• Πολιτική

    Πώς έγινε η πρόκληση με τις τουρκικές πτήσεις F-16 στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Τουρκικό αεροσκάφος F-16

    Τουρκικό αεροσκάφος F-16


    Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

    Παράλληλα, κάνει γνωστό πως με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

    Το χρονικό της τουρκικής πρόκλησης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη δύο τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Μπαντιρμά στις 11:21 το πρωί και από εκείνη τη στιγμή προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων που ξεκίνησε από τη Ρόδο και συνεχίστηκε με τη Σάμο, τη Λήμνο και έφτασε μέχρι βορειοδυτικά της Σαμοθράκης, ανάμεσα στο νησί και την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα 2,5 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

    Από εκεί έστριψαν και έφυγαν ξανά ανατολικά. Κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο.

    Στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για πρόκληση – μήνυμα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς ως γνωστό υπάρχει πρόθεση η Αλεξανδρούπολη να γίνει αμερικανική βάση. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόκληση η οποία πραγματοποιείται με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο.

    Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

    Περαιτέρω, επισημαίνει πως η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκικό ΥΠΕΞ για Αλεξανδρούπολη: Απαντήσαμε στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από Ελληνικά μαχητικά



    ΣΧΟΛΙΑ