• Ο Σταύρος Παπασταύρου στο ΜΜ, ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Σταϊκούρας και «η σφαγή της Φθιώτιδας», ο αποτυχημένος Τσιάρας και οι φήμες για τον Μηταράκη στο ΥΠΕΞ

    Δημοσιεύτηκε:

    Οι υπηρεσιακοί Πρωθυπουργοί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κάλπη

    Ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο επικρατέστερος για υπηρεσιακός Πρωθυπουργός στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και η χώρα οδηγηθεί σε κάλπες για δεύτερη φορά.

    Ο κ. Σαρμάς, γεννημένος στην Κω το 1957, πατέρας δύο παιδιών, μετά από τη Νομική της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη, στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο, αλλά και στα Δημόσια Οικονομικά.

    Θεωρείται «οργανωτικός και μεθοδικός», ενώ στο «βιογραφικό» του εντάσσεται και η αισθητή μείωση των εκκρεμουσών υποθέσεων στον τομέα αρμοδιότητάς του, μέσω της συνεκδίκασης και της λεγόμενης «πιλοτικής δίκης».

    Με τα καλύτερα λόγια μιλά γι αυτόν ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον χαρακτηρίζει «βαθυστόχαστο και ακούραστο θεράποντα της νομικής επιστήμης».

    Αναδεικνύει δε το ρόλο Σαρμά σε κρίσιμα «πολύπλοκα και απαιτητικά» θέματα προσυμβατικού ελέγχου δημοσίων συμβάσεων, καθώς και την τιμητική για την Ελλάδα παρουσία του ανώτατου δικαστικού μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ

    Επίσης, «υποψήφιοι» για τη θέση του(ης) υπηρεσιακού Πρωθυπουργού είναι η κα. Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η κα. Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

    Ο Σταύρος Παπασταύρου, το ΜΜ και οι φήμες επικρατείας…

    Με όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και παρουσία δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντοπίζουν τον κ. Σταύρο Παπασταύρου πηγές που έχουν καθαρή θέαση προς τις αίθουσες συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου (ΜΜ).

    Ο γνωστός δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, και επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησής του Αντώνη Σαμαρά με τους «τροϊκανούς» για το δημόσιο χρέος, απολύτως δικαιωμένος-και με τη βούλα- για τις προσωπικές-πολιτικές επιθέσεις που δέχθηκε επί χρόνια, φαίνεται ότι εξελίσσεται και σε ισχυρό «παίκτη» παρά τω Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας με αυτό τον έμπρακτο τρόπο μια προσωπική διάσταση στον όρο «πολιτική διαχρονικότητα»

    Το πόσο τον εμπιστεύεται και συνάμα τον υπολογίζει ο κ. Μητσοτάκης, πιστοποιεί, πέρα από την κυβερνητική καθημερινότητα, αφενός η δημόσια παρουσία Παπασταύρου κατά την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ελληνικά χωριά της Αλβανίας, αλλά και η συμμετοχή του έγκριτου νομικού στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου για την προετοιμασία της εκλογικής χρονιάς.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παπασταύρου θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον οι πολίτες δώσουν απάντηση στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» υπέρ του πρώτου, που θεωρείται και το πιθανότερο αυτή τη στιγμή.

    Εκτιμάται οτι θα  δούμε τον κ. Παπασταύρου στη θέση του κ. Γεραπετρίτη, ως Υπουργό Επικρατείας.

    Ήδη ο κ. Παπασταύρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ασχολείται ενεργά με την προετοιμασία του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης, από την πλευρά του Πρωθυπουργού.

    Σε κάθε περίπτωση, κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της θα ήθελε στους κόλπους της στέλεχος με τέτοιες ικανότητες και εμπειρία.

    Κάτι ήξερε και ο Αλμπέρ Καμύ όταν είπε: «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις εμπειρία, πρέπει να την υποστείς»…

     

    Γεραπετρίτης: Πάει στο Δικαιοσύνης

    Τώρα όσον αφορά στον Γεραπετρίτη εκτιμάται οτι στην νέα κυβέρνηση θα αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ο νυν υπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας εκτιμάται οτι απέτυχε παραγωδώς.

