• Πολιτική

    Πώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα – Το χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μια διαδικασία αργή και μακρόσυρτη, τονίζουν επανειλημμένα κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο λεπτομέρειες της διαδικασίας παραμένουν ακόμη άγνωστες.

    Αυτή την στιγμή αυτό που προέχει είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χαθούν αυτά που έχουν κερδηθεί από την υπερπροσπάθεια της πλειονότητας των πολιτών, ειδικά αυτές τις ημέρες που διανύουμε μέχρι και μετά το Πάσχα.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η αρχή της άρσης των περιορισμών τοποθετείται στις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως ακόμη και τον Ιούλιο. Οι περιορισμοί δεν θα τερματιστούν ταυτόχρονα και η άρση τους δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά σταδιακή με κριτήρια όπως η ηλικία ή η δραστηριότητα.

    Συγκεκριμένα, η κατάργηση των περιορισμών στην κυκλοφορία, που αναμένεται να  αποτελέσει και την αφετηρία της επιστροφής στην κανονικότητα, δεν θα αφορά σε πρώτη φάση όλους.

    Ειδικότερα, εξετάζεται να εξαιρεθούν για κάποιο διάστημα οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Μάλιστα, αναζητείται φόρμουλα, ώστε να διατηρηθούν περιορισμένες οι επαφές τους με μέλη του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις σε χώρους μαζικής κοινωνικής συνύπαρξης, όπως τα καφενεία.

    Επίσης, η άρση των περιορισμών στην κίνηση σε πρώτο στάδιο θα αφορά τα αστικά κέντρα, ενώ η μετακίνηση προς την επαρχία θα επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο.

    Παράλληλα, το «απαγορευτικό» στα ταξίδια θα αρθεί μετά τα μέσα Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, ώστε να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στο μέτωπο του τουρισμού.

    Η ίδια φιλοσοφία θα διέπει και την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναλόγως και του συνωστισμού που αναμένεται ή θα παρατηρηθεί, θα τεθούν περιορισμοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ, στα οποία προβλέπεται παρουσία συγκεκριμένων ατόμων, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

    Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει χρονική κλιμάκωση της άρσης των περιορισμών.

    Το άνοιγμα των Mall για παράδειγμα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τους πιο μαζικούς χώρους εστίασης ή τα νυχτερινά κέντρα.

    Τέλος και οι σχολικές τάξεις δεν θα επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου για κάποια επαναληπτικά μαθήματα και στη συνέχεια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όλα τα παραπάνω θα προχωρήσουν υπό την αίρεση ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η πτωτική τάση της καμπύλης των κρουσμάτων.

    Αν υπάρξει νέα έξαρση του ιού, τα μέτρα άμεσα θα αυστηροποιηθούν και πάλι.

    Διαφημιστική καμπάνια

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προετοιμάζεται διαφημιστική καμπάνια προβολής της χώρας, στην οποία όμως δεν θα προτάσσεται η γνωστή εικόνα με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον αρχαιολογικό μας πλούτο, αλλά θα αναδεικνύεται η Ελλάδα ως ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο πέραν της πλούσιας πολιτιστικής του κληρονομιάς εξελίσσεται, δημιουργεί πολιτισμό, διακρίνεται για το σύγχρονο well being και τις αξίες του.



    ΣΧΟΛΙΑ