• Πολιτική

    Πρόταση μομφής: Σκληρό ροκ στη Βουλή με την κυβέρνηση να ζορίζεται από τις αντιδράσεις (δείτε LIVE)


    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, και την ψηφοφορία επί της προτάσεως, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία.  Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

    Παρέμβαση Παπανδρέου – Εν αναμονή η τοποθέτηση Καραμανλή

     

     

     

     

    Παρέμβαση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο Μακεδονικό φέρεται έτοιμος να κάνει τις επόμενες ώρες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με σημείο εκκίνησης ότι δεν υφίσταται «μακεδονικό έθνος», κάτι που ανέφερε και τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνομιλητές του.

    «Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα. Η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου για τη συμφωνία σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, συνιστώντας προς όλους ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

    «Όσο λάθος είναι τα αρνητικά αντανακλαστικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπερνάμε τις λογικές ενστάσεις», λέει μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως πρόκειται για «ένα θέμα, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή».

    Φυγόκεντρες τάσεις στους ΑΝΕΛ

     

     

    Να… τετραγωνίσουν τον κύκλο προσπαθούν οι ΑΝΕΛ.  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αποφάσισε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα επανέλαβαν ότι διαφωνούν με την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μομφής της ΝΔ αφορά ακριβώς τη συμφωνία.

    Την ίδια ώρα «κατάπτυστο και ελεεινό» χαρακτήρισε το κείμενο της συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 τονίζοντας πως ο κ. Κοτζιάς δεν έχει την εξουσιοδότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πάει στις Πρέσπες και να υπογράψει τη συμφωνία. Επιπλέον, σημείωσε πως έχουν ειπωθεί πάρα πολλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και υπογράμμισε πως όποιος δώσει συγχωροχάρτι στο 20σέλιδο θα διαγραφεί.

    Από ότι φαίνεται το κλίμα στους ΑΝΕΛ δεν είναι και τόσο χαλαρό με τον Παπαχριστόπουλο που μοιάζει να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, τον Ζουράρι να δηλώνει πως τον πιάνει εμετός, μόνο με το να ακούει το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και τον Δημήτρη Καμμένος, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής!

    Η επίσημη θέση, πάντως, διά στόματος Πάνου Καμμένου είναι πως οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όταν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή, θα την καταψηφίσουν.

    Εσωτερικές κόντρες σε ΚΙΝΑΛ

     

     

    Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να πάρει θέση κατά της συμφωνίας. Η πιο ηχηρή από αυτές ήρθε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυρία Γεννηματά πως λειτουργεί μοναρχικά. Υπέρ της συμφωνίας τάσσονται επίσης οι Γιώργος Καμίνης, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα είναι πολύ τεταμένο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις.

    Με βάση τα παραπάνω η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με επίκεντρο τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προετοιμάζονται πυρετωδώς για αυτή τη νέα κοινοβουλευτική τους μάχη.

     

     

    Συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας

    Συγκέντρωση κατά της συμφωνίας στις 10.00 το πρωί έξω από τη Βουλή προγραμματίζει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα παραμείνουν στο σημείο όσο χρειαστεί, ενώ δίνουν νέο ραντεβού την Κυριακή, στις Πρέσπες, κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις: Αναμένεται ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Στ. Θεοδωράκης προκάλεσε «σεισμό» στην Κεντροαριστερά: Η «πολιτική κατσαρίδα», η διαφωνία Αμυρά και η «προφητεία» της Γεννηματά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Θλιβερό φερέφωνο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