• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Ο ρόλος Παπασταύρου, η αυτοδιάψευση και ο Μαύρος της MRB, τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, η συντριβή της Όλγας, το μυστικό του Μπρατάκου και του Μαρινάκη με τις γυναίκες και η αλήθεια για τις σχέσεις Ανδρουλάκη-Λοβέρδου

    • The Predator

    Μυστικές δημοσκοπήσεις Μαξίμου: Αντιστροφή της τάσης που δημιούργησαν τα Τέμπη

     Την αντιστροφή της τάσης ψηφοφόροι της ΝΔ του 2019 να καταφεύγουν στη «γκρίζα ζώνη» και να δηλώνουν αναποφάσιστοι, που καταγράφονταν στις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, πιστοποιούν νέες μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του.

    Στις μετρήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Predator, υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι πολίτες, που σε πρώτο χρόνο, έδειξαν την οργή και τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας και του σιδηροδρομικού δικτύου, σταδιακά, επιστρέφουν στις εκλογικές τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, έστω και κατά μερικά δεκαδικά ψηφία σε σχέση με αυτά που κατέγραψαν οι πρόσφατες μετρήσεις, συνεχίζοντας την μερική ανάκαμψη των ανάλογων ποσοστών που είχε ξεκινήσει με τα προσωπικά ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ανάλογη εικόνα θα αποτυπώσει και δημοσκόπηση της Marc που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται ότι θα κινούνται και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που θα δουν το φως της δημοσιότητας την επόμενη εβδομάδα.

    Πάντως, τα κομματικά επιτελεία περιμένουν να εξάγουν ασφαλέστερα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μετά από το Πάσχα.

    Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι δικαιώνεται η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταθέσει την αρχική του απόφαση για κάλπες στις 9 Απριλίου.

    Δικαιώνεται όμως και ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού με αρμοδιότητα στη χάραξη στρατηγικής, ο οποίος, μαθαίνουμε, είναι αυτός που επιμένει στην ανάγκη ενός τολμηρού πολιτικού λόγου, στη σύγκρουση με την “κακή Ελλάδα του χθες”, όχι με “ισοπεδωτικές λογικές, αλλά με μεταρρυθμιστικές προτάσεις”, για μια “πιο ανθρώπινη και ισχυρή Ελλάδα”, που θα απευθύνεται στους πολλούς που, ακόμα και μετά τα Τέμπη, αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος δεν θα ξεριζώσει τις παθογένειες με χίμαιρες.

    Δημήτρης Μαύρος της MRB: Η αυτοδιάψευση για το «κλείσιμο της ψαλίδας» υπέρ του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις

    Το mononews σάς είχε ενημερώσει για τις… προβλέψεις του έγκυρου (ως επί το πλείστον) δημοσκόπου κ. Δημήτρη Μαύρου -διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας MRB και άτυπου συμβούλου του κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε έχουν διαψευστεί- περί κλεισίματος της «ψαλίδας» στις μετρήσεις της κοινής γνώμης μετά τα Τέμπη, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι πια «στα όρια του στατιστικού λάθους», δηλαδή, κάτω από 2%.

    Οι εν λόγω «προβλέψεις» ήταν τόσο «guarantee», που ο «Mr MRB» δεν δίσταζε να τις δημοσιοποιεί.

    Όχι μόνο στις κλειστές συσκέψεις στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, αλλά και ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου, όπως οι υψηλοί προσκεκλημένοι από το χώρο της διαφήμισης και της ευρύτερης αγοράς, που βρέθηκαν στην εκδήλωση της «Tempo Greece-OMD», στις αρχές Μαρτίου, στο εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

    Όμως, ο… πανδαμάτωρ χρόνος τα έφερε έτσι που, λίγες εβδομάδες αργότερα, η δημοσκόπηση της εταιρείας του κ. Μαύρου, της MRB, κατέγραψε σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Και μάλιστα με αύξηση της διαφοράς κατά 0,4% (3,9% από 3,5%, στις αναγωγές επί του συνόλου, με συμπερίληψη δηλαδή και της αδιευκρίνιστης ψήφου) από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά από το δυστύχημα στα Τέμπη δηλαδή.

    Το επίσης ενδιαφέρον εύρημα από την ίδια δημοσκόπηση του κ. Μαύρου είναι ότι το 55,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τον κ. Τσίπρα για τη στάση του έναντι του δυστυχήματος των Τεμπών (όπως και τον κ. Μητσοτάκη βεβαίως).

