• Πολιτική

    Προκλήσεων συνέχεια από Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – Η Αγιά Σοφιά κατακτήθηκε

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Η Αγιά Σοφιά κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία, διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του, σήμερα, Τετάρτη.

    Όπως είπε, η Αγιά Σοφιά «είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «κατακτήθηκε».

    Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγιά Σοφιά και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της. Είναι, είπε, η τελευταία χώρα που μπορεί να δίνει συμβουλές, καθώς είναι «η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς μουσουλμανικό τέμενος».

    Κατηγόρησε, μάλιστα, την Αθήνα ότι με δικαιολογία τον κορονοϊό, δεν επέτρεψε να λειτουργούν τα τζαμιά στη δυτική Θράκη.

    Αναφερθείς στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι κάθε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία είναι «άκυρη και κενού περιεχομένου». Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Τσαβούσογλου την ενέταξε στο πλαίσιο προστασίας των τουρκικών συμφερόντων, όπως είπε, στην υφαλοκρηπίδα της. Στόχος της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί με όλους, διαμήνυσε και κάλεσε την Κύπρο να κάνει το ίδιο με τους Τουρκοκύπριους.

    Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

    «Πριν υπογράψουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη, καθορίσαμε επίσης τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας. Εδώ, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της» δήλωσε. «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Για την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο Χαφτάρ και οι «παράνομες δυνάμεις του» δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.

    Ο νέος γύρος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε με την δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για την χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα προς τον Τούρκο πρεσβευτή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει διαμηνύσει ότι οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προειδοποίησε την Τουρκία ότι η Ελλάδα μπορεί να δείξει τα δόντια της, στην περίπτωση που η Άγκυρα κλιμακώσει τις προκλήσεις και επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδιά της για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή χωρίς ωστόσο να επεκταθεί, καθώς δήλωσε ότι δεν είναι ο «καθ’ ύλην αρμόδιος».



    ΣΧΟΛΙΑ