• Πολιτική

    Πομπέο σε Ιράκ: Η Ουάσινγκτον θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες

    • NewsRoom

    Μάικ Πομπέο


    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε σήμερα την ιρακινή ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται «να προστατεύσει και να υπερασπιστεί» τους Αμερικανούς πολίτες, μετά την επίθεση που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από ένα εξοργισμένο πλήθος.

    «Αντιδράσαμε αμυνόμενοι στην επίθεση των πληρεξουσίων του Ιράν από την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες. Τώρα, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη», έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις αμερικανικές υποδομές στο Ιράκ, ανέφερε εξάλλου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Πομπέο τους προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους, που βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ, όπως προσθέτει στο ίδιο κείμενο.

    Χιλιάδες Ιρακινοί, υποστηρικτές παραστρατιωτικών φιλοϊρανικών οργανώσεων, επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για ενέργεια ενορχηστρωμένη από το Ιράν και ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να προστατεύσουν την πρεσβεία.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι αναμένεται να ενισχυθούν προσωρινά τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, με την αποστολή πρόσθετου αριθμού πεζοναυτών στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα σήμερα, οι διαδηλωτές εφόρμησαν και πυρπόλησαν το φυλάκιο στην είσοδο της πρεσβείας, όμως δεν κατάφεραν να μπουν στο συγκρότημα. Εκτόξευσαν πέτρες στην πύλη, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Όχι, όχι στην Αμερική» και «Όχι, όχι στον Τραμπ».

    Άνδρες των ιρακινών ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν γύρω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να μπουν στην πρεσβεία. Αργότερα, ενισχύθηκαν από μέλη της ιρακινής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 12 παραστρατιωτικοί μαχητές τραυματίστηκαν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες κρότου-λάμψης που εκτόξευαν οι ειδικές δυνάμεις για να διαλύσουν το πλήθος. Ένας μάρτυρας που μίλησε στο Reuters είπε ότι είδε αίματα στο πρόσωπο ενός τραυματία και στο στομάχι ενός άλλου, την ώρα που τους απομάκρυναν από την περιοχή.

    Ορισμένοι από τους παραστρατιωτικούς κάλεσαν από μεγάφωνα τους διαδηλωτές να φύγουν. «Δώσαμε το μήνυμά μας, παρακαλούμε φύγετε από την περιοχή για να αποφευχθεί αιματοχυσία», ήταν η έκκληση προς τους συγκεντρωμένους.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων και για την παρουσία παραστρατιωτικών μονάδων, όπως της φιλοϊρανικής Κατάιμπ Χεζμπολάχ που στηρίζει την κυβέρνηση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Άντελ Αμπντούλ Μάχντι. Όμως σήμερα, οι παραστρατιωτικοί ήταν εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους και άγραψαν με σπρέι “Κλειστό εξ ονόματος του λαού”, στις πύλες της πρεσβείας των ΗΠΑ, ενώ έσπασαν και τις κάμερες παρακολούθησης γύρω από το κτίριο.

    Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο Καΐς αλ Χαζάλι, ο επικεφαλής της οργάνωσης Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, που στηρίζεται από το Ιράν. «Οι Αμερικανοί είναι ανεπιθύμητοι στο Ιράκ. Είναι η πηγή του κακού και θέλουμε να φύγουν», είπε.

    Ο Χαζάλι είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Τεχεράνης στο Ιράκ και ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους σιίτες ηγέτες στη χώρα.

    Η Κατάιμπ Χεζμπολάχ είναι μια από τις μικρότερες, αλλά ισχυρές οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν. Οι διαδηλωτές κρέμασαν τα λάβαρά της στον φράχτη γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