    Απλός θεατής στα τεκταινόμενα της δικαιοσύνης, με κυρίαρχο ζήτημα την υπόθεση της δίκης της “αγίας οικογένειας”¨των Κουτσολιούτσων.  Ο υπουργός ακόμα δεν κατάφερε να επιλύσει το μείζον αυτο θέμα με την αναβολή της δίκης.

    Αποτέλεσμα κ Δημήτρης Κουτσολιούτσος να δηλώνει σε φίλους του “καθαρίσαμε”, ενώ ο “απίθανος”  Τζώρτζης βολτάρει ανενόχλητος στο Κολωνάκι.

    Επίσης πάει σε πάρτι, εξοργίζοντας τους υπόλοιπους καλεσμένους.

    Όπως για παράδειγμα στο κάλεσμα του εφοπλιστή Γιάννη Ξυλά προ εβδομάδων στο ZEBRA στο Ψυχικό.

     

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιάννης Οικονόμου και «η σφαγή της Φθιώτιδας»

    Η Φθιώτιδα είναι μια από τις εκλογικές περιφέρειες όπου προβλέπονται μεγάλες ανακατατάξεις στις επικείμενες εκλογές.

    Η ΝΔ, με 43,79% στις εκλογές του 2019, κατέλαβε τέσσερις από τις πέντε έδρες, λόγω του μπόνους.

    Στις προσεχείς, λόγω της νέας απογραφής, χάνει μια έδρα και γίνεται τετραεδρική.

    Με αποτέλεσμα, μόνο ένας από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Κοτρωνιά και Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, τους βουλευτές δηλαδή που εκλέγει το κυβερνών κόμμα, να μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. Ο δεύτερος(η) θα πρέπει να περιμένει τα… υπόλοιπα.

    Ποιος(α) θα είναι ο «αδύναμος κρίκος»;

    Η Δυτική Αθήνα και ο συνωστισμός των συντρόφων

    Αντιστοίχως, «χαμός» και μάλιστα με «άρωμα γυναίκας», γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα.

    Στο ψηφοδέλτιο για μια θέση στη Βουλή, «συνωστίζονται» η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου, η Χαρά Καφαντάρη.

    Αν προσθέσεις κανείς και τους Δημήτρη Βίτσα και Παναγιώτη Ρήγα, -πρώην «υφιστάμενους» του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Άμυνας θυμίζουμε- καταλαβαίνει κανείς ότι «θα πέσουν κεφάλια», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 εξέλεξε τέσσερις βουλευτές.

    Πληροφορία επί του πιεστηρίου: τη μάχη του σταυρού θα δώσει και ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης, παρά τη φημολογία- και την επιθυμία του ιδίου- περί του αντιθέτου που κυριαρχούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Νότης Μηταράκης: Tο αποτέλεσμα ενός αθόρυβου έργου

    Ένας από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης που κινείται αθόρυβα και αποτελεσματικά είναι αναμφίβολα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, γεγονός που εκτιμάται, όπως μαθαίνουμε, και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

    Λέω αθόρυβα διότι ουδείς πλέον αντιδρά ακόμα και μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

    Θα θυμάστε τι γίνονταν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ και τους «Μουτζούρηδες» και άλλους που προσανατόλιζαν την παλάμη προς… τα μέζεα τους (κατά Ζουράρι) on camera για να δείξουν που έχουν γραμμένη την Αθήνα.

    Και λέω αποτελεσματικά διότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντα με τον προβλεπόμενο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και τον ανθρωπισμό, οι μεταναστευτικές ροές, παρά τις κατά περιόδους εξάρσεις, έχουν μειωθεί κατά 80% από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Αν συγκριθούν δε, με τα κύματα του 2015, η μείωση των ροών αγγίζει σχεδόν το 100%.