    Μάλλον, τα ευρήματα του κ. συμβούλου απογοητεύουν τον πρόεδρο Αλέξη.

    Αλλά και η «κωλοτούμπα» του προέδρου Αλέξη με τον Πολάκη, η οποία αποδόμησε το μετριοπαθές οικοδόμημα Μαύρου, απογοήτευσε τον κ. σύμβουλο, μαθαίνουμε

    Εύρηκα ό ουκ εζήτουν.

    Α΄ Αθήνας: Οι μυστικές δημοσκοπήσεις και οι πρωτιές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

    Δημοσκοπήσεις δεν διεξάγονται μόνο σε κεντρικό-πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, με τους…παραγγέλοντες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

    Όπως μαθαίνουμε από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται) την πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας, έχει «καπαρώσει» ο κ. Βασίλης Κικίλιας, με δεύτερο τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τρίτη την Όλγα Κεφαλογιάννη, τέταρτο τον κ. Θάνο Πλεύρη, με τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη να έρχεται στην πέμπτη θέση.

    Πάνε τα μεγαλεία της κ. Όλγας που στο παρελθόν εβλεπε πρωτιά.

    Η μεγαλομανία και η υπεροψία προφανώς πληρώνονται σε αυτή την ζωή.

    Σε άλλη δημοσκόπηση, εταιρείας που συνεργάζεται με μεγάλο κανάλι- μέτρηση που διενεργήθηκε όχι για λογαριασμό υποψηφίου- η κατάταξη -και με ποσοστά αυτή τη φορά- είναι: Κικίλιας 47%,

    Πιερρακάκης 43%, Κεφαλογιάννη 41% Κακλαμάνης 37% (από 30% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), Πλεύρης 31% και ακολουθούν ο κ. Άγγελος Συρίγος και η κα. Πιπιλή (την οποία λέγεται ότι στηρίζει ανοιχτά ο κ. Πιερρακάκης).

    Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 η κατάταξη ήταν: Κεφαλογιάννη, Κικίλιας, Πλεύρης, Κακλαμάνης, Συρίγος, Μπογδάνος, Πιπιλή.

    Σε αντίστοιχες μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Α΄ Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, προηγείται ο Νάσος Ηλιόπουλος, δεύτερος έρχεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δίνει μάχη με τους Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση.

    Κι εδώ σημειώνονται ανατροπές, καθώς η σειρά του 2019 ήταν: Βούτσης, Τζανακόπουλος, Φίλης, Βερναρδάκης.

    Ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης… και οι γυναίκες…

    Ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα σχόλια έμπειρων κοινοβουλευτικών για την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας- και πιθανότατα εκπροσώπου της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο-κ. Άκη Σκέρτσου στην Ειδική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

    Αφορμή δεν ήταν μόνο η παρουσία αυτή καθ’ αυτή, αφού ο κ. Σκέρτσος είναι επιφορτισμένος με το κυβερνητικό έργο.

    Αλλά το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μιλούσε επί μισή ώρα εκτός κειμένου, παραθέτοντας μόνο επίσημα στοιχεία, τις περισσότερες φορές «σκληροκέφαλους» αριθμούς.

    Ένας από αυτούς αφορούσε στη μείωση της ανεργίας των γυναικών στην Ελλάδα- η οποία, όπως δήλωσε, είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ-με την αύξηση της απασχόλησης στη συγκεκριμένη περίπτωση να κινείται με ρυθμούς έως και τριπλάσιους από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Σκέρτσος, ωστόσο, δεν δίστασε να αναδείξει και ένα εξακολουθητικό έλλειμα της κυβερνητικής πολιτικής: Στο Κοινοβούλιο οι γυναίκες είναι μόνο το 20% του συνόλου των βουλευτών.

    Τι κάνει η ΝΔ γι’ αυτό;

    Χάρη στις προσπάθειες της εκλογικής «τριανδρίας» του κυβερνώντος κόμματος (Μαρινάκης, Μπρατάκος, Νέζης) η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, ξεπερνά την ποσόστωση που επιβάλλει ο νόμος (40%) και, όπως μαθαίνουμε, στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, προσεγγίζει το 50%.

    …οι σπουδές για… εκπρόσωπος και το επίκαιρο άρθρο του 2019  

    Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, έγκυρες πληροφορίες τις οποίες σας έχει ήδη μεταδώσει το mononews, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Άκης Σκέρτσος θα είναι και ο εκπρόσωπος που θα έχει η ΝΔ πίσω από το πόντιουμ της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών κατά την προεκλογική περίοδο.

