• Πολιτική

    Ψηφίστηκε κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων – «Όχι» από την Αριστερά

    Κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ποιοι εξαιρούνται, πότε το πρόστιμο είναι 50 ευρώ

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)


    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

    Ωστόσο, όπως αναμενόταν, τα κόμματα της Αριστεράς  καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αρνούμενα να συναινέσουν στην διευκόλυνση των κατοίκων του εξωτερικού.

    Ειδικότερα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ5.

    Έτσι, το νομοσχέδιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών ώστε να καταστεί άμεσα νόμος.

    Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

    Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το νομοσχέδιο αμέσως μετά τη συνέντευξη της Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα, στην οποία η τομάρχης Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το κόμμα τη διαφωνεί με του περιορισμούς και θέλει να καταργηθούν. Ωστόσο, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή της ίδιας της κ. Τζάκρη, «άδειασε» την προηγούμενη θέση, καταθέτοντας αντι-πρόταση με την οποία η ψήφος των εκλογέων του εξωτερικού ουσιαστικά δεν θα προσμετρούταν στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα αφορούσε μόνο μερικές ξεχωριστές θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.



    ΣΧΟΛΙΑ