    Επίσης, οι δομές φιλοξενίας έχουν μειωθεί σε συντριπτικά ποσοστά και από 121 πριν από τρία χρόνια, σήμερα είναι μόλις 33, φιλοξενώντας 15 χιλιάδες άτομα έναντι των 92 χιλιάδων που στοιβάζονταν στις «Μόριες», που, θα το θυμάστε, γίνονταν πρώτο θέμα σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας ρεζίλι τη χώρα.

    Παρόλα αυτά, ο Χιώτης Υπουργός δεν επαναπαύεται ούτε εφησυχάζει.

    Μαθαίνουμε ότι την προετοιμάζει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προσκαλώντας στην Ελλάδα -στον Αστέρα της Βουλιαγμένης- όλους τους ομολόγους του αρμόδιους για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Η κίνηση Μηταράκη, λένε πηγές του Predator στη Λεωφόρο Θηβών, πραγματοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εντάσσεται στην περαιτέρω πίεση που εξασκεί η Κυβέρνηση με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των ελληνικών- ευρωπαϊκών συνόρων, με έμφαση στη χρηματοδότηση του φράκτη στον Έβρο και με κονδύλια από τις Βρυξέλλες, διότι, μέχρι σήμερα, οι «26», παρά τις «κορώνες» για αλληλεγγύη, όταν η συζήτηση έρχεται στο… δια ταύτα, σφυρίζουν αδιάφορα.

    Για να δούμε αν ο Νότης θα κάνει «μπίνγκο» και σε αυτό το επίπεδο.

    Διότι, όπως είναι αυτονόητο, σε δεύτερο επίπεδο, έχει στραμμένη την προσοχή του και στην εκλογική του περιφέρεια.

    Στην οποία, όπως μας μεταφέρεται από αιγαιοπελαγίτικες αύρες, υπάρχει έντονη κινητικότητα και για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    (Στις βουλευτικές η έδρα μοιάζει να είναι «κλεισμένη» από τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή-λέγε με Νότη Μητααράκη- στις εκλογές του 2019, ο οποίος πιθανότατα θα δει τα ποσοστά του ανεβασμένα)

    Κάπου άκουσα πάντως οτι ίσως πάει μετά τις εκλογές, ως υπουργός στο Εξωτερικών.

    Τι γύρευαν Τούρκοι επιχειρηματίες στην Αίγυπτο;

    Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι -και δικαίως- στραμμένα στην καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στην Τουρκία (και τη Συρία), όμως, κάτω από τα ραντάρ, εξελίσσονται διεργασίες που θα τις βρούμε μπροστά μας την επόμενη μέρα

    Σε μια από αυτές, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Δρ Mostafa Madbouly, συναντήθηκε, την Τετάρτη, με εκπροσώπους τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο ή επιθυμούν να επενδύσουν στην αιγυπτιακή αγορά κατά την προσεχή περίοδο, παρουσία του Αιγυπτίου Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ahmed Samir.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αιγυπτίου Πρωθυπουργού με εκπροσώπους τουρκικών εταιρειών εδώ και 10 χρόνια, με τις επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Αίγυπτο να ξεπερνούν σε αξία τα δύο δισ. δολάρια.

    Από την τουρκική πλευρά, μαθαίνουμε, διαμηνύθηκε ότι πολλές τουρκικές εταιρείες επιθυμούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Αίγυπτο- και από κει στην ευρύτερη Αφρική, όπου ήδη η Άγκυρα «παίζει μπάλα»- και τονίστηκε η πρόθεση Ερντογάν οι τουρκικές εταιρείες που ήδη βρίσκονται στην Αίγυπτο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με νέες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

    Μάλιστα, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, όχι μόνο καλωσόρισε τις προσπάθειες επέκτασης των Τούρκων, αλλά υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, η τουρκική αντιπροσωπεία περιλάμβανε εκπροσώπους εταιρειών από τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και των φαρμακευτικών προϊόντων.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Η εντολή του Κυριάκου για προσεισμικούς ελέγχους και ποια η πραγματικότητα, ο Πιερρακάκης και η μεταρρύθμιση των εκλογών και τα «τραπεζώματα» του Σαμαρά