρτα επειδή κρύωνε δεν της την έδωσαν.

    Ο συνήγορός της πρόσθεσε ότι δεν την άφηναν να περιποιηθεί τον εαυτό της και πως λόγω όλων αυτών εμφανίστηκε κουρασμένη και καταβεβλημένη.

    Ειδικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Θα λέω συνέχεια ότι η Εύα Καιλή είναι αθώα. Η Εύα Καϊλή μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα εξής. Η Εύα Καϊλή δεν είχε καμιά επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι. Και τώρα τα δύσκολα και στενάχωρα: Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στην φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια. Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί για ένα λεπτό, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό συνιστά βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλη κατηγορείται αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε στην Ευρώπη! Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας. Σας παρακαλώ όλους, δημοσιοποιείστε τα αυτά, η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη!»

    Κρίσιμες ώρες

    Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η κατάθεση της Εύας Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου μαζί με τους δύο δικηγόρους της Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο αλλά και τον διερμηνέα της, ύστερα από αίτημα του Βέλγου ανακριτή.

    Η Εύα Καϊλή επιμένει στην αθωότητά της , σε αντίθεση με τους άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Κατάρ, όπως ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι και έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν στοιχεία στις βελγικές αρχές σχετικά με το σκάνδαλο περί χρηματισμού από το Κατάρ.

    Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα έκρυθμο τις τελευταίες ημέρες, ιδίως ύστερα από το μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό που υπέγραψε ο Παντσέρι με στόχο να δώσει ονόματα για το σκάνδαλο του Κατάρ.

    Ποιους καίει ο Παντσέρι

    Ήδη ο πρώην ευρωβουλευτής «κάρφωσε» τον νυν ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir, περιγράφοντας πώς πως έδινε τα λεφτά στον Ταραμπέλα προκειμένου να στηρίζει τις θέσεις του Κατάρ, ενώ είπε ότι… παραδόσεις χρημάτων έκανε στον Βέλγο ευρωβουλευτή και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Έκανε λόγο για «120.000 έως 140.00 ευρώ», σύμφωνα με το βελγικό μέσο ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντσέρι στην κατάθεσή του στις αρχές, ύστερα από την υπογραφή του μνημονίου, δεν φέρεται να εμπλέκει μέχρι στιγμής την Εύα Καϊλή στο σκάνδαλο.

    Ο δικηγόρος του Παντσέρι μιλώντας στο Euronews την περασμένη Τετάρτη επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Κατάρ και του Μαρόκου και ότι ο πρώην ευρωβουλευτής αποδέχεται τον όρο του εγκεφάλου του σκανδάλου με στόχο να δωροδοκεί ανθρώπους.

    Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, την άρση της ασυλίας του οποίου έχει ζητήσει η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει αθώος και καταγγέλλει την ομολογία ενός βασικού υπόπτου προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος, με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

    Ο Μαρκ Ταραμπέλα αποκλείσθηκε χθες από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

    Διαβάστε επίσης

    Qatargate: Σε κατ’ οίκον περιορισμό η φοροτεχνικός του Παντσέρι



    ΣΧΟΛΙΑ