• Πολιτική

    Πράγα: Συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια ο Μητσοτάκης – «Χρειαζόμαστε κοινή απάντηση»

    • NewsRoom


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Πράγα, όπου είναι συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στο θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

    «Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία».

    Αντίθετος ο Σολτς στο πλαφόν

    Από ότι φαίνεται ο Καγκελάριος Σολτς είναι αντίθετος στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν φυσικού αερίου, με τον ίδιο να εκφράζει την άποψη του στο πάνελ που συντονίζει ο Πρωθυπουργός.

    Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ενώπιoν του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή απάντηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας.

    Η επιστολή της Φον ντερ Λάιεν

    Τα ενεργειακά ζητήματα, κυριαρχούν στη Σύνοδο, ιδιαίτερα μετά το παράθυρο που άνοιξε την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά υπέρ της καθιέρωσης πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Αθήνα και αρχίζουν να συμφωνούν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της, ζητά για πρώτη φορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    «Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων» γνωστοποίησε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο και πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Ο διάλογος Αναστασιάδη – Ερντογάν στην ολιγόλεπτη συνάντησή τους

    Δεν αποκλείει ο Τζο Μπάιντεν το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν στη σύνοδο της G20

    Αναστασιάδης στην Πράγα: «Να τελειώνουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία»



    ΣΧΟΛΙΑ