• Πολιτική

    Αυτό είναι το πονηρό μυστικό της Σαουδικής Αραβίας με τους δημοσίους υπαλλήλους. Πως τους έφαγαν 11 ημερομίσθια

    • NewsRoom
    σαουδική αραβία


    Επί Γ. Παπανδρέου μας έταζαν ότι θα γίνουμε… Δανία αλλά επειδή δεν τα καταφέραμε, μήπως να γίνουμε Σαουδική Αραβία καλύτερα; Ο λόγος είναι απλός: η Σαουδική Αραβία βρήκε τον πιο υφάνταστο τρόπο για να μειώσει τις έμμισθες ημέρες των δημοσίων υπαλλήλων της.  

    Αλλά πρώτα στα δικά μας. Οι φήμες για ανασχηματισμό όλο και φουντώνουν με το όνομα του υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλου να ακούγεται μεταξύ άλλων αρκετά έντονα. 

    Όπως ανέφεραν μάλιστα στο mononews.gr καλά διασταυρωμένες πληροφορίες εν όψει ανασχηματισμού, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος έχει ζητήσει και, μάλλον έχει γίνει αποδεκτό, να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, θεωρώντας ότι έχει σηκώσει μεγάλο βάρος- με προσωπικό κόστος-από τον ασφαλιστικό νόμο, τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές που πιθανόν να υπάρξουν στις εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις, απελευθέρωση απολύσεων, lock out, συνδικαλιστικός νόμος). 

    Γιώργος ΚατρούγκαλοςΗ πρόταση έρχεται από το…Νότο

    Ίσως τελικά η απάντηση να μη βρίσκεται στον ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά στην Αραβική Χερσόνησο και πιο συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία. Επειδή, και η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει προβλήματα με τα εργασιακά της, ίσως πρέπει να μιμηθούμε κ. Κατρούγκαλε το δικό τους παράδειγμα και να …αλλάξουμε ημερολόγιο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αλλάξει ημερολόγιο και αντί για το σεληνιακό ημερολόγιο Χίζρι, που χρησιμοποιούσε από το ιδρύσεως του Βασιλείου το 1932, άλλαξε στο ηλιακό γρηγοριανό ημερολόγιο για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων του την 1η Οκτωβρίου.

    Ο λόγος είναι απλός. Το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο έχει 12 μήνες, διάρκειας 29-30 ημερών, ανάλογα με τη θέση του φεγγαριού, με το έτος συνήθως να έχει διάρκεια 354 ημέρες, δηλαδή 11 ημέρες λιγότερες από το δυτικό έτος.

    Πάνω στην αλλαγή αυτή, οι δημόσιοι υπάλληλοι όμως χάνουν όχι μία όχι δύο, αλλά 11 έμμισθες ημέρες, ευθυγραμμίζοντας έτσι τον τρόπο πληρωμής με αυτόν των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν ο “χαϊδεμένοι” του κράτους σε σχέση με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

    Τονίζεται δε, ότι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο σήμερα ισοδυναμεί με το 45% των κρατικών δαπανών, με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιδιώκει να μειώσει το κόστος στο 40% έως το 2020.

    Άρα τουλάχιστον για φέτος, η Σαουδική Αραβία θα πληρώσει λιγότερα στους δημοσίου υπαλλήλους. Προσοχή ωστόσο, η πρόταση αφορά σε μία ευκαιριακή ενδεχομένως κερδοφορία- λόγω της μειωμένης καταβολής μισθών- που μπορεί να γίνει μία φορά. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ola-ta-onomata-gia-ton-epikimeno-anaschimatismo-ti-pezi-pappa-ke-giati-o-kouvelis-pai-sto-esoterikon/79068



    ΣΧΟΛΙΑ