• Πολιτική

    Πομπέο: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον επαναπατρισμό των δύο Αμερικανών στη Βενεζουέλα

    • NewsRoom

    Μάικ Πομπέο


    Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να προσπαθήσουν να επαναπατρίσουν» τους δύο Αμερικανούς που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα, κατηγορούμενοι από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο για απόπειρα «εισβολής» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

    «Δεν υπάρχει άμεση ανάμιξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτήν την επιχείρηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ειρωνευόμενος: «Αν είχαμε εμπλακεί, αυτό θα είχε συμβεί διαφορετικά». Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν συνολικά στο Καράκας. Ο Νικολάς Μαδούρο, η νομιμότητα της προεδρίας του οποίου δεν αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον, επέδειξε την Δευτέρα τα διαβατήρια των δύο υπόπτων που αναγράφουν τα ονόματα Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Έραν Μπέρι, 41 ετών. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε ότι είναι «μέλη των δυνάμεων ασφαλείας» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Οι εισαγγελικές αρχές της Βενεζουέλας κατηγόρησαν τον πολιτικό αντίπαλο του Μαδούρο, Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και περισσότερες από 50 άλλες χώρες αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι προσέλαβε «μισθοφόρους» αντλώντας κεφάλαια από τα έσοδα της χώρας από την πώληση πετρελαίου που έχουν δεσμεύσει οι ΗΠΑ προκειμένου να γίνει απόπειρα «εισβολής» στη χώρα από τη θάλασσα.

    Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα έδωσε στη δημοσιότητα μάλιστα ένα βίντεο στο οποίο ένας πρώην Αμερικανός στρατιώτης με το όνομα Τζόρνταν Γκούντρο, ο οποίος ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με την επωνυμία Silvercorp USA, μιλά για μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του Μαδούρο. Η αμερικανική διπλωματία ανέφερε χθες ότι αυτό το «μελόδραμα» θα μπορούσε να είναι μέρος μιας «μεγάλης εκστρατείας παραπληροφόρησης» της οποίας ηγείται το Καράκας.

    «Δεν μπορώ να μοιραστώ περισσότερες πληροφορίες για όσα γνωρίζουμε», δήλωσε σήμερα ο Πομπέο.



    ΣΧΟΛΙΑ