• Πολιτική

    Προ των πυλών το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Εντός του Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν

    • NewsRoom


    Όλο και κερδίζει έδαφος στην ΕΕ η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα δημιουργήσει μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

    Νωρίτερα σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Μάρτιο πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού.

    «Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο» δήλωσε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.

    Όπως σημείωσε η ίδια, «ο στόχος είναι να παρέχουμε»:

    1. Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί
    2. Αποτελέσματα τεστ για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο
    3. Πληροφορίες για την ανάκαμψη από COVID19

    Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο».

    Υπέρ της ιδέας του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκε σήμερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

    «Το διαβατήριο εμβολιασμού είναι είναι μια θετική πρωτοβουλία. Είναι ένα λεπτό θέμα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό» τόνισε μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

    Παράλληλα, ο Πάολο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την πανδημία βρισκόμαστε ακόμη σε μια δύσκολη φάση, αλλά θα τα καταφέρουμε».

    «Οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να στηρίξουν τις οικονομίες τους, αλλά με δημιουργία ‘καλού χρέους’» δήλωσε.

    Αναφορά στο θέμα έκανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στο σημερινό briefing. Όπως είπε, η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού «βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας ‘πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών’ και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

    Στην ίδια κατεύθυνση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ‘όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού’, προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι».

    Οι δηλώσεις Μέρκελ έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

    Εκεί φάνηκε ότι οι ισχυρές αντιρρήσεις άρχισαν να κάμπτονται υπό το βάρος των πιέσεων από χώρες, οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό αλλά και από «συμμάχους» τους.

    Καθώς η νέα τουριστική σεζόν απέχει μια ανάσα και η ΕΕ δεν φημίζεται για τα γοργά αντανακλαστικά της, στην σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

    ΕΕ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ένα βήμα πιο κοντά η ΕΕ – Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