• Πολιτική

    Ψήγματα αλήθειας υπό το πέπλο του απορρήτου – Όλο το παρασκήνιο από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

    εξεταστική επιτροπή


    Για την Εξεταστική Επιτροπή μετατίθενται οι όποιες απαντήσεις δοθούν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς χθες, στην μαραθώνια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα, φαίνεται πως προσκομίστηκαν νέα δεδομένα, που ενισχύουν την κυβερνητική θέση, υπάρχουν ωστόσο δεκάδες αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα που παραμένουν έωλα, υπό τους σοβαρούς περιορισμούς που προκύπτουν από το απόρρητο της διαδικασίας ή και την επίκλησή του από τα πρόσωπα- κλειδιά που κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών.

    Τι είπαν Βλάχου, Κοντολέων, Ρουμπάτης, Δραβίλλας, Ράμμος

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές φορές συγκρουόμενες μεταξύ τους, στη διάρκεια της συνεδρίασης η Εισαγγελέας Βασ. Βλάχου επικαλέστηκε το στοιχείο του απορρήτου αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στην επισύνδεση Ανδρουλάκη, πλην όμως φέρεται να ξεκαθάρισε ότι το σχετικό αίτημα έφερε, όπως προβλέπεται, τις απαραίτητες υπογραφές αρμόδιων στελεχών της ΕΥΠ, συνοδευόμενο από όλα τα σχετικά έγγραφα που καθιστούσαν την υπογραφή της απαραίτητη, ενώ έγιναν και όλοι οι «ουσιαστικοί έλεγχοι». Προς επίρρωση φέρεται πως επικαλέστηκε και την απόρριψη άλλων αιτημάτων τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο νόμος.

    Το δεύτερο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση που φέρεται πως έκανε ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος, λέγεται ότι δεσμεύτηκε πως ουδέποτε ο σημερινός Πρωθυπουργός ή το γραφείο του, ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, προσθέτοντας ότι οι ενημερώσεις της πολιτικής ηγεσίας γίνονταν εκ των υστέρων και δια σχετικών υπηρεσιακών σημειωμάτων, όπως προβλέπεται. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως αποδομείται το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί γνώσης άρα και ευθύνης, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία ή απαντήσεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη ή για τα αρχεία που την αφορούν (αν υπάρχουν ή αν έχουν καταστραφεί), επικαλούμενος το απόρρητο της διαδικασίας.

    Αναφορά στα αρχεία φέρεται να έκανε ο σημερινός Διοικητής της ΕΥΠ κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος λέγεται πως διέψευσε την καταστροφή αρχείων ή φακέλων, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αντιπολίτευσης.

    Ιδιαίτερης βαρύτητας για τη συνέχεια της υπόθεσης είναι και η δήλωση που φέρεται ότι έκανε ο κ. Γιάννης Ρουμπάτης. Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λένε πληροφορίες για τα όσα ελέχθησαν εντός της αιθούσης, τόνισε πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των επισυνδέσεων. Κυρίως όμως ότι δεν έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων επί ημερών του.

    Ενώ, φέρεται να επιβεβαίωσε την επισύνδεση του κ. Στ. Πιτσιόρλα, πρώην Υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής τότε του ΤΑΙΠΕΔ, και του κ. Σπύρου Σαγιά, δικηγόρου και πρώην Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, επισύνδεση που έγινε μέσω παρακολούθησης τηλεφώνων τρίτων προσώπων που ελέγχονταν για υπόθεση επένδυσης στο Ιόνιο.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δραβίλλας, προκάτοχος του κ. Ρουμπάτη στην ΕΥΠ επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φέρεται να δήλωσε πως κατά τη θητεία του δεν είχε γίνει επισύνδεση των τηλεφώνων Πιτσιόρλα- Σαγιά.

    Παράγοντες που σχετίζονται με τη συνεδρίαση αξιολογούν ως σημαντική και τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, ο οποίος φέρεται πως τάχθηκε κατά της επίκλησης του απορρήτου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα που αφορούν τις επισυνδέσεις.

    ΣΥΡΙΖΑ: Βατερλό της ΝΔ – Έκρυψαν την ενοχή τους πίσω από το δήθεν απόρρητο

    Αυτό το στοιχείο αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες κάνουν λόγο για άδειασμα της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

    Υποστηρίζουν δε ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο νέος  διοικητής της ΕΥΠ , Θεμιστοκλής Δεμίρης διέψευσε  Κοντολέων αλλά και Μητσοτάκη καθώς  δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη».

    Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει και η τοποθέτηση που φέρεται πως έκανε ο  κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, συντάχθηκε με τη θέση ότι η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να προβάλλεται για ζητήματα  που συνδέονται με την λειτουργία της Δημοκρατίας.

    Μιλούν επίσης για διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε σε ο,τι αφορά την κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος: Η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών , ευρωβουλευτών και υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. Όμως, δεν νοείται νόμιμη επισύνδεση, όταν αυτή αφορά εκλεγμένους”, είναι η πλήρης φράση που αποδίδεται στον κ. Ρουμπάτη.

    ΠΑΣΟΚ: Απόρρητο και όλα στο φως δεν μπορούν να συνυπάρχουν

    Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η αρχή του απορρήτου δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και ως εκ τούτου η άρνηση των προσώπων που εκλήθησαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών, καταλήγουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Δεμίρης: Ψευδή τα δημοσιεύματα για καταστροφή εγγράφων από την ΕΥΠ

    Επιτροπή Θεσμών: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση ακρόασης των ατόμων που κλήθηκαν για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ



    ΣΧΟΛΙΑ