Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Συμφωνία στη διακομματική ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

  • NewsRoom
Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 νέα περιπολικά

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος


Συμφωνία επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων,  ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, βρέθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι. Όπως ανέφερε, «φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών ,που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».

«Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων. Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό. Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.ΣΧΟΛΙΑ