• Top Stories

    Μη αναστρέψιμο: Τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ήττα

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις που θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να περιμένει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, για να ορίσει την οριστική ημερομηνία. Άνοιξη ή φθινόπωρο, ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό, αφού οι μηχανές των κομματικών επιτελείων δουλεύουν ήδη στο φουλ και όλοι είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

    Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, αναμένονται στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

    Η αναμονή του πρωθυπουργού έχει να κάνει με την προσδοκία για κλείσιμο της ψαλίδας  λόγω των μέτρων, που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του ανοίγματος στην Κεντροαριστερά, αν και από καμία δημοσκόπηση δεν προκύπτει ανατροπή. Αναλυτές εκτιμούν ότι και οι τελευταίες έρευνες δεν θα δείξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που φαίνεται όλο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή σαφής υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προέκυψε και από δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές που δημοσιοποιήθηκε χθες για την Δυτική Ελλάδα.

    Η έρευνα, που δίνει διαφορά 12 μονάδες στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται. Κυρίως διότι η ΝΔ εμφανίζεται να κερδίζει 24 ποσοστιαίες μονάδες γυρνώντας το αρνητικό σε βάρος της -12% των εκλογών του 2015 σε ισόποσο θετικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει και άνοδος του ΚΙΝΑΛ, αφού καταγράφεται ως τρίτο κόμμα με 12,5% στην εκτίμηση ψήφου.

    Τα γενικά συμπεράσματα των ερευνών, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι, είναι η παγίωση του δικομματισμού, ένα ξεκάθαρο και διαρκές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, υπεροχή της ΝΔ σε κρίσιμους δείκτες (παράσταση νίκης, επιθυμία νίκης, καταλληλότητα πρωθυπουργού) και ξεκάθαρο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

    Οι αναποφάσιστοι

    Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ποντάρουν στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και προσδοκούν εκλογικά οφέλη από αυτήν την δεξαμενή. Ωστόσο, στις αναλύσεις τους οι δημοσκόποι δεν φαίνονται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι οι αναποφάσιστοι θα θα μοιραστούν αναλογικά στα δυο μεγάλα κόμματα.

    Τα αδιέξοδα που προκύπτουν για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι σε γνώση του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, που δίνει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Όπως είπε χθες από την Ρόδο, είναι ανάγκη να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. «Ήρθε η ώρα η χώρα να πάει μπροστά και να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα ότι αρκετά, δεν πάει άλλο, και ότι έφτασε πλέον η ώρα της πολιτικής αλλαγής» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση Data RC: 8,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές, στη Δυτική Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση Pulse: 9,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Στο φουλ οι μηχανές για τις εκλογές: Ο κρίσιμος μήνας, τα ψηφοδέλτια και οι προμηθευτές



    ΣΧΟΛΙΑ