• Πολιτική

    Έτοιμο το σχέδιο με τα νέα μέτρα για το ρεύμα, αύριο οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα της ενέργειας θα ζητήσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες (16-18 Μαΐου). Είναι και αυτός ένας τρόπος να απαντηθούν με στοιχεία όλα όσα καταγγέλλει με τις γνωστές υπερβολές του αντιπολιτευτικού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας.

    Από την άλλη θεωρείται κοινός τόπος ότι οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για το νέο εθνικό σχέδιο στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος είναι θέμα ημερών – και σίγουρα θα γίνουν πριν την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη για την Ουάσινγκτον, όπου στις 16 Μαΐου θα συναντήσει στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στις 17 Μαΐου θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη οι ανακοινώσεις να γίνουν νωρίτερα και από την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ (6 – 8 Μαΐου), για το οποίο τονίζεται ότι δεν θα έχει χαρακτήρα εξαγγελιών. Με βάση αυτό το σενάριο, το μείγμα των μέτρων θα ανακοινωθεί ως την Παρασκευή, ίσως και αύριο Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ίσως εξάλλου να μην είναι καθόλου συμπτωματική η ανάρτηση του Αλέξη Πατέλη, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο οποίος νωρίτερα την Τετάρτη δημοσίευσε ένα… ψαλίδι προαναγγέλλοντας γενναίες περικοπές στους λογαριασμούς του ρεύματος τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alex Patelis (@patelisalexis)

    Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, οι συζητήσεις κατέληξαν έτσι ώστε να υπάρξει μια δραστική ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

    «Οι ανακοινώσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο στις παράλογες αυξήσεις. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα. Όταν θα είμαστε έτοιμοι», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

    Με βάση όσα έχει περιγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα φέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι οριζόντια και θα είναι για όλους, όπως είναι συνολικά η πολιτική μας για όλους και όλες, χωρίς εξαιρέσεις.

    Όπως είπε στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, «θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων που θα απαντά δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας των τιμών ενέργειας». Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την Τετάρτη το πρωί το mononews.gr προωθείται ένα διπλό σύστημα με παρέμβαση τόσο στις τιμές χονδρικής όσο και στους λογαριασμούς (στη λιανική δηλαδή).

    Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό σημείωσε ακόμα ο κ. Οικονόμου, αναγνωρίζοντας ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση για τους πολίτες. «Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Επίσης, τόνισε ότι είναι ψέμα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όπως είπε «η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα στην τιμή λιανικής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

    Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε, σε συνέντευξή του, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90% τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας δίνοντας ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα: εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ και η έκτακτη φορολόγηση θα επιβληθεί εντός του Μαΐου. «Αυτό το 90%», είπε, «θα επιστραφεί στα νοικοκυριά ως επιδότηση».

     



    ΣΧΟΛΙΑ