    Ο Θεσσαλονικιός σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο ΑΠΘ, πριν από τα μεταπτυχιακά στην πολιτική διαχείριση και το Lobbying σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το George Washington των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Βεβαίως, το καλύτερο σχολείο για τον Άκη Σκέρτσο είναι η θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου και προηγουμένως στα γραφεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννη Στουρνάρα, του Παναγιώτη Πικραμμένου.

    Ξεφυλλίζοντας το αρχείο μου, «έπεσα» πάνω και στην πρώτη παρέμβαση Σκέρτσου, στις αρχές του μακρινού 2019, μάλιστα σε άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ».

    «Στο ερώτημα, λοιπόν, τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό στον 21ο αιώνα, μία απάντηση μπορεί να δοθεί: η άποψη ότι οι παθολογίες είναι πεπρωμένο είναι βαθιά συντηρητική. Γι’ αυτό οφείλουμε να τολμήσουμε μια πιο δημοκρατική, αλλά και πιο ορθολογική οργάνωση του κράτους, ώστε να επιτελεί καλύτερα τον σκοπό του: να διασφαλίζει βιώσιμη ευημερία προς όφελος των πολλών», έγραφε τότε, ο κ. Σκέρτσος, αναλύοντας το «επιτελικό κράτος, το πρώτο νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης στη Βουλή.

    Πόσο επίκαιρο…

    Μαρία Σπυράκη: Το  κόψιμο από τα ψηφοδέλτια, το ανταλλακτικό για τον εκτυπωτή ή το πλυντήριο και το δυσεύρετο εξάρτημα για την πολυθρόνα…

    Με την οσκαρική ταινία «Η Σιωπή των Αμνών» του Τζόναθαν Ντέμι, με τους Τζόντι Φόστερ και Άντονυ Χόπκινς, παρομοιάζουν στα παραλιακά καφέ της Θεσσαλονίκης  -αρκετά κακοπροαίρετα οφείλω να ομολογήσω- την αιδήμονα σιωπή που τηρεί η κα. Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ και παρ΄ ολίγον υποψήφια βουλευτής Α Θεσσαλονίκης με το κυβερνών κόμμα, μετά από την ανακοίνωση του «κοψίματός» της από τα ψηφοδέλτια.

    Ανακοίνωση που, να σημειωθεί, επισημοποιήθηκε on camera από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάτι που το λες και υποβάθμιση.

    Αν και η Μαρία της καρδιάς μας, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση Οικονόμου, είτε από άγνοια είτε από μεγαθυμία -μάλλον το δεύτερο διότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα στηρίξει την προσπάθεια της ΝΔ μετά το προσωπικό «στραπάτσο»- αναρτούσε τον θετικό απολογισμό της τετραετίας, η επόμενη Βουλή θα στερηθεί των γνώσεων και της εμπειρίας της.

    Παρά το γεγονός ότι «της έκατσε η στραβή στη βάρδια της», όπως θα έλεγε και η επίσης πολιτικά απρόσεκτη Ρένα Δούρου, ουδείς μπορεί να ξεχάσει τη βράβευση Σπυράκη ως η «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» το 2019, στην κατηγορία Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία.

    Μάλιστα, στη… συλλογική μνήμη -της (δημοσιογραφικής) πιάτσας εννοώ- έχει καταγραφεί ανεξίτηλα η «εισβολή» της Μαρίας στην αίθουσα όπου έδινε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, κραδαίνουσα το «χρυσό αγαλματίδιο»-βραβείο και φωνάζουσα: «το πήρα, το πήρα».

    Τώρα, μετά το «κόψιμο», η συνετή (πια) Μαρία, θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως: Σας έχει τύχει να χρειάζεστε ανταλλακτικό για τον εκτυπωτή ή το πλυντήριο, εξάρτημα για την πολυθρόνα που έσπασε και να μη βρίσκετε; H Ευρώπη κάνει ένα βήμα, ώστε όλα τα προϊόντα, εκτός από τα τρόφιμα και τα φάρμακα, να μπορούν πλέον με ευκολία να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν.

    Επικροτούμε: Όλα τα προϊόντα (οφείλουν να) είναι ανακυκλώσιμα…

    Γιάννης Ραγκούσης, Παύλος Πολάκης: Η διαφάνεια που «άργησε μια μέρα»

    Άκρως προβληματική αποδεικνύεται η θεσμική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα διαφάνειας.

    Είχαν τομεάρχη τον κ. Παύλο Πολάκη, τον αντικατέστησαν με τον Γιάννη Ραγκούση.

