• Πολιτική

    Πού το πάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    Βενιζέλος για εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή

    Ευάγγελος Βενιζέλος


    Σκληρές παρεμβάσεις και επικρίσεις για την κυβέρνηση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τις τελευταίες ημέρες.

    Ο έμπειρος πολιτικός, που έχει δηλώσει «μάχιμος και ενεργός» μετά την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ πριν από τις εκλογές του 2019, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έχει κάνει τρεις τοποθετήσεις-φωτιά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα, διαφοροποιούμενος πλήρως.

    Η πρώτη αιχμηρή δήλωση έγινε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόταν στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Η περίπτωση Ελπιδοφόρου

    Ήταν οι ημέρες που η δημόσια εμφάνιση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση, θέση την οποία είχε εκφράσει και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του με την τοποθέτηση Οικονόμου, χαρακτηρίζοντάς την «ανιστόρητη» και «μυωπική».

    Σε μια εκτενή -όπως οι περισσότερες- δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος επιχειρηματολογούσε λέγοντας:

    «Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία.

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη. Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης.

    Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική».

    Η αμυντική συμφωνία

    Το δεύτερο χτύπημα Βενιζέλου προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε μετά την πανηγυρική υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία.

    Αφού έδινε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και μιλούσε για «δίκαιο ενθουσιασμό», έβαζε στην συζήτηση επιχειρήματα, τα οποία λίγες ημέρες αργότερα ασπάστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ασκήσει κριτική για την συμφωνία και εν τέλει να τάσσεται κατά.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στο κρίσιμο άρθρο 2 περί αμυντικής συνδρομής η διατύπωση δεν περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα, η οποία ακόμη και μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ δεν συνιστά επικράτεια.

    «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη ‘διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών’.

    Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν ‘επικράτεια’ στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά  ίσως  υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

    Οι νεκροί της πανδημίας

    Το τρίτο χτύπημα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφορούσε ένα οδυνηρό, εσωτερικό ζήτημα, τους νεκρούς της πανδημίας.

    Σε έντονο ύφος στη διάρκεια συνέντευξης ο κ. Βενιζέλος ζητούσε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

    «Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

    Θα έπρεπε καταρχάς  η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς.

    Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά».

    Απλή αναλογική και κυβερνητικός συνασπισμός

    Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτησή του για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδας μετά από εκλογές με απλή αναλογική, όπου και πάλι διαφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Αναλύοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ: «Το ζήτημα είναι, το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη στο να επανεξετάσει τη βασική του θέση ότι ‘διεκδικούμε ως Νέα Δημοκρατία μία νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα αγνοήσουμε τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, θα πάμε στο επόμενο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής μέσα από μία πολωτική γραμμή με άλλον πόλο το ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να διατυπώσει ένα νέο αφήγημα, θα τον νικήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνουμε ξανά μονοκομματική κυβέρνηση’;

    Αυτό το σενάριο πρέπει να το επανεξετάσει μετά από το γερμανικό αποτέλεσμα; Εγώ διατυπώνω το ερώτημα του κ. Παπαχελά με ευθύ τρόπο και νομίζω ότι θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες την άνεση να το συζητήσουμε εδώ στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οι παραπάνω παρεμβάσεις προκαλούν ερωτήματα για το πού το πάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί σίγουρα οι τοποθετήσεις του μόνο τυχαίες δεν είναι.

    Το μέλλον θα δείξει, μπορεί και σύντομα με δεδομένο ότι έρχονται εξελίξεις και στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ευάγγελος Βενιζέλος για lockdown: Κάλιο αργά παρά ποτέ, είμαστε τώρα όλοι στο πλευρό της κυβέρνησης

    «Σεισμός» στο ΚΙΝΑΛ: Η Γεννηματά οδηγεί εκτός του Κινήματος τον Βενιζέλο! Οργισμένη αντίδραση του πρώην προέδρου



    ΣΧΟΛΙΑ