    Και τώρα που «έσκασε» το θέμα με το «κωλόσπιτο» (που θα ΄λεγε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος), όπως και να το κάνεις, διαφαίνεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας.

    Διότι, εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες της ΝΔ, πλέον, οι περισσότεροι θα χρησιμοποιούν τη ρήση με το σπίτι (στην κυριολεξία!) του κρεμασμένου και το σκοινί.

    Πάντως, η στήλη δεν μπορεί παρά να υιοθετήσει το επιχείρημα για το ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο δανειοδότησης από την Εργατική Κατοικία προκειμένου να χτίσεις βίλα με πισίνα.

    Έστω και αν το δικαιούνταν η σύζυγος.

    «Η γυναίκα του Καίσαρα…»

    Νίκος Ανδρουλάκης: Ο επόμενος Πρωθυπουργός, η κρίσιμη λεπτομέρεια…

    Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τους «όρους» του κ. Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» κ.λπ.

    Αυτό που, κατά τη γνώμη της στήλης, δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, είναι η αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι στο πλαίσιο της πιθανής προγραμματικής συμφωνίας κατά τις διερευνητικές εντολές, θα επιμείνει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το «σκάνδαλο των υποκλοπών», στην επόμενη Βουλή.

    Άρα, το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του κ. Ανδρουλάκη, βασική συνιστώσα του «διμέτωπου αγώνα» εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «εξ ορισμού μπατάρει προς την Κουμουνδούρου», όπως εκτιμά κοινοβουλευτικός με πολλά «ένσημα» στα έδρανα.

    Άσε που, δια της συγκεκριμένης αναφοράς, αυτοαποδομείται και το επιχείρημα Ανδρουλάκη ότι το πρόβλημά του είναι μόνο το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη για Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

    Εκτός κι αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα στηρίξουν το αίτημά του για Εξεταστική οι βουλευτές της ΝΔ…

    …και οι κυβερνήσεις των ηττημένων

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το «μοντέλο» Ανδρουλάκη για κυβερνήσεις με πρωθυπουργό που δεν προέρχεται από το πρώτο κόμμα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπήρξαν μόνο σε τέσσερεις περιπτώσεις: Ιρλανδία, Ρουμανία, Σουηδία και…Λουξεμβούργο

    Μιλάμε για κυβερνήσεις μειοψηφίας, συνήθως με ολιγόμηνη πολιτική ζωή και σίγουρα σε χώρες χωρίς προβλήματα ασφάλειας και εξωτερικές απειλές όπως αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Διότι, παρά τα πρόσκαιρα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, με δεδομένη τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Άγκυρας, ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι η Ελλάδα είναι…Λουξεμβούργο.

    Τι απαντάτε κ. Ανδρουλάκη;

    Ανδρέας Λοβέρδος: Η βραδιά των εκλογικών αποτελεσμάτων και το μονοψήφιο ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη

    «Δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον».

    Με την αφοριστική αυτή εκτίμηση απαντά στην ερώτηση για τις σχέσεις ΑνδρουλάκηΛοβέρδου, πολιτικό στέλεχος με γνώση των όσων διαδραματίζονται στο παρασκήνιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρώην Υπουργός, υποψήφιος για την προεδρία και βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του μετά το νέο «θερμό επεισόδιο», που προκάλεσε η αναφορά του «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», αναφορά που θεωρήθηκε ότι «αδειάζει» τους όρους Ανδρουλάκη, εξομολογείται «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ» και διαμηνύει ότι δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα.

    Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα πολύ καλά ελληνικά που γνωρίζει και ως πανεπιστημιακός, δεν παραλείπει να δηλώνει με νόημα: «Οτιδήποτε κάνουμε την επόμενη μέρα ή το βράδυ των εκλογών, σχετίζεται και με το ποσοστό μας. Εμείς, φιλοδοξούμε να έχουμε ένα μεγάλο κόμμα, όχι ένα μικρό κόμμα…».

    Η αποστροφή αυτή του κ. Ανδρέα Λοβέρδου ενισχύει όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν δεδομένη την επόμενη κίνηση στην κατεύθυνση της ρήξης.

    Και «δεδομένο ότι θα τον φάει ο Ανδρουλάκης», κάτι που δεν έγινε νωρίτερα, διότι «δεν μπορούσε τώρα, έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα για τους υποψηφίους».

    Διαβάστε επίσης

    Tο συναπάντημα των Βρυξελλών, ο «Αντι-Πολάκης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι σκέψεις στο ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά και τι γύρευε ο Λοβέρδος στη Λιβύη